La Duna Skatepark by Sedatu + UNAM Facultad de Arquitectura + Valia Wright Sánchez + Eduardo Peón Velázquez + Elías Group

A pink dune integrated with the city’s landscape

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 Elias Group 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Elias Group  for providing the following description:

墨西哥政府在2019年推动城市改善计划,旨在提高城市中边缘化地区的生活质量。该项目所在的华雷斯城(Ciudad Juárez)是该计划所服务的16个城市之一。Tierra Nueva社区位于华雷斯城东部,大量的移民在这里聚集并寻求发展,正在成长中的社区也需要一个能够发展娱乐活动、促进家庭交流和鼓励自然接触的公共空间。

The 2019 Urban Improvement program promoted by the federal government through the Ministry of Agrarian, Territorial and Urban Development, seeks to contribute to the quality of life of the localities considered marginalized within the cities of the Mexican Republic. One of the 16 cities served is Ciudad Juárez, where it intervened with the provision of a quality public space in the neighborhoods on the edge of the border city. In an area of ​​high marginalization to the east of the city, the Tierra Nueva neighborhood, characterized by being a housing area provided by the state, where a community of migrants coexists who come to this city in search of a better job in the local industry.

▼项目概览,overview © Onnis Luque

滑板公园的设计参照了萨马拉尤卡沙丘的形态,呈现为一个连续的、衔接于地面的起伏景观,巧妙地将滑板场地与周围的办公楼以及工厂的教学空间结合起来。

公园中的建筑被设想为一个洞穴,其顶部设有一个观景台,可以同时俯瞰广场和湖面,在下午时段可作为多功能空间使用,例如举办滑板公园的活动。圆柱形的体量容纳了浴室功能,其设计和其他建筑细节均参考了当地游牧民族的传统建筑。门廊的造型和三柱式的模块回应了50-60年代的建筑——它们在当时极大地丰富了华雷斯的城市景观。

The landscape of the Samalayuca dunes is the natural reference for the conception of this space – an object that, as a continuous piece, perches on the ground, combines a skating rink (Skate park) with an administration building and classrooms for workshops.

This building was conceived as a cave through which the covered plaza and the skating rink are connected, through a portico that protects the service module, an office and three classrooms, which overlook the lake and can be used together with the square. On the upper floor there is a viewpoint, which in the afternoons can function as a multipurpose space and an observatory, mainly for the activities in the skating rink, the cylindrical shape of the bathroom module and other architectural details refer to the architecture of the Nomadic peoples of the state and the shape of the portico with the triple column modules are a nod to the architecture of the 50s and 60s, which enriched the urban landscape of Ciudad Juárez.

▼浴室等公共设施所在的建筑,the buildings for public facilities © Onnis Luque

在建筑师Francisco Elias和一位当地专业滑板手的合作下,公园的地形被确定出来:它分为三个部分,各自对应着不同的滑板练习方式,包括U形池、街式场地和为初学者准备的障碍区。其中初学者区域设有一个露天剧场,可供大人们在一旁休息或观看儿童们练习。每个区域都设有一个种植着本地沙漠植物的花园,为非正式的休息空间带来阴凉。

With the collaboration of the architect Francisco Elias, director of Elias Group and a local skater, the skate park was designed, which is divided into three sections, each one destined to the practice of Skateboarding modalities: the first to Bowling, the second to the style. street and the third with various obstacles for beginners in this sport, this area has an amphitheater where adults can rest while children practice in the obstacles. Each of these sections is bordered by gardens with native desert plants, which provide shade for informal rest areas provided with elements to rest between the obstacles built for the practice of this sport.

▼滑板场地,the skateboarding area © Onnis Luque

在场地边缘,延伸的自行车道将滑板场地与整个公园和附近的停车场连接起来,同时也使沙丘地形和场地中天然形成的路径融为一体。材料方面选用了一种高科技的混凝土来实现光滑且连续的表面,在满足滑板需要的同时,还可以呈现出与周围沙地景观相一致的梦幻粉色。

On the perimeter, the extension of the bike path connects this space with the entire park and parking areas, integrating the Dune into the natural route of this recreational space. For the materialization of this space, a high-tech concrete was selected to achieve a smooth and continuous surface, with the possibility of having a color that integrates it with the sand, a material found on the site and that surrounds this area of ​​the city.

▼粉色混凝土地面,the pink concrete surface © Onnis Luque

▼平面图,plan © Elias Group

▼剖面图,sections © Elias Group

DESIGN: Sedatu + UNAM Facultad de Arquitectura + Valia Wright Sánchez + Eduardo Peón Velázquez + Elías Group

More:Elias Group

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment