Salon in Kazo By Mount Fuji Architects Studio

Less intentions and diverse consequences.

Project Specs

Location:

非常感谢 Mount Fuji Architects Studio 将以下内容授权gooood发行。 更多关于他们请至:Mount Fuji Architects Studio on gooood
Appreciation towards Mount Fuji Architects Studio for providing the following description:

场地位于拥有十万人口的Kita-Kanto市郊。这里距车站仅五分钟路程,周围环绕低层商铺和停车场,散布着四五层的商业建筑。Kita-Kanto市郊拥有湛蓝的天空,建筑的所有者是一位出生在这里的,享有很高声誉的美容师。他曾在外租用场地工作,此次他希望设计师可以为他设计一栋独立而美观的美发沙龙,让这里可以承载着发型设计的未来,并成为小镇的永久性文化产物。客户对建筑设计的要求似乎有些矛盾,他希望建筑既符合当下时尚,又永不过时,既与生活息息相关,又向自然开放。

The site locates in the suburb of Kita-Kanto with population around 100,000. It is 5 minutes’ walk away from the station and surrounded by low-rise shops, parking, and dispersed commercial buildings of 4 or 5 floors. An indeterminate scene of so-called suburban city spread under the clear blue sky which is unique to Kita-Kanto. The client who was born in this region was also a local beautician with the best reputation. He used to work in a tenant building, therefore we were asked to design an independent beauty salon which would house a better future and become a perpetual culture base within the region as well. The requirements were explained in seemingly contradictory terms: “to be new yet keep perpetuation”, “to be closed to daily life scenes while open to the upper-level nature”.

▼建筑外貌,view of the salon

设计师决定将“两种构思”与“两种组成方式”交叠处理。设计中通常使用一种结构方式,但这并不能同时解决两个自相矛盾的问题。因此在设计中,设计师结合了两种构成和两种解决方式,进而创造了空间内的多种环境关系。

The resolution we applied here is to conduct overlap between “two constructions” and “two compositions”. Usually one construction is used to realize a space. But this answer is not good enough for two paradox questions. Instead, as a response to that complexity, we doubled the construction and composition in the design and therefore raise up the number of relationships among them. 

▼混凝土墙让建筑与周围环境形成清晰的远近关系,the RC wall are placed around the site as the boundary

设计师通过大量使用大截面复合木板,实现了既新潮又永不过时的建造方式,这些年来,随着城市对木材的需求量增大,这些复合木板的规模正在以前所未有的速度增长着。由于设计师更易获得长度超过2米,厚度大于200毫米的木材,木材在设计中已不仅用于线性材料。考虑到天花板高度仅有一种墙壁高度确认,设计师认为应该适当考虑令木材成为平面材料,或形成钢筋混凝土一样的结构实体。因此,设计师所采用的木材与混凝土厚度相似,并且以相同的方式对两种材料进行处理。

In concrete, we achieved new yet perpetual construction means by valuing the large-sectional laminated timber board whose size has been growing at an unprecedented pace these years following the trend of city’s increasing appetite for wood. As we have easy access to material longer than 2m and thicker than 200 mm for now, timber has been already beyond “linear material”. Considering the fact that ceiling height can be ensured by one single board, it may be the appropriate time for us to consider timber as a “planar material”, or “solid mass” like reinforced concrete wall. Accordingly, the timber walls we prepared were almost as thick as concrete ones and we equally treated both of them in the tectonic sense.

▼木板搭在混凝土结构墙上形成别样空间,the timber board placed on the concrete wall which creates a unique structure

▼入口接待,the reception

首先,两个RC墙面环绕场地而设,形成基地边界,并打造一种“深远”的空间氛围,与周围环境保持良好的距离。其次,一些跨度13米,连续排列的木墙铺设在RC墙之上,这样令室内层面相互交叠,明亮而清晰的空间由室外透光,并能随时呼吸到Kita-Kanto的新鲜空气。

Firstly, two RC walls are placed around the site as the boundary to enclose an “Oku” (deep and far) space and keeps a decent distance from the extremely common scenery nearby. Then, several straight timber walls span 13m are casually laid upon the RC walls, by which the interior is overlapped by a bright and clear space open to the transparent light and air of Kita-Kanto area.

▼交叠的结构给室内带来自然光线,the overlapping structure brings in the natural light

▼两种组合两种建造方式让室内空间更加“深远”,the structure makes a deep and wide space

这种布局方式,令其成为一座明亮并能自我调控的美发沙龙,打造出“既闭合又开放”的空间氛围。建筑“建造”和“组成”的操作方式实际上非常简单,通过交叠两种建造和两种组合形式,以及他们之间的比例和混合方式,令这个项目与众不同,并实现“用最少的空间构成打造更多样的空间效果”。分开讨论构造和组成并不能实现优秀的设计,这种结合的设计方式才是项目成功的关键。

This is how a bright and self-controlled beauty salon environment would be “closed yet open”. Operations of both “construction” and “composition” are quite simple in fact. What grant the design some unique quality are the idea of “less intentions”, “diverse consequences” of overlap between 2 constructions and 2 compositions, and their ratio and assortment.  Neither am I interested in “composition” alone nor “construction” alone. It is “something” concluded by their overlap.

▼平面图,plan

▼剖面图,section

▼立面图,elevation

▼结构解析,structure


Location:Japan – Saitama
Project year:2014
Head Designer:Mount Fuji Architects Studio
Collaborator
Design Team:Masahiro Harada + MAO (principals-in-charge) Naoto Ishii, Shohei Kuma
Consultants:Structural engineering:RGB STRUCTURE
MEP:Yuken M&E Design Office
Buildings General Contractor:TH-1 Co.,Ltd.
Photo by:Akinobu Kawabe
Facts Sheets
principal use:salon
site area:493.56m2
building area:204.48m2
total floor area:193.39m2
number of stories:1 story
structure:reinforced concrete

More:  Mount Fuji Architects Studio,更多关于他们请至:Mount Fuji Architects Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment