Rabobank Westelijke Mijnstreek Advice Centre / Mecanoo

The bank that doesn’t want to look like a bank.

Project Specs

Design:

非常感谢Mecanoo将以下内容授权gooood发行。更多请至:Mecanoo on gooood 
Appreciation towards Mecanoo for providing the following description:

Sittard是荷兰林堡省内的一座城市。风光绮丽的城市遍布着铜绿色的橡树和浅黄色泥灰。荷兰合作银行希望在Sittard车站附近的城市中央新建大型咨询中心作为银行的办公区。该办公区需容纳320名员工,对此合作银行提出了几点要求:可达性强;方便职员和顾客合作与分享的环境;激发积极性的氛围;自然的外观。银行的顾客中企业家占很大比重,其中包括许多个体经营者。这些顾客也需能够享用银行大厦的设施。此外,大厦外观看起来应更加自然,不能带有明显的银行外观特征。

Sittard is located in the rolling landscape of Limburg, the province of the bronze-green oak and the soft yellow marl. The cooperative Rabobank wanted to combine smaller branches within a large centrally-located advice centre near Sittard station. With input from its 320 employees, the Rabobank defined her dream for the new advice centre: accessible, facilitative of a collaborative and knowledge-sharing environment for both employees and customers, inspiring of new initiatives, and with a natural appearance. The bank has a large number of entrepreneurs as its customers, including many self-employed. Customers of the bank, many of whom are of self-employed – they too should be allowed to make use of the building. And, the bank should not look like a bank.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_N3STzkajetG3QnNBz-x9Q3QV1XdfnpzoYp0_Tcl42i4friFVhHkMHucvMYKTG18PTcARA8vrNNx7vzBZWir23LwbZsiR7xIQ.jpg

Photo © Christian Richters

触感

该设计意图是在小山上建造一座完全面向社会的开放的合作银行。进入雕塑式天窗装点的曲线天花板下方的入口,便可一眼看见整个大厦的构造,楼上的活动会进一步勾起你的好奇心。巨大的平台如一条白色绸带在整个大厦内蜿蜒盘旋,邀你摈弃电梯而踏上弯曲的阶梯。一排排阶梯“看台”是中央大厅的引人注目的焦点,这是后来加入的设计。Mecanoo在该区设置了阶梯式的工作台,打造了灵活的工作空间。经过刷面处理的橡树板包裹着内部的墙壁,与工作台的材料和工作空间的装饰形成统一的整体。一片透明帘子悬挂在围绕阶梯式工作空间布置的60m长的轨架上。该布帘由Petra Blaisse(Inside Outside)设计,采用深浅不一的银色和蓝色拼接而成。通过改变帘子的位置可带来多样的变幻空间和氛围。银色方块代表建筑立面有趣的方形窗户。这是由黄色粘土加泥灰筑成的特殊建筑砌体,斑驳的白黄色砖块到处点缀着带有釉面凹槽的石块,创造出了极具触感的立面。

Tactile

The intent underlying the design is the development of a cooperative bank extending its arms invitingly to society, located on a small hill. Upon entry under the curved ceiling with sculptural skylights, you can survey, in one glance, the whole building and your curiosity is further ignited for activities on the upper floors. These are designed as staggering terraces that meander around the loft as a white ribbon. They invite you to take the zigzagging stairs and not the elevator. The focal point of the central hall is the auditorium which, remarkably, was not in the original brief. In this area, Mecanoo designed a staircase tribune that accommodates flexible workspaces. Brushed-oak paneled walls that wrap the interior of the building form a unity with the material of this tribune and its workspace furnishings. Here, a transparent curtain with different shades of silver and blue designed by Petra Blaisse of Inside Outside runs on a 60-meter long track that winds above the tribune. Diverse spaces and atmospheres can be created by altering the position of the curtain parts. Silver squares in it reference the playful square windows in the building’s facade. It consists of special masonry of yellow clay to which marl which has been added. The white-yellow mottled bricks are here and there interspersed with stones with a glaze layer in the small hole, creating a tactile facade.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_vj8BFeOlcpMaefWNVRy1txFemfk2liWxX950CEIKQOW_zVC2kQQb62-QmHwX7sRUh2-6i7O_sSmEPE-zBnSSWqVbOo_cGDIe.jpg

Photo © Christian Richters

灵活的工作空间

包括餐厅在内的整个地面层对外开放。职员和顾客都可使用阶梯式工作空间,感觉很像现代的公共图书馆。楼上的办公区只允许银行职员进入,一层设有进入上层的通道系统。这里有可供思考的小房间、团队工作的大房间、工作和闲谈的的“之”形大桌、会面和交流的开放空间、沿夹楼布置的个人工作站、橡树墙壁上的壁龛、集会的大小会议室等,每个人都可以根据自己的需要选择不同的区域。为了提供高质量的音效环境,设计师为一楼的呼叫中心设计了精致的独立空间,并采用玻璃隔断确保其与其他职员的视觉联系。

Flexible working

The entire ground floor including the restaurant is open to the public. Both employees and customers can use the workplaces in the auditorium, just as in a modern public library. The upper office floors are only accessible to staff via a pass system on the first floor. Here you can choose whichever workplace suits your demands: a small room for concentration, a more spacious room for working in a team, a large zigzagging table where you can informally work and chat, as well as open areas for meeting and exchanging ideas, individual work stations along the mezzanine, niches in the oak wall and both small and large conference rooms for gatherings. To provide a high quality acoustic environment, the call centre has its own space on the first floor with a beautiful view. A glass separation ensures that it is visually connected to the rest of the staff.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_BtGwdWC0T1a0vg58i1S8sVgbsK9XDTX4oO0sOMe48svbfJF1hQJpPUl5PvsF494ls3H-ScCNjZNz_keGP7fLPBsm4JzwVaXp.jpg

Photo © Christian Richters

可持续性和室内气候

该中心获得了BREEAM- Very Good奖项。银行与Sittard利用Chemelot工业区余热的绿色网络相连。大厦采用节能装置,并具备高隔热性能和三倍光照条件。天花板可控制室内通风,并通过阳光而非气流控制冷热变化。此外,建筑南面还有一个平板式的空调系统。炎热的气候条件下,透明屏幕自动覆盖在玻璃立面前。透明屏幕反射太阳能,同时机械设备将立面和屏幕之间的热量抽出,以此保障阶梯工作台的宜人气温。天窗和巨大的透明立面可以获取大量的光线。

Sustainability and indoor climate

The advice centre is rated BREEAM Very Good. The bank is connected to The Green Network in Sittard, which makes use of residual heat from the Chemelot industrial zone. The building has energy-saving installations, high insulation and triple glazing. Climate ceilings control ventilation, heating and cooling through radiation without moving air. In addition, the building has a flat panel air conditioning system facing south. In warm weather a transparent screen automatically drops in front of the glass facade. The screen reflects the solar energy, while the heat of the sun between the facade and the screen is mechanically extracted so that the auditorium remains pleasantly cool. Plenty of daylight is obtained through the numerous skylights and the large transparent facades.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_7c9hONcasmc51qGQgmfzwHXq3uYualdER4FiL7A24W2Qa0MHgFwzD1H84BJlzkiA4khwEGuluZ0xKRDLh0eDjFpGorydKqyJ.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_b9Vl6NW_Qtl_-eJSZ7PqkJ3T5dlO0UtVdB6zH4DSwOOJMuUMvNbABE6eNRVK9-mv_VnLEB8YCFWvI8oBQBtNrV3pN6flcpeh.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_OkLV3WJo3v5pvz0bXivk2vpYpQL2VZ_PGfZknWHygvq1nGZLwWpzQoGFf97ehULZDzVsaTPPARt_WLWp60FS9y7c7J618Zzz.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_FCDiPtsxULf3Q97QshHNf_F6TYOugpjfVvKw9o6xYD3e9UC7_qL8Rex0UHfa31Pbas6n0SiSoJ-0uju5p0hWliODbRB4FtpL.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_jny-Tgo8j1sGBBSuBKxeitXa-MHGIPZ7PDSVok3FOVLtuEr2sCjBfyrFgtLdrKOBcc5siwd7_KsdVma3sOXmwwaPdf0OinlV.jpg

Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_9fPYOf7OK4e9NOqJ-I8Umb0Q5Ht1CkQHNSuXNaFIjE6laM57c5rHytMdLYFUeKmlNA7PKD22Jt8HKf9TJ5SAbN4975xQkvIk.jpg

Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_CtggLECi4a_uVYVl4NsKHGtu2wCeW0eTAvjE3RSf4OEZDnHDCF5UDl7REKYrSuVsb51-znhpMfOQyY5dqlmPBeQ2uySC4E24.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_nmnRLluR3HAbj3XOznJ2mghkfT3zOphadcoE30yUo8-lznE1GWSbeNR2daweGp6xuWOYimeSCxcRe1xon2mhtuhrTftm7iqj.jpg

Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_Y2nDkU9CEusQAAUHAuT3xdm-TTBW1AP3xPfcu6VtylKZi-yk-r7pjyLy6ThFRwmlNBrKLx3FvY2REAh2exYXpVg0dmKZiTvi.jpg

Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_gTXF-4T52Ej8RtkDJUckFC9Jy-r0VmasAepenBq3pseny3kLQeoeKPIAeDE1d0-3QC3pIb4lrnjTms319f2HLAUl0PP-SMoF.jpg

Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_1ECfm90ccDn8nMnbvbETwGKDQF-5SB1hWnmEmtVa6oqqd8iP4Uu2CxzPW4bbBKUWOzpfFRS7JRsWRrXNqOVfDhqCpF7aNhYa.jpg

Photo © Christian Richters

/wp-content/uploads/2014/07/_c_oxld-xND6g0l2dV9PyETISDGRavaXhmI5eIXLCN_Rb_XzfDovqSv4o1mWxCtT3O76sdaoAcXiZTrTSqxih0269k1Ktx_clsj.jpg

Left: Photo © Christian Richters  Right: Photo © Mecanoo

/wp-content/uploads/2014/07/_c_Jpoxqi88O6rG1zmD7sIAIe28Web-ydN_rxHKdZFzLtovqPFamY9tfto2595cZU_m1ftuIjRSvASxFC5rKpk2bS-7GwnYjNfF.jpg

Photo © Christian Richters

Programme: 5,375 m2 advice centre with a large variety of flexible workspaces and meeting rooms including restaurant and call centre
Design: 2011-2012
Execution: 2013-2014
Client: Rabobank Westelijke Mijnstreek, Sittard
Structural engineer: Bartels Ingenieursbureau B.V., Eindhoven
Electrical and mechanical engineer, acoustics, building physics and fire safety consultant: Nelissen Ingenieursbureau B.V., Eindhoven
Light consultant: Studio Rublek, Schiphol
City council consultant: LPB Sight, Nieuwegein
Technical landscape consultant: Plangroep Heggen BV, Born
Costs consultants and project management: Duckers & de Cock, Eindhoven

▼地面层 Ground floor

/wp-content/uploads/2014/07/_c_gxxoxxU9qBoB4rESPqHTxA-ZK6Hjf57bBpStwhfO2P-T9riuL7zKY22dt1FED1_KWLm8CUW93vI69nQvQeNMqd_Auyn23aNG.jpg

▼ 一层 First floor

/wp-content/uploads/2014/07/_c_pgC_QllsXCxfsxtXzVbFJ_PA88K545vl5DpIc2iWWiB5jsTP2HTOi-hd9fsMe-J85X7k2x6_2OEc2wgxaTCeuoL7jAWpezq4.jpg

▼二层 Second floor

/wp-content/uploads/2014/07/_c_C1ojkSjnvlcYkO_rGG0M2-dFft1Glgl1S2L0kz6nwy_JaMD9bzYDjTQGtHMsAlgRopBihssmHVkMqJY9IAB1OO-F0BaWjGJm.jpg

▼三层 Third floor

/wp-content/uploads/2014/07/_c_d0zAWK5SQ171grHm367lJxVI3bxSIi_2O-Za6EmeWcGNjASC0jGShmLrmwhFrVCoMwA9ShdEmizc2RmaS69-m_qesl5OdDpK.jpg

▼南立面图 South elevation

/wp-content/uploads/2014/07/_c_096Xhl1_1H4FmeK7hDFjd9Efn35qeOFfVa9NLvEdaBewgW0g3gAt5xs0s1fJ1PDAy6c9hxcrmOUPTk6blGStJaq8ZZ6Q92Fp.jpg

▼ 剖面图C_C Section C_C

/wp-content/uploads/2014/07/_c_DJXIBozxLwx4X48rNqBpxlynsPA69GWEnbmAVb-gXzmwYSKS2coBb2eD-shXqQW3D2bXQj7woIw0DlsiHRsfZ5qZZga71HGO.jpg

MORE: Mecanoo,更多请至:Mecanoo on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment