Pünktchen by Güth Braun Architekten

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢DYNAMO Studio(外立面设计)将中英文介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards DYNAMO Studio(Facade Design) for providing the following description:

将二战中遭到破坏的一栋新古典主义联排楼进行修缮,保留原有的韵味,植入温和现代的要素,打造出一个温馨的家。新与旧,对比而统一。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_1r4Nuii6Hel6ViBjX58asAvmtUQ_UfKtMFpywJvJW2pNg55Ibs39okYZ9zvDrHVUuX70IFp_5WOnqSHy83zJiqxgu3FlJj8Y.jpg

建筑共四层,外带一个阁楼。临街的外立面是砂岩表面,窗户部分将砂岩做成不同的点以形成细腻精致的装饰图案,生动的花草图案让建筑富有情调。不临街的一侧则开辟出一个温室花园,融入室外的绿树蓝天。室内的材料相当考究,在尊重原有韵味的同时选择了典雅简约的装饰方案,形成大气温馨的环境。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_7_cOrblm2HEkekoc_AaznQ7Jy1VClcGC18lCkKXLloOeJFqhqsH5yLrORQX6vpeJifEgQsI17cIcEZnPTh7nmDmgiJLFoEYh.jpg

 

PÜNKTCHEN / LITTLE DOT

The existing neoclassic house from mid 19th century was relegated to the urban anonymity due to aggressive renovations after World War II.

Despite the decadent state of the building, the clients acknowledged  traces of previous qualities. The drive to bring back to life these lingering and latent qualities by complementing them with a warm and contemporary design became the concept of the project. The objective was to synthesize a united entity feedingfrom the old and the new rather than pursuing contrast between them

The classic facade, symmetric along the principal axis, is divided in three levels, ground floor, main floor and mezzanine. The facade deepends the layering theme by using massive horizontal sandstone pieces. Other areas of the stone facade were carved with a fine and delicate ornamental pattern turning its natural massive appearance into a nearly textile-like lightness.

In contrast with the symmetry of the main facade facing the street, the house opens up to the garden. The different elements on the facade are not linked to a strict order but rather formed a collage.

The interior design applies a reduced and precise selection of materials combining the variety of the existing and the added elements to a harmonic and comfortable synthesis.

/wp-content/uploads/2013/06/_c_7FYJ-v8h33qSHNdii9xEPYOjPMCaUKUVt4BmMECnT0rAt-mABuLZLQBMvuPzZd7aC33iSGIdHlwb6NeoAa3mErQmXjSDW9s3.jpg

▼临街外立面的灰色砂岩,朴实的质感。窗户区域加工成圆柱体,在可移动的板上排列为细腻精致的花草图案。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_kKsMJy-7JgzqJV9wvijV9xr6CkbD_ut0vEG_Q6lI1oV8dp8oRt-SEagWiptruIgN-YJuLr8-audbcVCpL2zlCcfFomkqvNYN.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_zKD47oGJi-hnB_PvaOkRqdUAXH3DTT8eHCLt3NTKBj1Km2rlBMZPCaCnElI36LCuP8LOVSKXIXYRDWKppGmFFTXHtfFSKk49.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_1Po9tas8gEHjIvX9VzeQlZ9A81x8MB5Nf2mXZ5HWr8Ooj8n3ayEyRN9cXiU5JWHTfAnqRLtsdv9lGJ66ss1Ft-pDf9bnV_sS.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_E2VEan2zcYfYW7iol_3LWFAPagDtFqm6sIuY0X47qHyOMZ2j2-GSBAJMxL1V-ldmyzT0_IFpDrafhuVEPI_MCeCtk9XFekXR.jpg

▼一层的餐区和厨房是褐色的地板,白色的墙面天花,木制的家具。温暖简洁。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_9inCs2YD-HIR31qn2JiLbxEb6Taf8dGXxUO9g1oOQ5ePEhooQ_snGtrbsedfGqGwAhr_4RUL0k8Au3LOJLP5I7ZUizeADLUU.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_r9hzNmOd3THGalALuv3gZO4MutSBToYRZj-CQLl7oay6gRnJCIOeunWbI-LCmMd0_SrjOdgZvx7_-p2kq3lc1jjl12DwscfH.jpg

▼沿着楼梯上到二楼,二楼有三间色彩各异的彩色儿童房。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_vI_N5LwmcjOPIhOTuub8sUCJjgfqrLMap-Apt0upjx86shl3WWAr9Jwv2xWHzsEHVy38hVFwQc_HrBUq_h8kOCUvZhTLg1NW.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_bRm_14OsilDHVSxrFbXpCbOEazzSjojV0yzjyrLm35Sp2ePaORpkDnr0cZeRDKGKkWFqW35qWZeJghHXzHVM-v_eHC_DgXpD.jpg

▼三楼是主卧层,主卧层主要的配色是黑白灰加上木色。楼梯间的蓝绿高贵典雅。卧室的红灯温情感性。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_ICyIMMAFmJyYPo2Z7SZAFxI76TiVnGUfJ2CDEdlfQ6eT76KI0oReYe3zBNwGuh-AyUXEiAi5AVTUW2Ti9sBxkeBuLfxHzWrf.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_F5xcw8uGp9cG4vvJlL8fN844SAYrjC3Cwx7Je9R6Jw2YWNuv7ifht6RPiSqBTtNCjVGfpeMOFFqzSOmnK_Zvr0nfw0ZbYHRV.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_U6iYcM95aV8ZWzFgsEgeeTcuWQn8wN4S8XjumtJjZRDqU2rP80AoA0p93_lXruwUAQR2e64Tdqe_e41yAl-mzAoCCILf4yGL.jpg

▼四层有各种多功能厅,此外有旋转楼梯联系到上面开着大天窗的阁楼。

/wp-content/uploads/2013/06/_c_r8RL1p91B_H62XJvHUNczNEWv35ZA6fJMlJaZA2eyGdBzJG5rpxgwfc0DitBytYtXCmmCf7tmlvD32tC1v23VPocswSTWfCl.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_Dt0XL073uXxn2vjmn6JrYpkCfOd_WYPg2ED2OswYiGP728UEtIDKXJwqCIYYKUazpTjmOgxa7uT6JXMttB8mYqvt14DIcLDx.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_q13wccksn_XKZkEV4F51jvp6kux3WIHlJoyMHt6Om5U83yeY8MxmWXSvxAWx8hsv2Un9jHF3XkAd3t5UwoE57OhQOS_yKGkw.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_RJA8slCpBwynRBXh_GMvBW3vwiyxgFtEKKbVy0Dplq8dd76Sx_Jnpa3CZQQeN3hnOpiS37ftKEFlvJUIzD66wUFbTGxfc059.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_hCEBN4pER5SvfEWeL5hiHVA1Ab3i3bK9-E4zeCCTUBWpdG02Z7j8KpJOIZ5NGFuv4nZ_UxtMo6OI6srwrngW6pauM1A4ssZz.jpg

▼绿荫密布的幽静后院

/wp-content/uploads/2013/06/_c_o5QqZlt-p_99GelWHq7XoP4V8T-4zhDjR1SJCi0xd9gbEstiVa7yLdRIkHDVwKlKsGknalkUnFQeZvWN3cC4Rx89GAPDD1_4.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_ArW4IbvqoHgVHcDjjBFHysmEkf5hAcAZ9R0ETz60LVAjphjbvIZcjze2FfLTUvKIuwTq1qGyL_d3_P3NwXw8GX3S06wHTjWa.jpg

▼临街面夜景

/wp-content/uploads/2013/06/_c_ey49_3S7FaDjEVuCFucPr2BUbNusb5nIXBkSavFFycEovO4MEGUtT7hwBFNjsE6oUTUTUuctcJgc4MoIoG8n297ObErW_Lf9.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_6C8LYlxjOcHp7WQidyYRx8xpxV-2CuQeslA3EDeHJ-ImQpMlrBI3SdlysAfY70s80GWcDoNDfL2sG9CmIxq_LWcdGg7cXScv.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_KGAIZor5kitDNtfbRT6QOgVgaPpf9Mg4D7gsDHOf4yjNvwzs08kigWVq6UgzoUxSDoUlJZmGc4XNa6zjDCpKaeMEK8_OhXe7.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_SkAIDNJxP0pR4jgbOC6ByQt1hZDR79LBmsET9d7n5E7q7TQGW4OjNK4KF-bJIr0Ccmh7dOMsw3up4KGDpC2LGHaaaLNjKH02.jpg

Tecnical data

Location: Frankfurt / Main, Germany
Surface: 300m2
Year: Nov. 2011

Concept
S. S. Rothenberger

Architecture
S. Braun, D. Güth (Braun & Güth Architekten)

Interior Design
S. S. Rothenberger, K. Mainka (E15), S. Braun (Braun & Güth Architekten)

Facade Design
DYNAMO Studio, Architect (www.studio-dynamo.com)/ D. Güth (Braun & Güth
Architekten), M. Scherer (HALLO WELT)

Stonemanson
Daniel Kaufmann (DK Steintechnik GmbH)

Carpenter
M. Graupner (Atelier N.4)

Tecnical Installation
C. Köhler (Köhler Haustechnik GmbH)

Photography
P. Wünstel

Grafic Design
M. Scherer (HALLO WELT)

 

MORE: DYNAMO Studio

Post a Comment