Nasushiobara City Library, Tochigi by Mari Ito/UAo

forest pockets, radiating bookshelves and the leafline as the key features

Project Specs

Location:

感谢 Mari Ito/UAo 予gooood的分享。更多关于他们:Mari Ito/UAo on gooood
Appreciation towards Mari Ito/UAo for providing the following description:

 

位于高密度城市活力带的公共图书馆
A public library at the heart of a compact, vibrant city

本案的图书馆兼社区中心位于东京以北约 150 公里的那须盐原市,Mari Ito/UAo的方案在2016年的竞赛中脱颖而出,成功中标。设计的灵感源于森林这一城市重要的组成部分,踏入其中便能感知季节、天气、动植物连续不断的微妙变化,从而激起强烈的情感共鸣。同样,当人们自由地穿越图书馆,从镌刻着格言的阅读区和散部在各处的展览空间走过时,也将与不同的行为活动发生关联,感受到不同层次与区域间的柔和变化。项目丰富了人们的感官,激发了探索与学习的欲望。

This library and community center is located in the city of Nasushiobara, about 150 km north of Tokyo. The commission was awarded in a 2016 competition. Forests, an important part of the city’s identity, inspired the design. When we step into a forest, we sense the subtle yet constant changes in season, weather, and plant and animal life, absorbing these transformations in multiple emotionally powerful ways. Similarly, as visitors walk freely through the library, they experience layers of subtle changes unfolding across softly defined borders, from the aphorisms and other exhibits displayed at various locations in the building to the activities and other human-caused transformations taking place. Through the stimulation of multiple senses, the design is intended to spark new realizations and learning.

▼项目概览,overview © DAICI ANO

图书馆的一层为富有活力的流通空间,许多路线微妙地交织在此。二层则布满书架,为阅读与研究提供了舒适的环境。那须盐原市立图书馆以“口袋森林”、“放射书架”和“叶片脉络”为关键策略,巧妙地串联起整个设计。

The first floor is a lively, accessible space filled with many intersecting subtleties, while the stacks on the second floor provide a comfortable space for getting lost in reading or research. Three key features of the building—”forest pockets,” radiating bookshelves, and the “leafline”—are described below.

▼项目鸟瞰,aerial view © DAICI ANO

▼屋顶视角,top view © DAICI ANO

▼前广场,front square © DAICI ANO

 

“口袋森林” | Forest Pockets

“口袋森林”概念即在建筑中植入林中空地一般的小中庭。在这里,天空突然进入视野,阳光由此倾斜而下。“口袋森林”没有固定的功能,可应用于社区活动、展览等多种场合,并作为室内外声音、景观渗透的窗口,使图书馆内不同位置的人都能感知到活动的进行。

The “forest pockets” are atria resembling small clearings in the woods where the sky suddenly becomes visible and light pours in. They have no clearly defined purpose but instead are available for community events, exhibits, and other uses. Sounds and sights escape upwards and outwards, allowing people in other parts of the building to sense the activity in these spaces.

▼从街道看图书馆入口,view of the library across the street © DAICI ANO

▼北侧入口,the north entrance © DAICI ANO

▼沿街立面,facade along the street © DAICI ANO

▼庭院视角,view from the courtyard © DAICI ANO

▼景观配置,the affiliated constructions © DAICI ANO

▼翻起的木质屋顶,the unfolding wooden roof © DAICI ANO

▼“口袋森林”一角,view of the “forest pockets” © DAICI ANO

 

 “放射书架” | Radiating bookshelves

放射布置的书架构成了建筑的主体框架。在一层,格子细工的通高书架仿佛森林中丛生的树木,轻盈地分隔区域、过滤视线,营造出互相关联、层次分明、移步换景的全景视图。在二层,“放射书架”将日本图书馆分类系统中的饼状图立体化,使搜索更加方便快捷,并打通了跨越分类的交通流线。

Radiating bookshelves form the framework of the entire building. On the first floor, lines of sight filter through the latticework dividers that gently partition the space as if one were looking between trees in a forest, creating an interconnected, constantly changing panorama of layered activity. On the second floor, the radiating shelves form a real-life version of the pie charts used in the Japanese library classification system, improving searchability and enabling circulation routes that cut across the categorized stacks.

▼室内入口通向二层的大台阶,steps leading to the second floor at the entrance © DAICI ANO

▼公共大厅,the public hall © DAICI ANO

▼一层整体布置的格子细工书架,the overall layout of the latticework dividers on the first floor © DAICI ANO

▼镜面廊道,the mirror bridge © DAICI ANO

▼窗边阅读区,reading area by the window © DAICI ANO

▼视线穿过格子细木工的门洞,looking through the latticework dividers © DAICI ANO

 

“叶片脉络” | Leafline

“叶片脉络”指的是覆盖了内部空间的百叶天花板,仿佛森林树冠起伏的边缘。尺寸各异的百叶整齐地排列,形成了高度变化的多面体天花板,斑驳的光线从间隙中透过,洒向一层,营造出多变的光环境。“叶片”包裹着图书馆,内部相互关联的森林空间将周围的城市景观和居民日常的读书活动纳入其中,呈现出一幕幕变化的风景。

The “leafline” is a louvered ceiling covering the entire interior, modeled on the lower edge of a forest crown. The height variations in the polyhedral form create a number of loosely divided spaces of varying size. Dappled light pours through the louvers to the first floor, creating a varied light environment. The result is an interconnected, forest-like space that gently enwraps visitors, turning the surrounding cityscape as well as the everyday activity of the people who gather in the library to learn and participate in events into a variety of ever-changing scenes.

▼层次分明的阅读空间,the layers in reading spaces © DAICI ANO

▼二层阅览区,reading area on the second floor © DAICI ANO

▼“叶片脉络”一般的天花板,the “leafline” ceiling © DAICI ANO

▼一二层空间相互渗透,permeation between layers © DAICI ANO

今天,公共图书馆已不再局限于是人们聚集的“第三场所”,而是作为重要的社会资本不断激发着学习与互动,为城市的发展做出更大的贡献。那须盐原市立图书馆的设计便展现出了这样一种理想图景,在这片“语言的森林”中,个人的知识和经验将汇聚起来,成为推动社区发展的重要资源,引起更深更广的变革。

Today, public libraries are no longer expected to serve only as a “third place” where people can gather, but also to spark vital learning and interaction that ripples through the wider community as social capital, contributing to the development of the city as a whole. The awareness and knowledge that individuals gain in this “forest of words” return to their neighborhoods as a powerful resource capable of setting off significant change and inspiring lasting awareness in the broader community. Those are the ideals that Nasushiobara City Library embodies.

▼夜景,night view © DAICI ANO

▼透过玻璃看阅读空间,view of the reading area through the glass © DAICI ANO

Project Name : Nasushiobara City Library
Location: Nasushiobara, Tochigi, Japan
Date of Completion: January, 2020
Principal Use: Library
Structure: Steel frame 
Site Area: 4,011.49m2
Building Area: 3,078.21 m2
Total Floor Area: 4,967.69 m2
Structural Engineer: Kanebako Structural Engineers
Construction: Ishikawa・Ikoma・Ban Construction Joint Venture
Credit Information
Architecture: Mari Ito/UAo
Photography: DAICI ANO
Architect Information
Address: 30-4-102 Sakuragaoka-cho, Shibuya, Tokyo, Japan
Phone: +81-3-6455-1822
Fax: +81-3-6455-1823
E-mail: info@u-a-o.jp
URL: www.u-a-o.jp

More:  Mari Ito/UAo      更多关于他们:Mari Ito/UAo on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment