Raydata Headquarters, China by Studio Precht

Connect technology with a very warm and tactile atmosphere

Project Specs

Location:

感谢 Studio Precht 予gooood分享以下内容。更多关于:Studio Precht on gooood
Appreciation towards Studio Precht for providing the following description:

Studio Precht为RayData在北京打造了一个兼顾技术与质感的办公空间。起伏的隔墙在开放性和私密性之间建立了平衡的关系。

聚合、处理和展现城市数据——“智慧城市建设”的概念产生于当下的信息时代,并呈现出迅速发展的态势。RayData是一家对城市数据进行整合与可视化的先锋公司,其北京总部坐落在由SOM设计的标志性的保利国际广场。RayData占据了这座椭圆形摩天楼的第19层,其室内设计由奥地利事务所Studio Precht担任。

For the headquarters of RayData in Beijing, Austrian Studio Precht designs a space that combines technology and tactility. Through an undulated partition, the space creates a balance of openness and private areas.

‘Smart City Construction’ – assembling, processing and representing urban data – emerges from the significant context of today’s information era and shows a rapidly developing potential. RayData is a pioneering company that integrates and visualizes urban data. Its Beijing headquarter is located in the iconic Poly International Plaza that was designed by SOM. RayData occupies the entire 19th floor of the elliptical skyscraper, and invited Austrian architectural studio Precht to create its interior design.

▼项目概览,preview © CreatAR Images

 

交通和布局
Circulation and Layout

室内设计融合了建筑本身的两个特征:其椭圆形用于营造柔和感;斜肋构架立面则启发了办公区的折线形布局。闭环式的平面带来城市全景,同时加个整个楼层分为南北两个功能区域。北区主要包含员工空间、办公室和会议室,南区则提供了更多公共空间,包括接待大厅和展示间等。

▼平面图,plan ©Studio Precht

The design incorporates 2 distinctive features of the building itself: its elliptical shape is used to create a softness to its interior and the its dia-grid facade inspired the zig-zag layout of the space. The closed loop floor plan and a stunning panoramic view of the city while dividing the entire floor into two functional areas of south and north.The north area is mainly used as a space for employees, offices and meeting rooms, while the south area serves the more public spaces with reception exhibition and show rooms.

▼闭环式的平面带来城市全景,the closed loop floor plan and a stunning panoramic view of the city © CreatAR Images

▼办公区域呈折线式布局,the office area has a zig-zag layout © CreatAR Images

 

氛围和设计
Atmosphere and Design

南北区的气氛差异在进入楼层时便明显地展现出来:以黑色和灰色为主调的过道连接至较为私密的办公区域;明亮的白色走廊则将来访者引入更加公共化的场所。在经过走廊之后,室内氛围将发生有趣的“反转”:办公区域的色彩变得明快起来,为员工营造出轻松的氛围;展示间的色调更暗,深色的墙壁和地毯减少了室内的光线,以凸显出大屏幕和交互式场地模型的主题效果。

The distinction between north and south becomes clear when entering the floor: While the darker route of a black an grey hallway suggests path towards the private office area, a bright white corridor takes visitors to the more public spaces. After passing the corridors, the interior atmosphere has an intriguing ‘reversal’: While the office area’s color changes into a light hue that helps employees maintain a relaxed mood, the show rooms darken their color tone. Deep-hued walls and carpeting reduce the space’s light, in order to magnify the thematic effect of the large screen and interactive site model.

▼接待前台,reception © CreatAR Images

▼颜色轻快的办公区域为员工营造出轻松的氛围, the office area’s light color helps employees maintain a relaxed mood © CreatAR Images

▼黑色调的展示间,the show rooms darken their color tone © CreatAR Images

▼交互式场地模型, the interactive site model © CreatAR Images

▼会议室,meeting room © CreatAR Images

 

开放与私密
Openness and Privacy

三角形的桌椅布局与RayData的logo形成呼应,同时作为统一的设计语言从视觉上连接了整个楼层的所有区域。该元素也出现在门把手、家具和灯具等细节方面。

The triangulated layout connects to the logo of RayData and is a consistent design language that visually connects all areas throughout the floor plan. It also appears on door-handles, furnitures and light fixtures.

▼三角形元素提供了统一的设计语言,the  triangle element was used as a consistent design language © CreatAR Images

大多数空间自由而开放,从而营造出一种用户友好的办公氛围。许多区域都设置了沙发和吊床供员工休息。三角形办公区的一角设有多个封闭的小隔间,可以用来打电话或进行小型会议。这种布局方式能够很好地平衡办公空间和休息空间的关系,同时也便于对不同的团队进行划分。每个团队拥有其专属的“办公角”。

In most parts, the interior has a free and open spatial layout that is intended to create a user-friendly office atmosphere. Many of its areas have sofa sets and hammocks that are provided for employees to rest. On corners of the triangulated work area are multiple enclosed booths for phone-calls or small meetings. This layout provides a good balance of open-office areas and the possibility to retreat. It also creates a smooth division between different team-configurations. Each team has its own ‘corner-office’.

▼财务室,accountant office © CreatAR Images

▼办公区域细部,office area detailed view © CreatAR Images

▼隔间和电话亭,the enclosed booths © CreatAR Images

 

材料、颜色与技术
Material, Color and Technology

设计以纺织品为主要材料,旨在实现触觉和声学上的要求。覆盖以织物的隔断为空间赋予了独特的柔和感,并与起伏的空间布局相协调。灰色的编织地毯和黑色隔断与抬升的玻璃隔墙形成了鲜明对比。玻璃隔墙上还印有不同城市的地图,并通过LED灯营造出人工智能时代的独特办公氛围。

The main material of the design is textile for haptic and acoustic reasons. It creates a certain softness to the space that harmonises with the undulating shapes of the layout. A grey-colored woven carpeting and dark fabric partition walls are contrasting the elevated glass divisions. Maps of different cities are engraved on the glass partitions and the use of LED lighting creates a unique atmosphere of the AI-era office.

▼覆盖以织物的隔墙为空间赋予了独特的柔和感,textile creates a certain softness to the space © CreatAR Images

室内设计还采用了尖端技术以呼应RayData作为技术公司的特性。人体运动传感器和温度传感器被设置在空间各处,照明系统也会根据室外的亮度及时地进行自动调节。

As a tech-company, the interior design also features cutting edge technology. Throughout the space are human motion sensors and temperature sensors. The interior lighting automatically adjusts itself in a timely manner based on exterior brightness.

▼走廊,corridor © CreatAR Images

Fei Precht表示:“借助空间中的先进技术,我们尝试将人类感知和触觉材料引入设计。我并不认为未来的办公室会是WeWork那种像客厅一样的空间,或是那种具有科幻色彩的白色塑料流态空间。在这个项目里,电影《Her》为我带来了设计未来办公间的灵感,那就是将技术与温暖的质感融为一体。”

“With all the advancing technology in the space, we were looking how to bring a human touch and haptic materials to the design. I don’t believe that the future of offices will look like your ‘WeWork’-living room nor like your sci-fi white-plastic fluid-space. For this project, I think the movie ‘Her’ was a source of inspiration, which connects technology with a very warm and tactile atmosphere,” says Fei Precht.

▼公共休息区,recreational area © CreatAR Images

▼办公空间,office area © CreatAR Images

Chris Precht对此补充道:“我认为我们需要这种技术与质感的平衡。科技公司的任务是提出’我们如何知道得更多’,并将这些知识转化为信息或产品。而建筑师的任务则是提出’我们如何感觉得更多’。是的,信息和知识对未来有着重要意义,而人的意识以及感知上的连接同样十分重要。我认为这是一种有趣的平衡。”

“I think we need this balance of technology and tactility”, adds Chris Precht. “The tasks of tech companies is to ask ‘how can we know more’ and to transform this knowledge into information or products. The tasks of architects on the other hand, is to ask ‘how we can feel more’. Yes, information and knowledge is important for the future. But so is consciousness and the connection to our senses. I think that’s an interesting balance.”

▼私人办公室,private office © CreatAR Images

▼室内细节,detailed view © CreatAR Images

▼布局示意,diagram ©Studio Precht

▼概念平面,conceptual plan ©Studio Precht

▼轴测图,axon ©Studio Precht

By: Studio Precht
Client: RayData
Project name: RayData Headquarters
Year: 2019/2020
Size: 980m2
Project team: Fei Tang Precht, Chun Chen, Zizhi Yu, Chengcheng Liu, Yanyan Gu, Mei Li, Chris Precht
Structural Consultant: Haifeng Li
Lighting Consultant: Yuebo Min
Construction Team: Beijing Million Partner Construction Company ltd
Carpet Design in Booth: Florian Pucher, Bo Liu
Furniture Supplier: Hay, Matsu, Human Scale
Fabric Supplier:Kvadrat
Carpet Supplier: Bolon
Photographer: CreatAR images
Text: Sharon Wang, Chris Precht
WEB: www.precht.at
SOCIAL MEDIA: Instagram: @chrisprecht @studioprecht
WeChat page:StudioPrecht

More: Studio Precht。更多关于:Studio Precht on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment