Springdale Library & Komagata Maru Park by RDHA

Inclusive, innovative, and sustainable new suburban stronghold

Project Specs

Design:
Location:

感谢 RDHA 对gooood的分享。
Appreciation towards RDHA for providing the following description:

在多伦多以西约45分钟路程的布兰普顿市,全新揭幕的Springdale图书馆和Komagata Maru公园成为了临近社区居民生活休闲的好去处。负责本次项目的RDHA旨在创建一个极具标志性且内涵丰富的聚集场所,为缺乏生机的城郊地区注入更多活力。

In the City of Brampton, about 45 minutes west of Toronto, the Springdale Library and Komagata Maru Park provides the suburban community with a new public library and community park. RDHA’s goal was to create an inclusive gathering place, a counterpoint to the otherwise flat suburban area, and a point of pride for the city.

▼项目鸟瞰,aerial view © Nic Lehoux

▼建筑一侧,one side of the project © Nic Lehoux

项目场地在地理上受到了限制,其东部的商业广场、南部的主干道以及西北部的自然峡谷构成了一个约束性的框架。建筑师将图书馆尽可能地设置在临街地带,以巩固建筑与街道的关系,保护场地的自然地形和灌溉模式,并将室内景观引向峡谷。这样的场地布局使图书馆后方的空间得以最大化,团队在此打造了一座邻郊花园、一个停车场和前院入口带顶棚的落客区。

The project site was physically constrained, framed by a commercial plaza to the east, a main road to the south, and a natural ravine to the north and west. The architects positioned the library as close to the street as possible, in order to solidify the building’s presence with the street, preserve the site’s natural topography and irrigation patterns, and channel interior views towards the ravine. This siting also maximized room in the rear for a neighbourood park, and a parking and drop-off sequence with a canopied entry forecourt.

▼前院入口,entry forecourt © Nic Lehoux

▼临街草坪休息区,street lawn lounge area © Nic Lehoux

▼建筑外的水池,the tank outside the building © Nic Lehoux

▼半露天休息区,semi-open lounge areag © Nic Lehoux

在本次项目中,RDHA要做的不仅仅是打造一座建筑,更是创建一种独特的景观:连接建筑和庭院的边缘线条、流线型顶棚和多山绿色屋顶之间的起伏地形、室内的斜面楼板和平坦宽阔的公园。公园中有一系列供老年人使用的梯田式冥想花园,以及围绕“想象”一词组织起来的喷水池和儿童游戏区。五米高的立体字母雕塑在喷泉边缘伫立,充当着孩子们互动的装置。

▼后院公园,Backyard park © Nic Lehoux

▼喷水池及儿童游乐区,fountain and children’s a area © Nic Lehoux

RDHA designed a project that would be as much about a building as it is about establishing a landscape: from the organically shaped perimeter that joins building and courtyards; and the creation of an undulating topography between the fluidly shaped ceiling and mountainous green roof; and the sloping floor slab of the interior and the flat landscape of the park. The park is comprised of a series of terraced contemplative gardens for older users as well as a splashpad and childrens’ play area organized around the word “Imagine.” The five-metre-high letters are oriented in both horizontal and vertical planes and become an interactive feature for the children to discover.

▼图书馆大楼,the library building © Nic Lehoux

室内项目包括2万平方英尺的图书馆空间,和5000平方英尺的社区多功能厅。图书馆的每一个元素、每一处小细节,都体现了RDHA在常规预算和材料中打造出创新建筑的实践。

▼图书空间,library program space © Nic Lehoux

▼儿童阅读区,children reading aera © Nic Lehoux

▼多功能区,the multi-purpose room © Nic Lehoux

The interior program is comprised of 20,000 square feet of library program space, combined with a 5,000 square foot community multi-purpose room. Each element of the library, detailed in scope, highlights RDHA’s practice of applying conventional budgets and materials to design unconventional buildings.

▼空间开阔明亮,设计感十足,
the space is open and bright, with a strong sense of design © Nic Lehoux

该项目传递了包容性与创新性,显示出一种持续学习和协作的意愿,是好奇心、勇气和责任感的具体呈现,也是事务所和委托方美好愿景的反映。该建筑无缝整合了普世的设计原则,获得了LEED金级认证,是可持续性建筑设计的一个完美范例。

Expressing inclusivity, innovation, dedication to learning, collaboration, curiosity, courage and accountability the new building reflects the vision of the institution. Seamlessly integrating universal design principals, and targeting a LEED Gold rating, the building demonstrates the highest levels of achievement in both dignity and sustainable design.

▼场地平面,site plan © RDHA

▼项目平面,plan © RDHA

▼剖面图,sections © RDHA

Official project name: Springdale Library

Location: Brampton, Ontario, Canada

Client: City of Brampton

Date of Completion: Summer 2019
Area: 26,000 sf (2,418 sm)

Construction Budget: $16,670,000

Photography Credit: Nic Lehoux

More: RDHA

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment