上海虹桥艺术中心 / BAU

文化与商业的交融

项目标签

设计公司 :
BAU
位置 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 BAU 予gooood分享以下内容。Appreciations towards BAU for providing the following description:

 

沪西新地标
highly visible

天山电影院坐落于上海天山路,曾是沪西最为知名的影院之一,但随着上海新虹桥地区的飞速发展,如今的天山路已然发展成一条繁华的商业街,老旧的天山影院与其周边林立的现代建筑、商场未免略显不合。因此,长宁区政府决定对这一国营影院展开一次改扩建,并更名为上海虹桥艺术中心。经三轮历时五年的设计招投标竞赛,BAU最终胜出,并获得了上海天山电影院改扩建设计合同。

The project is located in Tianshan Road, the new commercial boulevard in Hongqiao, one of Shanghai’s high activity districts. It is surrounded by brightly lit shopping malls built this century. This development replaces and expands on the existing state run cinema centre on the site. The project was the subject of three rounds of invited competition over 5 years before BAU was contracted to design the project.

▼建筑外貌,exterior view

 

功能多元化
exposure to difference

改扩建后的天山电影院更名为虹桥艺术中心,不仅拥有了七间不同体量的电影放映厅,同时也包含了一间1000座的中型剧场。由于电影院和剧院有着不同的观众群,通常被视作两类不同的文化娱乐场所而独立建设。而本项目则通过公共大堂区域将两大功能相互衔接,并在剧院和电影院之间打造出一大过渡空间,不仅确保了两大功能区各自的特色,也促进了影视与表演艺术的交融,吸引不同的观众群。

This project includes both traditional and modern programs of mass entertainment: theatre (1000 seats) and cinema (seven of various capacities). Usually seen as separate programs and increasingly supported by distinctly different user groups, this project presents the opportunity for the two different programs and variable patrons to engage. Articulating the programs as separate objects and linking them via an enclosed plaza creates an in-between-space in which the differences between the programs are enhanced, the potential for cross-patronage is maximised, and cross-fertilisation between the performing arts is encouraged.

▼公共大堂连接剧院和电影院,the public plaza connects the two different programs

▼交通空间,the circulation space

▼剧院大厅,the concert hall

   

 

不同元素的融合
an assemblage of difference

为了能够更加清晰地表现出剧院及电影院两大功能,BAU在外立面设计上采用了两种截然不同效果的立面材料——传统的剧院采用了传统的石料,宛如整块巨石,下方由圆柱及大堂的旋转楼梯支撑;而现代化的电影放映厅则采用了极具现代风的金属板外立面,犹如一个个金属盒,相互堆叠,最大的放映厅则架设于街角。室内公共大堂内安设了售票处、咖啡馆、临时展场、活动展区等设施,游客可在小憩的同时,眺望繁华的室外广场及街景。(本项目的景观也是由BAU所设计)

The theatre is developed as a stone monolith (a traditional material for a traditional program) with rounded articulation and a theatrical staircase. The cinemas are an ensemble of stacked metal boxes (a 20th Century material for a 20th Century program), the largest of which is suspended above the street corner. The enclosed plaza or mixing-lobby has ticket offices, café, flexible exhibition and event space, and open views to the external plaza and streetscape, also designed by BAU.

▼外立面采用两种不同的材料,two different materials are introduced to the building

   

▼一层平面图,the first floor plan

▼夹层平面图,the mezzanine  floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼三层平面图,the third floor plan

▼地下一层平面图,the underground floor plan

▼屋顶层平面图,the roof floor plan

▼剖面图,section

▼立面图,elevation

项目情况: 2016年竣工
地点: 中国上海长宁区天山路888号
年份: 2006-2016
客户: 上海市长宁区文化局
建筑面积: 14,300平方米
类型: 公共剧场+电影院综合体
功能项目: 1000座的剧场+服务用房,7间电影放映厅-264座*1,172座*2,105座*1,95座*2,44座*1,咖啡馆*2,办公室,50个车位的地下停车库等
绿色建筑认证: 中国绿色二星建筑
BAU项目组成员: 建筑组:James Brearley,Steve Whitford,蒋涵,罗怀利,刘帅,宋慧,杨庆安,夏文,Emma Rytoft,荣昱,李福明 景观组:Robin Armstrong,罗莉,梁永勤,程琪 施工单位: 江苏广宇建设集团有限公司
配合设计院: 青岛时代建筑设计有限公司
室内设计单位: BAU + 上海建科建筑设计院有限公司
声学设计/机电设备噪声控制: 上海市建筑科学研究院
照明设计: 上海企一实业(集团)有限公司
剧场舞台工艺: 浙江大丰实业股份有限公司
电影院工艺: 上海永乐影视技术有限公司
3D 渲染: BAU
摄影: 舒赫

Project Status: Completed 2016
Location: No.888 Tianshan Road, Changning District, Shanghai, China
Year: 2006-2016
Client: Shanghai Changning Cultural Bureau
Construction Area: 14,300m2
Typology: Public Public Theatre and Cinema Complex
Program: 1000 seat theatre + support rooms, seven cinemas – 264 seat, 172 seat x 2, 105 seat, 95 seat x 2, 44 seat, café x 2, offices, underground parking (50)
Sustainability Accreditation: China MOHURD 2 Green Stars
BAU Project Team:
Architecture Team: James Brearley, Steve Whitford, Jiang Han, Luo Huaili, Liu Shuai, Song Hui, Yang Qing’an, Xia Wen, Emma Rytoft, Rong Yu, Li Fuming Landscape Team: Robin Armstrong, Luo Li, Liang Yongqing, Chen Qi
Contractor: Jiangsu Guangyu Construction Group
Documenting Architect and Engineer: Qingdao Times Architectural Design Co., Ltd
Interior Architect: BAU + Shanghai Jianke Architectural Design Institute Co., Ltd
Acoustic Design & Consultant: Shanghai Research Institute of Building Science Group Lighting Consultant: Shanghai KEEY Lighting Co., Ltd.
Theater Stage Tech: Zhejiang Dafeng Industry Co., Ltd.
Cinema Tech: Shanghai Paradise CineTech Co., Ltd.
3D Rendering: BAU
Photographer:BAU256_Image_001-027: Shu He

More: BAU

 



发表评论

1 条评论

  1. 觉得有些角度有康的感觉

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×