人行步道,巴塞罗那 / Batlleiroig

更安全、健康、可持续的连接

项目标签

设计公司:
类型:
材料:

感谢 Batlleiroig 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Batlleiroig on gooood
Appreciations towards Batlleiroig for providing the following description:

该项目位于城镇之间,地处Collserola和Marina两座山脉的交汇处,周围是Rec Comtal运河和Besòs河的自然环境。

The project is located in an interstitial space between towns, on the confluence between the Collserola and Marina mountain ranges, touching the Rec Comtal and Besòs natural spaces.

▼项目概览,general view ©Jordi Surroca

 

连接城市
CONNECTING THE CITIES

该项目旨在整治并改善Vallbona区域和Can Sant Joan区域之间的人行连接,并对现有道路的路径和坡度进行微调,从而解决相邻街区之间缺乏连接的问题。设计团队致力于打造柔性路径和生态城市,这对人们来说也更加健康、干净和便捷。这条175米长的通道是自然环境中的缓坡,行人可以在上面眺望Besòs河。这条路是巴塞罗那和蒙特卡达之间最短路径之一,连接了步行城市网和都市自由空间系统。

▼连接示意,connection diagram ©Batlleiroig

The project’s goal is to arrange and improve the pedestrian connection between the Vallbona and Can Sant Joan districts, slightly regularizing the trace and the slope of the existing path to solve the lack of connection between adjacent neighborhoods. Committing to soft mobility and a biophillic city: healthier, cleaner, and more accessible for people. The new 175m long passageway, is traced with gentle slopes for pedestrians in a renatured environment, acting as an overlook over the Besos river. The path stitches together the pedestrian urban network with the metropolitan free-space system through one of the shortest possible connections between Barcelona and Montcada.

▼项目鸟瞰,aerial view ©Jordi Surroca

在确定标准剖面和选择材质色调方面,设计团队以简单的方式处理复杂的项目,他们关注场所特性并使设计顺应地势,尽可能以最低调的方式维护现有植被和斜坡。设计团队在毗邻Primer de Maig广场的空地上种满果树,形成即将安置昆虫屋的都市边界。

▼剖面,section ©Batlleiroig

Defining the standard section and choosing a limited material palette, a complex project is solved in a simple manner, paying attention to the specificity of the place and adapting to each spot in order to maintain existing vegetation and slopes in the most respectful way possible. The esplanade adjacent to the Primer de Maig square is arranged with fruit trees, creating an urban threshold where an insect hotel will be installed.

▼步道顺应地势,the path complies with the topography ©Jordi Surroca

▼从步道眺望生态景观,the ecological landscape from the path ©Jordi Surroca

▼步道内部,inside view ©Jordi Surroca

 

尊重自然
RESPECTING NATURE

码头般的狭长栈道保持了这个地方的活力,允许动物群穿梭其中,使水可以按照原有流径持续流淌。步道仅有两米宽,避免了大面积土地位移,并且保护了场地内原有的松树。

The pier like catwalk on stilts maintains the place’s dynamic allowing for the crossing of fauna and maintaining the continuity of water in its natural runoff. The 2m wide path avoids large land movements maintaining the site’s orography and respecting the existing pine trees.

▼保留场地内原有松树,the pine trees are retained ©Jordi Surroca

 

管理降水
MANAGING RAINFALL

接近城市区域的地形更加有利,这里可以建设带有石笼墙的堤坝式道路,保留并层压地表径流水,有利于稳定斜坡,这种斜坡是由于分散的板岩地层和非法倾倒垃圾形成的。

The areas closer to the urban fabric where the orography is favorable allows for a dike like path with a gabion wall, retaining and laminating the surface run off water favoring the stability of the slope created by disaggregated slate strata and illegal dumps.

▼雾中步道,the path in the mist ©Jordi Surroca

在新的门到门城市交通范式中,这条步道必将成为两个城市之间更加安全、健康、舒适的连接,这个空间也必将成为服务大众的休闲小径、都市纽带以及自然观景台。

In the new door-to-door urban mobility paradigm, this new path must become a new more secure, healthier, and comfortable connection between both municipalities. A space destined to be a leisure path, a metropolitan link, and a natural lookout for everyone.

▼平面,plan ©Batlleiroig

Project name: Pedestrian Connection between Barcelona and Montcada i Reixac
Company name: Batlleiroig
Website: www.batlleiroig.com
Contact e-mail: communication@batlleiroig.com
Project location: Montcada i Reixac, Barcelona
Completion Year: 2020
Built area: 7.608 m2
Authors: Batlleiroig Arquitectura
Enric Batlle Durany – PhD Architect and Landscape Architect
Joan Roig Duran – Architect
Ivan Sánchez Fabra – Architect
Design Team: Clàudia Amías Roget – Architect and Landscape Architect
Clara Terradellas Rosell – Architect
Marta Sanz Cuso – Architect
Laura Florentín Aragón – Architect
Elisabeth Torregrosa Avilés – Building Engineering
Dolors Feu – Agricultural Engineer and Landscape Designer
Yago Cavaller Galí – Agricultural Engineer and Environmentalist
Collaborators: Engineering – SBS Simón i Blanco
Client: Consorci del Besòs
Builder: COPCISA
Budget: 922. 831,41 €
Photo credits: Jordi Surroca (www.jordisurroca.com)
Video credits: Pol Jordà Escursell
Vimeo link: https://vimeo.com/564226516

More: Batlleiroig     更多关于他们:Batlleiroig on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »