Nobel Center Stockholm / Meili & Peter

Also give the public more publicity in this waterfront area.

Project Specs

Location:

非常感谢Meili & Peter将以下授权gooood发行。更多请至:Meili & Peter on gooood 
Appreciation towards Meili & Peter for providing the following description:

这个竞赛方案依水而立,整体外观开放通透,所有实体结构与体量相比都是轻巧的存在。3个弯曲的桶状弧面构成建筑的屋顶,面水而设巨大的玻璃幕墙。屋顶之间有缝隙,让光直达地面层。在地面层设置穿越建筑的公共室外通道,还给市民这片滨水地区更多的公共性,并让建筑与城市更加紧密的结合。设在底部的餐厅也可以更有活力。这个建筑的存在是真正公共性的,他是斯德哥尔摩有机的一部分。

The design sees the terrain as an open port platform, on which parts are deposited rather than having buildings and walls grow out of the ground. Based on this interpretation, we structured the programme into three light barrel vaults that advance as a cone from the interior of the peninsula towards the water and are lightly resting on the ground. As a reminder of ist former use, the old port building is left standing. The barrel structure is pierced by light wells, which ensure the public permeability of the place from the park to the water on the level of the ground floor. The site of the former port area is thereby to retain a portion of its public aspect and represent a collective claim of the water. The quay underneath the mighty overhang is a public passage intended for strolling through, complete with a restaurant. The Nobel Center is to grow out of the public space all around and, thus, clearly show that it is embedded in and part of the city of Stockholm.

▼从水面方向看建筑

/wp-content/uploads/2014/02/_c_GXc_ayit80B9y1ejBxFRJBQI2-4GjdSAYlry3zrw5CV9ZARIZ42DBKVLtc2KC8ce4hKCoCY9y1oKhiPe4ubomhdRFgIa6X6S.jpg

/wp-content/uploads/2014/02/_c_KTgoKSTwcQtdN91_FmGsgdf2udlbGcS5FuDFkW07WYkhjUlCL9kWQVolYkUI3VxrXM8Y6lItOcA0XLlnFwaQ2TIVu7E0R-VW.jpg

▼ VIEW FROM SKEPPSHOLMEN  从城市方向看建筑

/wp-content/uploads/2014/02/_c_W-dhhN_GgZ0L-6jcG9jrH_E86hji-IodiC4IA1sGO8TIU70b8AJ6Os9Zq3QH532PODet7LEWCqSrj75ukMQ9JVeQ7_s31dlD.jpg

▼ STRESS TRAJEKTORIES 街道立面

/wp-content/uploads/2014/02/_c_zB_f6EcTwJyPgaXacNmJjNb5-YJwiYAaiiIsAQw0vQo9ny95z3R3GOMsMMT6lOHSd5YeLHcNFgoB0PvlAcWuREDoKr2TJ7kZ.jpg

/wp-content/uploads/2014/02/_c_izLLDEsZe-tnqJiZUWmkRhp4DlctU-egj6bHvB3XMt7WU_H67O1N8b83o7kHCHdYyuXgvFJ-B4iPtL_-VBQjPtdcMQCpuIWg.jpg

▼NYBROKAJEN PROMENADE & GARDEN COURTYARD 开放的地面层及地面层通道

/wp-content/uploads/2014/02/_c_IKpqTC3IebHgBI8BoC9qLKWGoijIbz7UmPRScjmqx5dYKI3FJeMVpuSkNB4FHdmdjR4jkPiutceGsuimYfFEfNKtb3x7tUuK.jpg

▼ PARK TO THE WATER 滨水公园

/wp-content/uploads/2014/02/_c_fYY9FebL2n5FqLWfXuW_0ZPpKw5CZAqj9q7rlNW6YX-mnsNDjNxR7hjLWaNAmVfV3kV1mPeTmptDdnebT3OBdxRx44lQzi8H.jpg

▼AUDITORIUM 礼堂

/wp-content/uploads/2014/02/_c_qhgP91cKgOte23hFXkPfyhju-Oh_ax2Qv8WWIYcUC2rNw5I4OJ9tJKRxka3z57kMAAPnH5d5fGeKk0NArv-JoSkjaksfoqea.jpg

▼ AUDITORIUM 礼堂

/wp-content/uploads/2014/02/_c_79Dr5LV-dAeUDMJ0m43F-s23UNiMPA7F_SP9H4ydiZr9ZliLnKboKkjsumDoXq9OP5f8Gfeg5162lZmh6Iy71girmkcKPJnV.jpg

/wp-content/uploads/2014/02/_c_wgkD_sSTJIaWRuHaDK2TZWeijhAwTJ4Mfg1qt17naHj6OrExi8LoPVr8OU6meQkBuVieoA6PRUdx1za0iVRFVA-JlecEoL-4.jpg

/wp-content/uploads/2014/02/_c_mXhTCAPKjUprZkMbaZc5VAlUSUcasRpko1Cax2BhhY45rlAkpsXEp-jDiRwAufzg4Q5ibqzggEm9GUq4tNvjbqnpZQmGM42W.jpg

/wp-content/uploads/2014/02/_c_BnsTC32P_TaqliQRY_fAq0gNx8KmGfM5FQc2KNIrRRBfpEeW3ETA15skU2rTcJSbZQoBQTWNtjAduGNOEtCxvsoGdBSLJquk.jpg

▼GROUND PLAN FIST FLOOR  一层平面

/wp-content/uploads/2014/02/_c_eY64XdUGL_-QC-8gBvE8FTJ6bY2tt3UF8t7Xd3QT287Elbcldd-0fcsOu6XTn6Bbb8HN6JwHEzcPWoMtj5iR79W3FpnrAgRb.jpg

▼ GROUND PLAN SECOND FLOOR 二层平面

▼ GROUND PLAN FOURTH FLOOR 四层平面

/wp-content/uploads/2014/02/_c_bZRAhNNyTHQpjjxURl3Vv_vnGSW_UOgR57haMyOvkMNGDDO4Wmwn993JeQegug86A337zCGQv2JMnjB_yHf-FeYBjAYXOFep.jpg

▼ GROUND PLAN FIFTH FLOOR 五层平面

/wp-content/uploads/2014/02/_c_Z3Z0UcFd3584y9qONKjkGxkdijJ-ZlOjQwF6rWu93990rcCTIO_VrWMmtCXX6WZk7BWjmQ2StfGk9p72Mqrp14_CUERIQo6v.jpg

▼LONGITUDINAL SECTION 长剖

/wp-content/uploads/2014/02/_c_FDMDkl6lKHpFQfEbdAPUEKk8WfMAd9RG9q4PX_Ul-hEciTRf19R6SBnFXD-WQEx5wYQ3Er271shxFzE31E6ysJnWvwALIKD7.jpg

▼CROSS SECTION 短剖

/wp-content/uploads/2014/02/_c_xLlB1_uDgtWMjc5m75zPihMa5SieQcy183B_MOu2Gnd-Dgtpbtv6dpnlhFJE4A04EzkBMFIVm13OefwoWQGqnjZBYx86v4Mj.jpg

▼SKETCHES BY JÜRG CONZETT

/wp-content/uploads/2014/02/_c_pbk090jz95lVrHgaootlhpfTeQEd3ykRG7t9bWO7BnLVL3Hkj25ZiaAFzeHY_s1iN-yyTyY1sEgfF8JHkz60wUKlp86j-g-j.jpg

▼ SKETCHES BY JÜRG CONZETT

/wp-content/uploads/2014/02/_c_iJQmZmpRHt7Tyot_ss1N_CLuTjtyjzX6y1ro7JA2tjMt_HLuFbnU_RJk3DKnBl4xpXrvw2k195-CHuIELdELFgIAX8R6wv5H.jpg

 

LOCATION: Stockholm (SE)

COMPETITION: 2012 – 2013

CLIENT: Nobelhuset AB

MEILI, PETER ARCHITEKTEN: Marcel Meili, Markus Peter

Nathanaël Chollet; Lukas Eschmann, Benjamin Melly

ENGINEER: Jürg Conzett, Chur

BUILDING TECHNOLOGY: Oliver Taverner, Bau- und Umweltchemie AG, Zurich

LANDSCAPE ARCHITECTURE: Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich

RENDERINGS: Nightnurse Images, Zurich

MORE:  Meili & Peter   更多请至:Meili & Peter on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment