Parterre One Bistro, Restaurant & Bar by FOCKETYN DEL RIO Studio

Restore the essence and identity of historical buildings

Project Specs

Location:

非常感谢 Focketyn Del Rio Studio予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Focketyn Del Rio Studio on gooood 
Appreciations towards Focketyn Del Rio Studio and Arturo Chadwick  for providing the following description:

伴随着Parterre One餐厅的完工,FOCKETYN DEL RIO Studio为巴塞尔一座文化综合体改造项目画上了圆满的句号。

WITH THE COMPLETION OF PARTERRE ONE RESTAURANT, FOCKETYN DEL RIO STUDIO ADDS THE FINAL PIECE TO THE TRANSFORMATION OF A CULTURAL COMPLEX IN BASEL

▼作为文化综合体一部分的餐厅外观,exterior of the restaurant as part of the culture complex  ©Adrià Goula

Parterre One Music音乐厅在2017年经过彻底重新设计并完工,现与Parterre One小饭馆、餐厅和酒吧(Parterre One Bistro, Restaurant & Bar)这个新美食空间相互连接,餐厅设计充满对建筑悠久历史的纪念。在巴塞尔中心及Kaserne区域的重要位置处,这些容纳了文化和美食业态的传统建筑缺乏关联与集体身份认同,建筑师需要对建筑群进行彻底地重塑利用。FOCKETYN DEL RIO Studio负责改造项目的设计和完工,提出了整个建筑群的总体规划。他们在2017年首先设计完成了大型多功能音乐厅并于近期完成了剩余的新餐厅装修和连接两座建筑的庭院。如今,位于巴塞尔城市中心的Parterre建筑群正焕发出新的生机,其文化活动与美食行业根植于巴塞尔繁荣的艺术与音乐土壤之中。

Parterre One Music, the radically redesigned concert hall completed in 2017, is now joined by Parterre One Bistro, Restaurant & Bar, a new gastronomical space which honors its historic past. Situated in the center of Basel and prominently located in the Kaserne area, several heritage buildings hosting cultural and gastronomic programming were disconnected and lacked a collective identity. This architectural ensemble needed profound refurbishment and repurposing. Tasked with designing and finalizing this transformation, FOCKETYN DEL RIO Studio proposed a masterplan for the whole complex. The studio first introduced a large, multi-functional concert hall in 2017 and recently completed the plan with a newly renovated restaurant and the introduction of a lavish courtyard which connects both buildings. Now, the buildings of Parterre Basel, a cultural events and gastronomy entrepreneur that is deeply rooted in Basel’s thriving art and music scene, radiate with a radically refreshed presence in the center of the city.

▼餐厅位于传统建筑之中,the restaurant is inside a historical building   ©Adrià Goula

 

本质升华|UPDATING THE ESSENCE

餐厅作为一处繁华的美食区域,坐落于以前的一栋军营建筑中。FDR Studio在保留其历史特征的前提下进行改造升级。FOCKETYN DEL RIO说:“原有的餐厅使用深色的地板和展示书籍杂志的大书架。简单的空间内使用了大胆的元素,但存储空间阻挡了视线让这些特征难以辨认也进一步阻碍了交通。总体来说,服务区域使内部环境氛围变得杂乱。我们有点像是考古学家一样在操作,一步步挖掘空间隐藏的潜力,突显最初的元素特征,借助过去塑造更美好的未来。”

The restaurant, already established as part of a flourishing gastronomical scene, is situated in a building which was originally a military barracks. Tasked with its transformation, FDR Studio chose to update the site while still preserving its historical character. FOCKETYN DEL RIO: “The original restaurant was furnished with dark floorboards and a big shelf showcasing books and magazines. This simple space contained bold features which were difficult to discern due to storage spaces which blocked visual connections and affected circulation. In general, the atmosphere was cluttered by service areas. Operating a bit like archeologists, we set out to recover the hidden potential of this space. We highlighted the original elements to carve a better future from the past.”

▼餐厅空间设计图解,diagram of the space

 

外观|EXTERIOR

FDR Studio按照遗产部门设定的标准改造立面,恢复其形象并进一步彻底改造结构和MEP体系(机械、电力和管道),让建筑更加抗震和符合现代舒适性标准。建筑师进一步增加了新的入口通道,让建筑与周围活动更具渗透性。通过拆除内院几处结构,打通建筑之间的通道和空间。新庭院空间成为整个综合体的中心以及餐厅与相邻音乐厅之间的衔接部分。为了处理几栋独立建筑之间不同的高差,FDR Studio采用了既具功能性又有美观性的混凝土构筑地形,让围墙内的庭院也可以顺畅通行和具备多样社会功能。新立面的红色调延续到整个室内。首层和二层的公共区域采用相同的色调,热情地引导来访者穿过建筑。

FDR Studio restored the building’s facade, recreating its image according to standards set forth by the Heritage department. Furthermore, the structure and MEP were redone entirely, making the building aseismic and conform to contemporary comfort standards. New entryways were also added, making the building more permeable to the surrounding activities. By removing several structures in the inner courtyard, the passageways and spaces between the buildings were unblocked. This newly found void becomes the center of the whole ensemble and the binding element between the restaurant and the adjacent concert hall. To address the varied heights of the separate buildings, FDR Studio introduced a functional yet aesthetic concrete topography, allowing for accessibility and multiple social uses within a walled courtyard. The red color of the refurbished facade is maintained throughout the entire interior. Public zones on both the ground and first floors reflect the same shade, warmly guiding visitors through the building.

▼庭院成为综合体的中心,兼具功能性与美观性的混凝土处理两栋建筑之间的高差,the courtyard becomes the centre of this culture complex and functional yet aesthetic concrete topography was introduced to address the varied heights of the separate buildings   ©Adrià Goula

 

统一空间|A UNIFIED SPACE

在首层空间,建筑师复原了原先的墙面窗户并增加新的窗户,最大化地为内部提供光线,加强与邻近公园和步行区的视觉联系。空间围绕着中央使用黑色元素与不锈钢的交通服务核心进行布局,主要小餐馆区域形成一个方形环状,整体重新进行了组织并开放给公众使用。建筑师参照原有的空间重塑内部氛围,黑色MDF(中密度纤维板)构造室内一系列与过去产生共鸣的定制元素——雕塑般的新酒吧、自助餐厅、隔墙和集成式衣帽间。

▼入口通道,entrance walkway    ©Adrià Goula

On the ground floor, previously walled windows were restored and new openings added to maximize light and reinforce visual connections to the neighboring public park and pedestrian zones. Organized around a central service and circulation core with black elements and stainless-steel features, the main bistro space forms a loop-like square along this centerpiece, completely reorganizing and opening up the entire ground floor for public usage. Referencing the previous space and simultaneously modifying the original atmosphere, black MDF was used to build custom elements which resonate with the past – a sculptural new bar, a buffet, partitions, and integrated cloakrooms.

▼复原及增加窗户以获得明亮的室内空间与室外视觉联系,restoring the window and adding new openings to maximize light and reinforce visual connections to the surroundings  ©Adrià Goula

▼黑色中密度纤维板的吧台作为定制元素与过去产生共鸣,a sculptural new bar with black MDF is used to build custom elements which resonate with the past  ©Adrià Goula

二层原本用一组隔墙分割成了几间会议室。在建筑师激活空间的措施中,所有的隔墙都被移除然后分割成两个宽敞的大空间。空间涂刷为白色以表明这是一个全新的区域——现如今这里是一家精致的餐厅。建筑师大胆地将不锈钢厨房显露出来,让客人在餐厅的许多角落都能够观察到准备食物的过程。

On the first floor, a multitude of partitions used to form conference spaces. In a gesture of reactivation, almost all of the partitions were removed to create two spacious rooms. Painted white to designate them as an entirely new intervention, they now function as a refined restaurant.In a bold move, the stainless-steel kitchen was made visible to the public and this stage for food preparation is now observable from many angles.

▼二层原本隔墙被移除后分割为两个宽敞的大用餐空间,almost all of the partitions were removed to create two spacious dinning rooms  ©Adrià Goula

▼不锈钢厨房显露出来,让客人在餐厅的各个角落都能够观察到准备食物的过程,the stainless-steel kitchen was made visible to the public and this stage for food preparation is now observable from many angles  ©Adrià Goula

在优雅而现代的新设计下,Parterre One如今包含几个不同的区域。酒吧和主要餐厅位于首层,二层是更具私密性的两个用餐区域,虽然比首层较小却依然宽敞。其次,色彩统一的交通区域保持了与其它空间的连贯性。FOCKETYN DEL RIO说:“我们让楼梯间与外立面保持相同的颜色,使建筑成为连续的有机体。楼梯间的门使用与外部相同的门把手,人们与其说是在一栋建筑里面,不如说是在室内外两个世界中穿行。”

With this sleek and contemporary redesign, Parterre One now has several distinct realms. On the ground floor, there’s a bar and the main restaurant. On the first floor, two smaller yet spacious rooms await guests for a more intimate experience. And thirdly, the uniformly colored circulation areas create cohesion between the other spaces. FOCKETYN DEL RIO: “We kept the staircases the same color as the facades in order to fuse the buildings together as one continuous organism. Stairway doors are equipped with exterior handles, suggesting that one is not so much inside a house as traveling between worlds.”

▼楼梯间与外立面保持相同的颜色,使用与外部相同的门把手,staircases has the same color as the facades and stairway doors are equipped with exterior handles  ©Adrià Goula

 

PARTERRE ONE文化综合体|PARTERRE ONE CULTURAL COMPLEX

小饭馆、餐厅&酒吧和音乐厅外观统一,色彩与元素保持连贯,从而形成具有独特识别性的外立面。内部每一栋建筑都具有自己的风格和特点,凸显着不同的历史和曾经的功能。Parterre One餐厅设计旨在强调和重现原本就存在的识别性,Parterre音乐厅则提供了空间以往不具备的新身份。凭借Parterre One Music音乐厅与Parterre One餐厅,FDR Studio为表演、音乐会、饮食打造了一个全新的舞台。

The bistro, restaurant & bar and the concert hall share a unified appearance on the outside, creating a coherent spectrum of colors and elements which produce an exterior facade with a distinct identity. Inside, each building has an individual style and distinct characteristics, underscoring different histories and past functions. Parterre One Restaurant was designed to accentuate and recall a pre-existing identity, while Parterre Music offered a new identity to a space that didn’t yet exist. With Parterre One Music and Parterre One Restaurant, FDR Studio has created a multi- purpose stage for performances, concerts, drinks, and food.

▼文化综合体音乐厅,concert hall of the culture complex  ©Adrià Goula

▼音乐厅二层空间,first floor of the concert hall  ©Adrià Goula

▼现代感的屋顶与历史感的墙面对话,modern style roof creates a dialogue with old walls  ©Adrià Goula

▼音乐厅内雕塑般的酒吧,sculptural bar in the concert hall  ©Adrià Goula

▼文化综合体整体首层平面图,culture complex ground floor plan

▼餐厅首层平面图,restaurant ground floor plan

▼餐厅二层平面图,restaurant first floor plan

▼餐厅顶层平面图,restaurant top floor plan

Parterre One Bistro, Restaurant & Bar by FOCKETYN DEL RIO Studio – Facts
Project Name: Parterre One Bistro, Restaurant & Bar Project
Type: Restaurant
Location: Basel, Switzerland
Status: Project 2017-2018, Completed at the end of 2018
Size: 750 m2
Client: Parterre AG + Basel Stadt (IBS + HBA / Inmobilien Basel Stadt + Hochbauamt)
Project Team FOCKTEYN DEL RIO Studio: Hans Focketyn, Miquel del Rio, Letizia Fürer, Hajdin Dragusha, Francesco Di Giuseppe, Xenia Heid, Marina Dold, Raphaël Ratier, Josh Thompson
Collaborators:
Site & Cost Supervision: Rapp
Structural Engineering: Schnetzer Puskas Mechanical and Plumbing: Rapp Electrical: HHM
Gastro: Profiplan

More: Focketyn Del Rio Studio。更多关于他们请至:Focketyn Del Rio Studio on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment