PTT Binnenrotte by Orange Architects

A transformation from a structure full of equipment to a structure full of apartments

Project Specs

Location:

感谢 Orange Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Orange Architects on gooood
Appreciation towards Orange Architects for providing the following description:

2019年,建于1951年的前PTT大楼经历了从设备用房到公寓楼的改造,一楼设有餐厅。大楼靠近鹿特丹成立的地点。自2007年以来,这座大楼空置了很长时间,一直没有市场侧入口。随着邻近建筑的修建,PTT大楼的入口大厅也消失了。通过改造,大楼再次与市集广场相连,近年来吸引了更多的都市规划。

In 2019, the former PTT building constructed in 1951 on Binnenrotte underwent a transformation from a structure full of equipment to a structure full of apartments, with a restaurant on the ground floor. The building is located close to the spot where Rotterdam was founded. Since 2007 the building, which had been vacant for a long time, had no entrance from the market side. With the construction of the adjoining building, the entrance court of the PTT building disappeared. With the transformation, the building once again connects with the market square, which has attracted more metropolitan programming in recent years.

▼项目概览,general view © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

大楼面向市集广场的立面经过改造,形成室外空间,将更多阳光引入建筑内。较低的两层公寓设有法式阳台,四楼则设有连续的阳台,顶层公寓配有凉廊。阳台由金属板和细网栏杆制成,窗框和可开启部件等附加物、金属板和阳台均为棕黑色,使建筑的再生表现为新层次。一楼所有开口均延伸至地面,并配有高大的钢架,呼应了市场露台。钢架的深色金属外观使市场侧的新入口与砖立面形成对比。

▼改造前后剖面示意,sectional diagrams before and after renovation © Orange Architects

The facade facing the market square has been modified to create outdoor spaces and draw more daylight into the building. The lower two floors have French balconies, while a continuous balcony runs along the third floor. The apartments on the tall roof level have loggias. Balconies are finished with metal sheets and fine-meshed balustrades. All additions such as window frames and openable components, metal sheeting and balconies are finished in a dark brown-black colour, allowing the second life of the building to manifest itself as a new architectural layer. All openings on the ground floor have been extended to the ground and fitted with tall steel frames, creating a relationship between the restaurant interior and the market terrace. Thanks to their dark-coated metal profiles, the new entrances on the market side contrast with the brickwork facade.

▼项目外观,external view © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼市场侧立面,facade to the market side © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼阳台由金属板和细网栏杆制成,balconies are finished with metal sheets and fine-meshed balustrades © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼阳台视角,view from the long balcony © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

项目包括20个位于大尺寸结构中的单间公寓。公寓层高近4.5米,感觉十分宽阔,同时还享有鹿特丹的都市景观。

The design comprises twenty studio apartments slotted into the generously dimensioned structure. Floor heights of almost 4.5 metres give the apartments an exceptionally spacious feel. The apartments also benefit from the wonderful view of the metropolitan cityscape of Rotterdam.

▼入口门厅,entrance lobby © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼楼梯细部,stairway detail © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼走廊,hall way © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼公寓内部,apartment interior © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

建筑靠近市场一侧的屋面瓦已经换成中性深色的太阳能板,从外观上看,几乎看不出是太阳能板,保留了具有高品质美学的屋顶外观。大楼采用能源理念,地下室的KPN数据设备产生的余热用于预热自来水和加热公寓及餐厅地面。建筑后部屋顶平台的太阳能热水器可以加热水。大楼通过电热泵供暖和制冷,产生的能源几乎满足所有公寓和部分餐厅的需求。

▼可持续性分析,sustainability diagram © Orange Architects

The roof tiles on the market side have been replaced with solar slates in a neutral, dark colour. As a result, these PV panels are practically invisible, and the high-quality aesthetic appearance of the roof has been preserved. The energy concept has been customized for this building. Residual heat from the data equipment of the KPN servers in the basement is used to preheat the tap water and to heat the floors in the apartments and restaurant. Water is also heated with solar boilers on the flat roof at the rear of the building. The building is heated and cooled with electric heat pumps. Enough energy is generated to supply the needs of almost all apartments and some of the restaurant.

▼太阳能屋面板,solar roof cladding © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

这栋大楼还与其他九位获奖者一起获得了2019鹿特丹建筑将的提名。

The building was nominated for the Rotterdam Architecture Prize 2019 along with nine other laureates.

▼夜景,night view © Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

▼总平面图,site plan © Orange Architects

▼平面图,plans © Orange Architects

▼剖面图,section © Orange Architects

▼屋面细部,roof detail © Orange Architects

Name: PTT Binnenrotte
Site: Rotterdam, The Netherlands
Design: 2017
Realisation: 2019
Size: 3.585 m2
Architect: Orange Architects
Client: Private
Advisors: Nick Nieuwenhuizen, Ingenieursbureau IOB, De Mik Adviesbureau,
LBP | SIGHT, S&W Consultancy, BOAG
Contractor: BIK Bouw
Solar panels roof: Exasun, Wattco
Photography: Ossip van Duivenbode, Frank Hanswijk, Orange Architects

More: Orange Architects     更多关于他们:Orange Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment