Slender House by FORM / Kouichi Kimura Architects

Impressive appearance generates cozy space inside

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 FORM/Kouichi Kimura Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.
Appreciations towards FORM/Kouichi Kimura Architects for providing the following description:

这座住宅位于郊区主干道的支路上,拥有一个长条形的平面:宽度窄且深度大。住宅周边大都是当地建造商和公司建造的房屋,设计团队的目标是在这样一个较为混乱的景观中建造一座兼具设计感、舒适性和庄严感的住宅。

The house is located in the subdivision accessible from a suburban arterial road. It has been planned in the strip- shape lot; with narrow width and large depth. In the vicinity are the houses built by house-building companies or local builders. We then aimed to build a house that possesses dignified presence with both designability and coziness in such a cluttered townscape.

▼住宅外观,exterior view

建筑的体块比例、窗户布局以及材料的使用均经过了精确的考量。高悬的窗户和伸出的廊沿强调出纵向和横向的线条,使立面不会显得过于单一。

The exterior is composed of volumes with carefully examined proportion, window layout and materials. The window with height and the overhang porch emphasize vertical and horizontal lines, making the facade not too much uniform.

▼入口被设置在门廊的两侧,the entrances are positioned on both sides of the porch

▼高悬的窗户和伸出的廊沿强调出纵向和横向的线条,the window with height and the overhang porch emphasize vertical and horizontal lines

住宅的入口被设置在门廊的两侧,提高了两个停车场的便利性。这一做法还能够帮助阻隔来自道路的视线,增强住宅的隐私性。首层空间从入口处沿着狭长的平面层层深入,最终到达位于房屋最内侧的盥洗室。活动地板、楼梯和家具被有节奏地布置在走廊的一侧,作为灵活的交流空间使日常生活变得更加丰富。

▼一层和二层平面图,plan level 1 & level 2

The entrances are positioned on both sides of the porch to enhance convenience for access from the parking spaces that are laid out on either side. This moderately blocks eyes from the road, and secures privacy as well. The interior of the first floor is connected from the entrances through the wash room at the penetralia, along the deep and strip-shaped lot. The raised floor, staircase, and furniture are rhythmically laid out along the passage. They are used as flexible spaces for communication to enrich daily lives.

▼入口前厅,entry hall

▼入口的休息空间,leisure area at the entry hall

▼首层空间从入口处沿着狭长的平面层层深入,the interior of the first floor is connected from the entrances through the wash room at the penetralia

▼盥洗室,powder room

▼通向二层的楼梯,stair leading to the second floor

▼俯瞰一层,overlook to the first floor

二层空间呈现出开放的感觉,在享有广阔视野的同时阻隔了来自外部的视线。尽管住宅与周围的建筑距离很近,却依旧可以从北面朝向道路的一侧望见附近的山脊线。利用这一环境优势,挑高的客厅被设置在北面,并通过大尺寸的窗户引入周围的景观。充满变化的自然环境和光线为内部空间赋予了动态的感觉,同时扩展了视觉上的深度。同时,反光的护壁板也令住宅前部的空间变得更具美感。

On the second floor is the space with a feel of openness, where eyes from outside are blocked on the one hand while those letting go from inside to outside on the other hand. Buildings come close in the periphery, but a ridge line of the near mountain can be viewed to the road in the north. Making the best of this environment, a living room with high ceiling has been laid out toward the road, and a large opening provided to cut out the surrounding landscape. The natural scenery and light that are taken inside the house make the internal appearance ever- changing, allowing eyes to go through and expand. In addition, the light that is reflected on the shiny wainscot makes the view in the front more beautiful.

▼挑高的客厅,living room with high ceiling

▼大尺寸的窗户和天窗引入风景和自然光,large opening and skylight bring views and natural light in

▼从餐厅望向楼梯,view to the stair from the dining room

▼从楼梯区域望向客厅,view to the living room from the stair

▼餐厅,dining room

▼室内细部,interior detailed view

独特的外观包覆着舒适的居住空间,这得益于项目团队对场地潜力和特征的深入研究,以及来自建筑师自身的独到的品味和感受力。

The building with impressive appearance generates cozy space inside. It is achieved by studying the potential and characteristics of the site, and adding to the building the sense that is unique to architects.

▼住宅外观,exterior view

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,section

Architects : FORM / Kouichi Kimura Architects

Location : Shiga Japan

Client : Private

Construction Year : 2019 

Site Area : 125,24 m²

Construction Area : 112,28 m² 

Photographs : Norihito Yamauchi; Yoshihiro Asada

More:FORM/Kouichi Kimura Architects。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood

Post a Comment