SMOORE Industrial Space Alteration, China by CM design

Urban Edge Redevelopment

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 厘米制造(联系方式:cmdesign-sz2016@qq.com)予gooood的分享以下内容 。更多关于他们请至:CM design on gooood. Appreciation towards CM design (Contact: cmdesign-sz2016@qq.com) for providing the following description:

四十年来,深圳从昔日的小渔村成为科技之都,设计之都,城市建设以地毯式快速向外蔓延。随着传统制造工业向技术研发产业的转型,曾经的城市边缘地带逐步迸发出新的城市活力。基地周边区域大面积八九十年代兴建的工业厂房急需在这样的城市发展中升级再利用。SMOORE是一家为全球大型烟草巨头提供研发和生产服务,且拥有电子烟和雾化器自动化生产技术及核心材料的研发与设计专利的科技公司。目前在深圳有六个生产基地,位于宝安簕竹角的工业园区正是未来新的技术设计研发与产业办公地之一。

In the last forty years, Shenzhen has grown from a small fishing village to the capital of science and design. At the same time ,the city’s construction expanded outwards quickly. Given the emphasis of the city changing from the traditional manufacturing industry to the research and development industry, the site where was a urban fringe in the past, has shown an unprecedented vigour. The industrial factories around the site which built in the 1980s need to be recycled under the onslaught of social progress. SMOORE is a science company ,providing R&D and production services for the world’s major tobacco giants . It Owns the research, development and design patents for the automatic production technology and core materials of electronic cigarettes and atomizers. Now it has six production bases in Shenzhen. The industrial park located in Baoan Lazuijiao which is one of the new offices of research and development in the future.

▼从道路看SMOORE外观,street view of SMOORE  ©夏至摄影

▼办公建筑与宿舍外观,exterior view of the office building and apartment building  ©夏至摄影

▼连接办公建筑的厂房外观,exterior view of the factory which is connected to the office building  ©夏至摄影

方案设计中,在场地的北侧现有的L型宿舍楼将被改造成新的功能需求使用,一层为食堂与设备机房,二三四层分别有研发办公,技术培训,会议,休闲餐吧等功能,五六层为公寓。该建筑与城市道路形成的三角形空间被改造成研发办公人员进入室内空间的庭院,沿道路边种植的竹子形成新的城市边界。技术生产工人与车行通道的形象入口位于场地东北侧。北侧的L型办公楼与公寓建筑朝向内部场地立面做折型的玻璃,形成完整通透的建筑立面,拉大与厂房建筑围合的相对封闭的内向型场地空间,让它成为可以与建筑互动的舞台。位于办公建筑与厂房中部螺旋形楼梯与休闲平台通道成为研发办公人员与技术生产试验车间的重要纽带。大尺度的厂房建筑立面保留了原有窗洞位置,大门与窗框做形态上的处理,与周边厂房建筑产生差异化的同时又存在与周边厂房建筑属性的关联。

▼分析图,analysis

▼建筑与城市道路形成的三角形空间被改造成研发办公人员进入室内空间的庭院,the triangle space between building and roads was replace as an entrance courtyard which is the engineer entrance of the interior space  ©夏至摄影

▼L型的办公楼与公寓楼,the L-shaped office building and apartment building  ©夏至摄影

▼折型玻璃立面,folded glass of the facade @夏至摄影

▼大尺度的厂房建筑立面保留了原有窗洞位置,the building elevation keeps original window holes  ©夏至摄影

▼办公建筑与厂房中部螺旋形楼梯,a geometric stair in the office block and the middle of factory  ©夏至摄影

In this project design, the dormitory on the north of the site will be adjust to new function. It has a dining hall and an equipment room .on the first floor. From the second floor to fourth floor contain an office, technical training room, meeting room and a leisure meal and other functions. The fifth and sixth floor is used for apartment. The triangle space between building and roads was replace as an entrance courtyard which is R&D’s engineer entrance of the interior space through with a bamboo following the road is forming a new urban fringe. Image of the entrance which is technology production worker and car through is located in the northeast part. Folded glass facing the internal site façade are applied to the L-shaped office building and apartment building on the north side to form a complete and transparent building façade , which enlarges the relatively isolated inward-facing space of the building, making it possible a stage that interacts with the building..There is a geometric stair and a leisure gallery between the office block and the middle of factory being an important cord for the R&D officer to go to the technical production test workshop. The building elevation will keep original window hole and changing the door’s and window frame’s shape to produce a differentiated and relevance compared surrounding buildings.

▼从办公空间室内看向内部场地,view from the inside of office building towards the inside square  ©夏至摄影

▼L型办公建筑室内,interior space of the L-shape office building  ©夏至摄影

场地内建筑与周边厂房围合形成的带型广场需要满足停车,货运通道,休闲,运动等功能,我们期望通过一组看似无序的几何图形有机地整合现有场地内多重功能与形态空间的关系。场地东边新的拉伸铝网挡墙视觉上突破了现有广场空间的边界,这种半通透的金属材料拉近了各厂房之间的空间联系的同时更进一步的彰显出独特性的工业园区气质。

The pattern sunken plaza formed by building and surrounding factory need to satisfy parking, leisure, exercise and other function. We hope to integrate relation of multiple function and model space by a series of unordered geometric figures. The new stretch aluminum mesh retaining wall in the east of the site visually breaks through the boundary of the existing square space. This semipermeable metal material draws the spatial connection between the factories and further highlights the unique industrial park temperament.

▼场地内建筑与周边厂房围合成带形广场,the long plaza formed by building and surrounding factory  ©夏至摄影

▼几何图形有机地整合现有场地内多重功能与形态空间的关系,relation of multiple function and model space is integrated by a series of geometric figures  ©夏至摄影

SMOORE簕竹角工业园区项目改造目标是引导都市边缘未来产业升级的复合型空间再更新,旨在为新的办公研发及生产创新试验场所提供合理独特的城市空间更新模式。

The goal of the SMOORE redevelopment is to guide the future industrial upgrading of the urban edge of the complex space renewal and to providing a new office research and development and production innovation test site to provide a reasonable and unique urban space redevelopment mode.

▼模型,model

▼基地区位,site location

▼一层平面,first floor plan

▼二层平面,second floor plan

▼三层&四层平面,third and fourth floor plan

材料:钢板,玻璃,耐候钢板,涂料
设计团队:厘米制造
项目地点:深圳市宝安区
设计成员:陈丹平 廖俊 杨恒 姚明明 李磊 林婧宜 梁贤爽(实习)
项目面积:11275平米
设计时间:2018年6-7月
完成时间:2018年7-11月
施工团队:莞匠装饰
项目摄影:夏至
Architects:CM design
Location:Baoan,ShenZhen, China
Design Team:Danping Chen , Jun Liao, Heng Yang, Mingming Yao ,Lei Li, Jingyi Lin, Xianshuang Liang(intern)
Area:11275. sqm
Project Design:2018.6-7
Project Year:2018.7-11
Contractor:Guanjiang
Photographs:Zhi Xia

More:厘米制造(联系方式|contact:cmdesign-sz2016@qq.com)更多关于:CM design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment