Space Guy Môquet, France by Oeco architectes

rich spaces in the compact volume

Project Specs

Location:

非常感谢 Oeco architectes 将以下内容授权gooood发行。 更多关于他们:Oeco architectes on gooood.
Appreciation towards Oeco architectes for providing the following description:

Espace Guy Môquet是一个集休闲中心、舞厅和集体宿舍为一体的混合空间。项目旨在为年轻人打造专属的新活动中心。项目位于城市入口区,远远望去形状和材料十分独特,独具吸引力。

Espace Guy Môquet is a mixed equipment gathering a leisure center, a dance hall and collective accommodation. The project’s ambition is to attract young people in this new space made for them. The project, located at the entrance of the city, looks massive and attractive thanks to its shape and materials.

▼具有吸引力的外观,massive and attractive design © KevinDolmaire

建筑体积紧凑,空间高效,留出了充足的室外空间。形体造型呈不规则几何形,混凝土表面各不相同,利于风的流通。

The compactness and the implantation of the volume provide large outdoor spaces. The project is a pivot of several geometries, with different concrete ‘s faces, a winded building designed to go through.

▼建筑概览,overview © KevinDolmaire

▼外立面,the elevation © KevinDolmaire

▼建筑入口,view in distance © KevinDolmaire

一部分体量嵌入地下,从而削减了建筑规模。从室内中庭可以清晰地看到这些体块如何交织成一个整体。夹层连接了不同空间,使体量更加丰富。外部楼梯和露台连接着所有楼层,供人自由使用

Its scale is reduced thanks to the embedding of the volume in the ground and its indoor programmatic’s imbrication visible from its central atrium. Half-levels connect the spaces and create generous and continuous volumes. An external staircase and terraces give independent access to all the higher levels, offering users freedom of use.

▼进入中庭,entering the atrium space © KevinDolmaire

▼丰富的中庭空间,rich atrium space © KevinDolmaire

建筑师将青年活动室布置在下方三层,将这里打造成开放空间,可根据需要划分区域。平面围绕着核心的中庭布置,中庭作为枢纽向所有空间敞开。舞厅通过中庭与青年中心相连,通过楼梯和露台也可以便捷地到达这里。集体宿舍位于三、四层,配有露台,供人欣赏夕阳和城市美景。

Deployed on the three lower semi-levels, the Youth Space is defined as an open space, which can be divided as needed. It is organised around an atrium, the heart of the equipment, on which open all the spaces. The dance hall is connected to the Youth Space by the atrium, but is also accessible via the staircase and the terrace. The Collective Accommodation is located at the upper and last level, and benefits from the roof terrace with the view of the surrounding landscape and the sunset.

▼可灵活使用的青年活动室,flexible use of the Youth Space © KevinDolmaire

▼舞厅,the dance hall © KevinDolmaire

▼连接不同空间的露台与走廊,terraces and corridors connecting different spaces © KevinDolmaire

建筑外墙全部由混凝土材质建成。不同立面上,材料通过不同的处理方式变得丰富。挖洞处采用光滑的混凝土,正立面的混凝土则以垂直模具进行浇灌,这些处理方式与风向和建筑外墙的朝向相契合,使一部分立面变得更加通透、更利于遮阳通风,另一部分立面则更加密实、不透明。混凝土表面由遮阳格栅覆盖,形成一个和谐富有韵律美的整体。

The facades of the building are built with only one single material, concrete. The sophistication of the material is provided by a double treatment, according to the faces of the project: the digs are made of smooth concrete, and the facade in the foreground is made of concrete moulded in vertical matrix. The treatment of the facades is adapted to each orientation. Some facades are thus permeable and possibly protected by sun breezes or overhangs, and others are more opaque, depending on the orientations and winds. The project forms a homogeneous whole, thanks to the treatment of the surface in moulded concrete following the rhythm of vertical sunbreakers.

▼外立面细部,details © KevinDolmaire

▼灯光效果,with the light on © KevinDolmaire

▼夜景,night view © KevinDolmaire

▼功能分析图,diagrams © Oeco architectes

▼总平面,site plan © Oeco architectes

▼平面图,plan © Oeco architectes

▼剖面图,section © Oeco architectes

Name : Youth center / Space Guy Môquet
Architects: Oeco architectes
Engineering : TPFI
Structural works : Fondeville
Location: Cabestany, France
Project area: 1 776 sqm
Project year: 2017
Price : 2 820 000 € VAT not included Credits photo : Kévin Dolmaire

More: Oeco architectes 。 更多关于他们:Oeco architectes on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment