The Secret Room by Studio Paolo Ferrari

A surrealist speakeasy has opened in the heart of Dubai as a nod to retrofuturism

Project Specs

Tags:

非常感谢 Studio Paolo Ferrari 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Studio Paolo Ferrari for providing the following description:

这间超现实主义风格的酒吧位于迪拜朱美拉棕榈岛酒店的地下楼层,由来自多伦多的Paolo Ferrari工作室担纲设计。设计师从全球各处汲取灵感,通过复杂的设计将一个另类的时空巧妙地结合到真实的场景之中,与迪拜独特且多元的文化背景不谋而合。

To boldly go…

A surrealist speakeasy has opened in the heart of Dubai. The Secret Room, designed by Toronto-based Paolo Ferrari, is a nightclub that deftly threads together space and time with authenticity. The complex design draws inspiration from the far corners of the world—not unlike the cultural panoply of Dubai—and grounds it within the subterranean depths of the Five Palm Jumeirah Hotel.

▼项目概览,overall view ©Virgile Bertrand

达利式的吧台与未来形成对话,室内软装唤起了上世纪60-70年代的记忆,古典风格的墙壁、天花板和地面则将我们带到更远的20世纪之前。这些元素的设计灵感主要源于库布里克《2001:太空漫游》电影末尾的一个场景:路易十四时期的法国卧室。“那个场景一直让我深有感触。”Paolo Ferrari工作室设计总监Ferrari解释道:“内部空间中存在着令人难以置信的张力,但同时又不会让人觉得过于复杂。”密室酒吧的设计也达到了类似的效果,并且很明确地展示出对复古未来主义的致敬。

The Dalí-esque statement bar speaks to the future, while soft furnishings conjure up an aesthetic reminiscent of the ’60s and ’70s. The classic interior architecture of the walls, ceiling, and floors delves farther back still, alluding to pre-20th century. These elements were also loosely inspired by the final moments of Stanley Kubrick’s film 2001: A Space Odyssey, set in a Louis XIV-era French bedroom. “That scene has always resonated for me,” Ferrari says. “There is an incredible tension between the interior architecture, but at the same time it feels uncomplicated.” A similar affect is achieved in The Secret Room and, with it, a nod to retrofuturism is made clear.

▼设计明确地展示出对复古未来主义的致敬,a nod to retrofuturism is made clear in The Secret Room ©Virgile Bertrand

▼古典风格的墙壁、天花板和地面将我们带到更远的20世纪之前 ©Virgile Bertrand
the classic interior architecture of the walls, ceiling, and floors delves farther back still, alluding to pre-20th century

▼座位区,seating area ©Virgile Bertrand

青铜色的拱形吧台是空间中的一个瞩目的发光点,其厚重的流线型体量成为人们视线中的一个颇具分量的存在。吧台以玻璃纤维制作:首先基于3D建模技术进行从内到外的塑形,随后再从定制的模具中铣制而成,犹如制造一艘快艇——该设计同时也反映在主持台和DJ台的形体美学当中。一系列带有基座的饮酒桌由透明树脂浇筑而成,使人联想到液体的物理形态。与之形成对比的是木刻墙壁和熏过的橡木地板,还有受意大利古典酒神图启发的一系列享乐主义壁画(花费六个月在加拿大手绘完成)。

▼青铜色的流线型吧台成为视线中颇具分量的存在 ©Virgile Bertrand
the bronze-coloured arched bar serves as a visually weighty object of discovery for guests

▼受意大利古典酒神图启发的手绘壁画 ©Virgile Bertrand
the artwork is inspired by classic Italian bacchanal paintings and their hedonistic tendencies

The bronze-coloured arched bar acts as a luminous showstopper in the nightclub. It serves as a visually weighty object of discovery for guests, and exudes an aerodynamic feel while also anchoring the space. The fibreglass bar was meticulously 3-D modelled from the inside-out then milled from custom moulds—not unlike fabricating a custom speedboat—and its design is mirrored in the sculpted aesthetic of the host and DJ station. A series of pedestal drink tables are cast from clear resin and meant to recall the physical shape of liquid. These elements contrast with the carved wooden walls and smoked oak flooring, along with an artwork inspired by classic Italian bacchanal paintings and their hedonistic tendencies. It was hand-painted in Canada over a series of six months.

▼透明树脂酒桌,drink table cast from clear resin ©Virgile Bertrand

▼细节,detail ©Virgile Bertrand

贯穿整个酒吧的镜子从视觉上扩大了封闭的空间。在进入洗手间的门后,客人将置身于密室中最具实验性的区域。从光线昏暗的走廊行至广阔的多维空间,完成一次超乎现实的奇异体验,犹如将视觉投向深邃的外太空——这一灵感同样来自库布里克。

Mirrors throughout the nightclub visually expand the sultry space, but it is upon opening a door to the bathroom that guests are transported to The Secret Room’s most experimental area. The act of moving from a dimly-lit panelled corridor to an expansive, multi-dimensional space is otherworldly. “The reference point, also from Kubrick, is like looking into outer space,” says Ferrari of the design.

▼洗手间:密室中最具实验性的区域,bathroom: The Secret Room’s most experimental area ©Virgile Bertrand

▼地板的玻璃表面是一项特别的挑战,它需要兼顾质感和防滑性,同时又不能削弱其醒目的视觉效果 ©Virgile Bertrand
The execution of the floor’s glass finish was a particular challenge, as it had to take into account texture and slip resistance while not dulling its striking visual impact.

地下巢穴的诱惑将使走近它的人迸发出前所未有的对艺术的感知。“对于我们而言,密室酒吧是一个拥有无限潜力的项目。它提醒着我们,一个超凡的夜店会激发出你的另一个自我。”进入密室的权限也以指纹录入这种未来主义的方式授予。

Indeed, the seduction of an underground lair invites a sense of artistry from those who set foot within the multi-faceted speakeasy. “For us, The Secret Room is a unicorn in our portfolio. It is a reminder that a great club pulls on your alter ego,” says Ferrari. True to form, access to the club is granted with a futuristic flourish: via fingerprint.

▼地面细节,floor detailed view ©Virgile Bertrand

More:Studio Paolo Ferrari

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment