Refurbishment of 4 theatres at Filmax Gran Via 2 cinemas by AMOO

To attract the viewer by proposing an immersive experience

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 AMOO 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:AMOO on gooood
Appreciation towards AMOO for providing the following description:

 

1.
Filmax Pilot

原先的电影院在使用了18年之后逐渐变得过时和破旧,为了让老顾客们感受到电影院在改善环境方面的努力,Filmax决定对放映厅进行翻新,营造一个全新的试点放映厅,为接下来一系列影厅的翻新提供样板。

Conventional movie theaters, after over 18 years of intensive use, are obsolete and worn out. With the intention that the loyal customer values the effort of updating the cinemas, work is being done on the epidermal layer of the rooms, creating a pilot room that will serve as a model for the refurbishment of the following ones.

▼影厅概览,overall view ©José Hevia

这间放映厅选用了一般电影院较少使用的绿色,其优雅的观感与线性灯具形成鲜明的对比,营造出更具未来感的场景。在类似的对比的基础上还加入了许多独特的元素,例如声学和照明设计、地面图案的变化和扶手的形状等。整个室内的观感发生了彻底的改变,即使再过15年,也依然不会有过时的感觉。

We work with green, something very unusual in cinemas, contrasting its elegance with the lines of linear lighting that could refer to more futuristic scenarios. It is in these contrasts, working with unique elements such as acoustics and lighting, the change of pavement or the definition of railings, where the room completely changes its appearance to look new and, at the same time, to be able to look at it 15 years from now, without the feeling of having become obsolete, looking for timelessness.

▼观众席,spectator seats ©José Hevia

▼室内细节,interior details ©José Hevia

▼轴测图,axon ©AMOO

 

 

2.
Filmax 4Dx

随着数字平台出品的电影越来越多,电影院希望开发沉浸式的观影体验来吸引更多观众,采用4Dx技术的放映厅应运而生。

为了让看电影成为一种全局性的体验,本次翻新在既有的空间中建立了动态和充满对比的元素。以大厅为起点,客人们将跟随一道指向屏幕角落的光束进入放映厅内部。以地毯铺设的表面强调出入口通道的独特性。在离开影厅时,观影者将转身面向一个由红色体块构成的动态空间,从而将目光再次投向屏幕。

▼放映厅入口,entrance area ©José Hevia

▼入口通道,entry way ©José Hevia

With the increase of television offerings through digital platforms, the aim is to attract the viewer by proposing an immersive experience, adapting one of the rooms to 4Dx technology.

Wanting to make “going to the movies” a total experience, the refurbishment plays with kinetics and contrasts in the succession of spaces. From the lobby, a ray of light invites you to advance in the volume of access to the room, pointing to the corner of the screen, visible at the end, as an abstract surface. The uniqueness of the access is accentuated by the enveloping use of the carpet. As he leaves, a half turn of the spectator confronts him with the impressive volume of the room and places him in front of a dynamic space, preparing him for the projection. And for the attraction.

▼观众席楼梯,staircase leading to the spectator seats ©José Hevia

▼观众席,spectator seats ©José Hevia

▼室内体块细节,interior volume ©José Hevia

▼轴测图,axon ©AMOO

 

 

3.
Filmax 4Dx 2

在第一个4D放映厅获得大众的广泛欢迎之后,影院决定再增建一间,并将座位增加到112个(比原先多出28个)。

由于座位数超过了100个,因此需要在双侧建立楼梯和通道,以保证无障碍和紧急疏散方面的要求。入口楼梯的墙上设有一个可以打开的绒面小柜子,里面摆放着3D眼镜的陈列架。

▼入口通道,entry way ©José Hevia

▼入口楼梯和3D眼镜柜,entry staircase and 3D glasses cabinet ©José Hevia

After the first 4Dx room in Catalunya’s great success in terms of public, Filmax Gran Via 2 cinemas decide to double the stakes and adapt a new room, this time with 112 seats – 28 more than in the previous one.

Despite the property’s desire to unify the appearance with its predecessor, the conditions of accessibility and evacuation – given the increase in seats over 100 –, require a double lateral access and, therefore, two staircases.

The fact of meeting these demands is also used to generate a narrow, high-rise access corridor than, when turning, it opens towards the room, framed by two staircases. These are presided by a Scarpian wink which contains the 3D glasses cabinet under the first alveolar concrete plate that supports the stands. All this staging is accompanied by a velvety maroon carpet that covers everything.

▼观众席,spectator seats ©José Hevia

▼室内细节,details ©José Hevia

▼轴测图,axon ©AMOO

 

 

4.
Filmax Screen X

Screen X放映厅是一个提供270°环绕视听体验的特殊影厅。本次更新主要从两个方面入手,一是拆除原先的两个进出坡道和隔墙,拉近观众与看台的距离。二是调整侧面屏幕的形状,并且让构成屏幕的模块同时起到吸音的作用。室内墙面采用了涂黑的微孔迷你波纹板,有助于改善声学效果,同时为空间赋予一种未来主义的氛围。

▼影厅概览,overall view ©José Hevia

As well as in previous interventions, Filmax Cinemas are following their path of innovation and exploration of immersive experiences. In this case, it is the Screen X technology, which aims to convert conventional rooms into rooms with an experience of 270º.

Architecturally, two decisions are made: First of all, the demolition of the two access and exit ramps, and the partition that forms the flat access to the stands, to accentuate the feeling of attraction in the spectator, seeing the stands higher and more present, like an independent volume inside the room.

The second decision is the adaptation of the side screens’ geometries and other elements that define the space to the modular shape of the piece that serves as the screen, and at the same time acts as an acoustic absorber. This decision generates steps that occupy both sides and change the design of a theatre with a screen, in order to have a screen with a theatre. The wall coverings, made of black lacquered microperforated mini-wave sheet, help with the acoustics and bring an air of a certain futurism to a space that wants to convey innovation, so as to be able to compete with everything digital platforms have to offer.

▼观众席,spectator seats ©José Hevia

▼提供270°环绕视听体验的特殊影厅,Screen X theatre has an experience of 270º ©José Hevia

▼室内细节,interior detailed view ©José Hevia

▼轴测图,axon ©AMOO

 

1.Filmax Pilot
AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
Pilot rehabilitation of a conventional projection theatre at Filmax Gran Via 2 cinemas.
authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
location: Centre Comercial Gran Via 2 – Av. de la Gran Via 75, L’Hospitalet de Llobregat
project beginning/end: 2019
construction beginning/end: 2019
photographer: José Hevia
AMOO collaborator: Ainhoa Mur
client: Multicines Pedrosa SA
contractor: ICOSAEDRO, SL
area: 257m2
budget: 181.723€

2.Filmax 4Dx
AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
Refurbishment of a theatre for 4Dx technology at Filmax Gran Via 2 cinemas.
authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
location: Centre Comercial Gran Via 2 – Av. de la Gran Via 75, L’Hospitalet de Llobregat
project beginning/end: 2018
construction beginning/end: 2018
photographer: José Hevia
client: Multicines Pedrosa SA
contractor: Relabi Gestió i Execució, SL
area: 208m2
budget: 920.445€

3.Filmax 4Dx 2
AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
Refurbishment of a theatre for 4Dx technology at Filmax Gran Via 2 cinemas
authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
location: Centre Comercial Gran Via 2 – Av. de la Gran Via 75, L’Hospitalet de Llobregat
beginning/end of the project: 2019
beginning/end of the construction: 2020
photographer: José Hevia
AMOO collaborators: Inès Martinel, Ainhoa Mur
client: Multicines Pedrosa SA
area: 252 m²
budget: 1.088.484€

4.Filmax Screen X
AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
Refurbishment of a theatre for SCREEN X technology at Filmax Gran Via 2 cinemas.
authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
location: Centre Comercial Gran Via 2 – Av. de la Gran Via 75, L’Hospitalet de Llobregat
beginning/end of the project: 2019
beginning/end of the construction: 2019
photographer: José Hevia
AMOO collaborators: Ainhoa Mur
client: Multicines Pedrosa SA
contractor: ICOSAEDRO, SL
área: 211m2
budget: 251.668€

More: AMOO。更多关于:AMOO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment