Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

Arch Studio designs a courtyard house corresponding with the surrounding broad and flat field.

Project Specs

Location:

来自建筑营设计工作室对gooood的分享。更多关于他们:Arch Studio on gooood
Appreciation towards Arch Studio for providing the following description:

有机农场项目位于唐山古冶城区边缘的一片农田之中,周边零散分布着村落和房屋。用地是一块长方形平地,占地面积约6000平米。建筑的基本功能是有机粮食加工作坊——原料来自于分散全国各地的有机粮食原产区,在这里完成粮食的收集、加工、包装流程,再将成品运送至外地。设计受到了传统合院建筑的启发,最初的想法就是创造一个放大的四合院,营造一个充满自然氛围和灵活性的工作场所,并自成一体的与周围广阔平坦的田野产生对应性关系。

The project is located in the farmland on the fringe area of Guye district, Tangshan. Villages and houses are scattered around. The site is a rectangular flat land covers an area of 6000㎡. The basic function of the building is acting as a processing workshop of organic food – raw materials come from organic producing areas across the country, being collected, processed and packed here, and then being delivered to other places as finished products. The design is inspired by traditional courtyard building, the initial idea is to build a magnified courtyard house, a workplace full of natural atmosphere and flexibility, a workplace which is self-contained and forms a corresponding relation with the surrounding broad and flat field.

▽ 田野中的”四合院”,courtyard house in the field

001-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 概念生成,concept

030-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

整体建筑由四个相对独立的房屋围合而成,分别是原料库、磨坊、榨油坊、包装区。内庭院作为粮食的晒场,围绕内庭院形成便捷的工作循环流线。建筑的边界是联通四个分区的外部游廊,这是参观粮食作坊的流线。中心庭院向建筑四周错落延伸,拓扑组合成为多层次的庭院空间,满足厂房的自然通风、采光及景观需求,保持良好的室内外空间品质。院与房的有机联系使得建筑在一个完整的大屋顶下产生多种跨度的使用空间:小尺度的游廊、中等尺度的房间、大尺度的厂房,可以弹性的适应加工作坊的复合使用要求。

The entire building is made up of four enclosed relatively independent houses, including Material Storage, the Mill, Oil Pressing Workshop and Packing Area. The inner courtyard is the Grain-Sunning Ground, and a convenient work cycle line is formed around the inner courtyard. The boundary of the building is the external corridor that connects the four areas, and it is the route to visit the food processing workshop. The central courtyard spans out around the building randomly, topologically form a courtyard space of multiple layers, which meets the demand for natural ventilation, natural lighting and views of a workshop while maintaining nice interior and exterior space quality. The organic connection of courtyard and house creates functional areas of different sizes under one big roof: small sized corridor, medium sized rooms and large sized workshop, which flexibly meet the requirements of compound use of the workshop.

▽ 建筑外观,external view

002-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

008-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 交通流线与庭院空间,circulation and landscape system

流线

▽ 连通四个分区的外部游廊,the external corridor that connects the four areas

018-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

024-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio     023-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 大尺度的厂房,large sized workshop

019-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

021-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

020-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

022-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 庭院夜景,evening view of the courtyard

010-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

011-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

014-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

由于木材的轻质,快速加工安装的特点以及自然的材料属性,设计选择了胶合木作为主体结构。建筑仿佛“漂浮”于地面之上,坐落在60公分高的水泥台基上,以使得木结构与室内地面产生更好的防潮性能,同时可以隐藏一些固定设备管线。为了合理的控制造价,建筑采用轻木结构——跨度为2.1米的木框架墙体,上部为胶合木桁架梁,顶部铺设木板屋顶和油毡瓦。立面由半透明pc板外墙覆盖,同样具有轻质和快速安装的特点。空间、结构、材料以及层次性的室外庭院共同塑造出这个农场温暖、自然、内外连续的工作场景。

The design chooses glued timber structure as the major structure due to its light weighted, easy processed and installed and natural properties. The building is “floating” above the ground. It sits in a 60cm cement base, which allows the wood structure being moisture proofed against the ground and allows it to hide pipelines of some fixed equipments. In order to control the construction budget reasonably, the building adopts light wood structure- wood frame wall with a length of 2.1m, the upper part is glued timber truss beam, and the top is wooden and felt roofing. The facade is covered with translucent pc board which is light and easy to be installed as well. The space, structure, materials and the multiple layered exterior courtyards together creates a warm, natural and continuous working atmosphere for this farm.

▽ 建筑采用轻木结构,the building adopts light wood structure

<453A5CB4F3D1A7D7F7D2B5325CD1D0C8FDBFCEB3CCA3A8CFC2A3A95CB1CFD2B

▽ 木板屋顶与半透明pc板外墙,wooden and felt roofing with  translucent pc board wall

017-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

015-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

016-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

025-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽  夜景,evening view

004-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 模型,model

027-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio     028-Tangshan Organic Farm, China by Arch Studio

▽ 总平面图,site plan

Model

▽ 平面图,plan

Model

▽ 剖面图,section

03剖面图

项目名称:有机农场
设计团队:韩文强、李晓明、王汉、姜兆、黄涛
设计公司:建筑营设计工作室 (www.archstudio.cn)
项目地址:唐山市,古冶区
项目类型:农业建筑
占地面积:6000平米
建筑面积:1720平米
设计时间:2015.06—2015.09
施工时间:2015.09—2016.04
摄影师:金伟琦

Project Name: Organic Farm
Desgn Team: HAN Wen-Qiang, LI Xiao-Ming, WANG Han, JIANG Zhao, HUANG Tao
Design Company: Arch Studio (www.archstudio.cn)
Location: Guzhi District, Tangshan City, Hebei Province, China
Project Type: Agricultural Architecture
Site Area: 6000 sqm
Architectural Area: 1720 sqm
Design Time: 2015.06 – 2015.09
Construction Time: 2015.09 – 2016.04
Photographer: JIN Wei-Qi

MORE: 建筑营设计工作室  Arch Studio ,更多关于他们:Arch Studio on gooood

Post a Comment