Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

”suspended” on public grounds

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 SV60 Cordón & Liñán Arquitectos 予gooood分享以下内容。更多请至: SV60 Cordón & Liñán Arquitectos on gooood 
Appreciation towards SV60 Cordón & Liñán Arquitectos for providing the following description:

建筑师的出发点,是设计一个现代的且能反映现代社会趋势的补助性住宅。基于对场所的思考,以及提升生活质量和建筑质量的初衷,建筑师提出了一个完善的方案,兼顾了可持续性以及各种会影响到建筑方案的不同考量。

“她环顾四周,发现老房间是那么的普通而无趣,但除此之外,一切都是不一样的。” – Lewis Carroll

Given the uniqueness of the initiative designed to provide subsidised housing based on an attitude that is contemporary and sensitive to current social trends, a comprehensive strategy has been adopted based on an interpretation of the PLACE and typological research based on improving living conditions and processes in order to give rise to quality housing that is sustainable and adapted to the various considerations that influence the construction of the architectural concept.

“Then she began looking about, and noticed that what could be seen from the old room was quite common and uninteresting, but that all the rest was as different as possible”. Lewis Carroll.

▽ 建筑外部,external view

001-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

002-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

场所是场景、元素和事件的发生地,它的建立既简单,又复杂,超越了单纯的视觉或身体需求,而基于广泛而复杂的思考。我们想象中的场所里,有风,有光,有各种可塑的空间,有未来居民产生的回忆,当然也有成熟的住宅建设发展模式。基于这种理解,建筑师根据场所的情况提出了针对性的意见,并将其抽象化,叠加于统领全局的几何形态上。这样的构架让建筑师可以组织起项目的所有相关元素,提出兼顾建设和城市设计的全面方案。

建筑师引入了一系列的变量,以创造一个可以重构场所本身意义和精髓的独立的城市片段。以架空层、广场、街道、高点和庭院为基本元素,打造一个全新的“邻里社区”。

We understand the place as being an accumulator of situations, elements or events that are built as a single concept based on a broad and complex vision that establishes guidelines for recognition that go beyond the strictly visual or physical values. The place we envisage has wind, light, malleable spaces, the future memory of the inhabitants, in addition to certain property development patterns that are already established.

Based on this interpretation, an intervention is proposed that is tailored to the circumstances pertaining to the place and attempts to integrate itself as an abstract element superimposed by means of a geometric pattern that governs the entire operation. This framework allows us to streamline all the factors pertaining to the project in order to propose an overall approach that is unitary both in terms of construction and urban design.

We bring into play a range of parameters aimed at creating an independent fragment of a city that reconstructs perceptive essences associated with an understanding of the place itself. Empty spaces, squares, streets, vantage points and courtyards are configured as basic elements in order to define our new “neighbourhood.”

▽  建筑与山体、墓地和城市,building and the mountains, cemetery and the city

003-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

004-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

005-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

为了消解基地原有的40米高差,方案以5米为一个单位,在不同的高度上设置了平台,并在其上进行建设。建筑沿用常用的住宅设计手段,南北向依次排列,并根据风向调整具体的朝向,单体依据不同的坡度差别进行微调。建筑的不同平台之间以街道相连,行人可以步行至场地里的任意一层。平台镶嵌在坡地之中,移除了场地原有的记忆。架空层不是凭空出现的,而是以地形为依据设计的,建筑“悬浮”的平台之上,保证了场地内部空间的连续性,视觉的联系以及方向性等等。

Due to the sharp slope of the plot (40 metres of height difference), the proposal is to amend the topography by means of a series of terraces integrated into the geometric framework, with slopes of approximately 5 metres, and on which the various buildings will stand. These buildings will adapt to the different slopes, adopting a winding pattern to seek better orientations and spread out in a south to north direction (which corresponds to the orientation of most of the blocks). In addition, this arrangement will occur in relation to the adjacent streets in order to allow pedestrian access to various points on the plot. The buildings are proposed in a way that gives greater importance to the empty space and to their relationship with the terrain than to their own or independent form. In this way the buildings adapt to the topography, either supported or “floating”, focusing on the continuity of spaces, of visual relationships, orientation, etc.

The topography, based on the initial regulatory framework, forms spatial situations that are carved geometrically and that hollow out or empty the pre-existing reality. The buildings are proposed in a way that gives greater importance to the empty space and to their relationship with the terrain than to their own or independent form.

▽  高低有序的平台,terraces integrated into the slops

006-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

▽  “悬浮”的建筑,”floating” architecture

007-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

建筑包括了317间补助性住宅(约32,742.46平方米),以及分散在场地不同位置的商业空间(约2,472.49平方米),地下层则按规定配置了错列的停车位。

建筑的连贯的外部空间,错列的空间结构,架空的可进入的底层空间以及在邻里社区不同平台间自由移动的可能性,这些空间-广场、街道、眺望点等等,让这个项目的好更多取决于住户的生活,而不是单纯的建筑结构。

A mixed (mostly residential) programme is envisaged based on the inclusion of 317 subsidised dwellings (32,742.46 sq. metres) and various commercial premises that are strategically distributed around different parts of the plot (2,472.49 sq. metres in total), together with the necessary provision of parking spaces that are available associated with each building in the basement floors that occur in the staggered layout.

The aim, from the external perception of the project, is for the continuity of space, and the staggered arrangement, with the ground floors that become covered areas that can be walked under, and the possibility of moving around the various plots as a neighbourhood where urban situations such as squares, vantage points, streets, etc. occur, gives the whole project qualities that depend more on the life of its inhabitants than on the architecture.

▽  街道与广场,streets and squares

008-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos     009-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

建筑师希望通过优化建筑的使用情况和节约能源,鼓励空间使用者使用自然能源,以提升整个社区的生活质量。阳光与立面的夹角不仅取决于建筑的南北走向,同时也通过一套“内凹立面”系统进行调整,南向的立面上,窗户的凹陷较深,而北向则相反。如此一来,夏季的阳光不至于直射进室内,内部空间可以稳定在一个较好的温度上,在太阳角度角低的冬季,直射的阳光可以让室内更加温暖。内部的中庭通过各层不同朝向的平台与室外想联系,让所有的公寓都能南北通透,形成了自然的通风系统。

The idea is a building model that aims to improve the quality of life by using systems that optimise the conditions of use and energy saving, encouraging wherever possible the use of the area’s own natural resources. The degree to which the sun falls on the façades depends on the orientation (north-south) and is controlled by means of a “deep façade” system (whose depth varies depending on the orientation, deeper to the south and less so to the north), thereby ensuring that in summer the sunlight does not directly impact the inside of the dwellings, thus maintaining better climate conditions, and in winter (when the sun is lower), shining in directly to heat the rooms. A cross-ventilation system is proposed, since all the dwellings have double orientation. This system is based on an inner courtyard connected to the outside by terraces that change their orientation to improve air circulation and keep the homes continually ventilated.

▽  不同深度的“内凹立面”, “deep façade” system

014-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos     015-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

013-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

建筑的内部空间是依据个人或家庭的尺度确定的。以3.00 x 2.80米和3.30 x 2.80米两套数据为模版进行排列组合以适应不同需求:卧室、起居室、餐厅、平台,还有附加的浴室和走廊。空隙、平台、天井和架空层的不同排列方式,营造了连续的内部空间,公寓之间互相联系,整座建筑在节能上的表现也有所提升。所有的公寓都南北通透,拥有自己的天台和内庭。此外,还有适应季节而设计的立面系统。

We build buildings based on a base rate adapted to the size of the personal or family units that inhabit them. The typology is based on a rational model generated by 3.00 x 2.80 metres and 3.30 x 2.80 metres grouped together depending on needs of use. Each module has its own use: bedroom, living room, dining room, terrace, and to these are added bathrooms and hallways. The diversity in positioning the gaps, terraces, patios and empty spaces in general seeks to establish internal spatial continuity, by establishing internal relationships between the dwellings and improving the performance and energy efficiency of the buildings. All the homes have double orientation, terraces and inner courtyards. In addition, a filter-storage façade is proposed.

▽ 房间、天台和架空层的空间序列,spatial sequence of rooms,terraces and empty spaces

011-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

012-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

010-Social Housing Units by SV60 Cordón & Liñán Arquitectos

建筑的室内空间也十分灵活,可以根据住户的个人需求或季节的变化调整,改变房间的功能。厨房临近中庭,而洗衣/干衣区则位于天台。方案提供了两居室,大量的三居室以及为大家庭所准备的四居室这三种不同的户型。

The dwellings can be very versatile, changing the use of the rooms according to the needs of the inhabitants or to the times of the year in order to optimise the orientations. The kitchens are located adjacent to the courtyards and there is a laundering-drying area on the terraces. Types of dwelling with 2 bedrooms, 3 bedrooms (the majority) and 4 bedrooms (large families) are proposed.

▽  图纸,drawings

Documentación Gráfica Model (1)

Documentación Gráfica 2 Model (1)

Documentación Gráfica Model (1)

Documentación Gráfica Model (1)

Location: Loma de Colmenar, Ceuta. Spain.
Status: Built (Competition: 1st Prize)
Date: 2006-2015
Client: SEPES – Ministerio de Fomento
Construction Company: VIAS y Construcciones
Gross floor area: 45.325 m2
Architect: Antonio G. Liñán (SV60 Cordón & Liñán Arquitectos)
Construction team: Antonio G. Liñán, Antonio González Cordón, Luis E. Villar
Project Team: Luis E. Villar, Víctor Silveira, Esteban Valencia, Mª Luz Villar, Daniel Montes, Jose G. Mora, Sara Speranza
Quantity Surveyor: Manuel López Ruiz
Structural – Services Engineer: Edartec Consultores / Grupo JG / Fernando Medina
Photos: Jesús Granada

Drawings: SV60 Cordón & Liñán Arquitectos
English Text: SV60 Cordón & Liñán Arquitectos
Chinese Text: gooood

MORE: SV60 Cordón & Liñán Arquitectos,更多请至:SV60 Cordón & Liñán Arquitectos on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment