MVRDV赢得登海尔德北岸新公共设施设计竞赛

堤坝上的“跷跷板”,连接城市与海洋

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容。更多关于他们:MVRDV on gooood Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

Zeestad和荷兰登海尔德市政府日前宣布MVRDV赢得了位于登海尔德北部堤岸的新公共设施的设计竞赛。评审团赞扬其作品“以一种无限的形式展现了城市的能量和活力”。新地标将连接海洋与城市,预计2019年完工。

Zeestad and the municipality of Den Helder (Netherlands) today announced MVRDV as winners in the competition for a new public installation on the northern dike of the city of Den Helder. The jury praised the winning entry for demonstrating “an energetic spirit of the city is represented as an infinite form.” The new landmark represents the connection between city and sea. Completion is set for 2019.

▼SeaSaw作为登海尔德市的新地标,将在城市与海洋之间建立新的关联,SeaSaw is a new symbol for Den Helder and establishes a renewed connection between the city and the sea

登海尔德位于荷兰的最北端,是国家海军基地的所在地。独特的地理位置和传统使其成为Marsdiep水道、北海以及瓦登海的观景点。与登海尔德政府长期合作的独立组织Zeestad选中了MVRDV的设计竞赛方案。该方案旨在为城市创立一个新的象征,提高城市的身份认同感,同时使因筑堤而日趋分离的城市与海洋重新形成连接。

Den Helder is located on the northernmost point of Holland and is home to the country’s main naval base. The city’s unique location and heritage have made it a viewing point for the Marsdiep, North and Wadden Sea. MVRDV were selected as winners by Zeestad, an independent organisation in partnership with the municipality of Den Helder in the international competition to create a new symbol for the city to help it develop a sense of identity, and establish a renewed connection between the city and the sea which became more disconnected after a recent reinforcement of the dike.

▼通过在堤坝上修建观景平台,陆地与海洋形成了新的连接,a new connection is made between land and sea by creating a viewing platform on the dike

“SeaSaw是为登海尔德设计的一个显著而起伏的公共艺术装置,它回应了其所在的背景和历史,同时真实地表现了海洋运动的无限状态,”MVRDV联合创始人Jacob van Rijs陈述道。“它在尊重既有堤坝的基础上,使参观者和居民能够从一个崭新而宏观的角度去感受城市与海洋”。

“The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement,” says Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV. “The installation respects the existing dike whilst allowing visitors and inhabitants to experience both city and sea from a whole new perspective.”

▼参观者可以朝两个不同的方向在装置上行走,Visitors can walk in either direction in this public art installation

设计回应了登海尔德缺乏独特地标的现状。这座城市拥有卓越的防洪系统,而由沙丘伸向海滨的堤坝却阻挡了面向海洋的视野。通过在堤坝和海边修建观景平台,SeaSaw使陆地与海洋形成了新的连接。这座新的地标预示了堤坝与周边环境的重生与复兴,同时呼应了登海尔德坚韧且活力充沛的城市精神。

The design responds to the current lack of a distinguishable symbol for Den Helder. A town with a remarkable flood defence system, a dike running from the dunes to the harbour blocks sea views. SeaSaw makes a new connection between land and water by creating a viewing platform on the dike, and by the sea. In this way, a relationship between Den Helder and the sea is formed. This new installation signals the start of renewal and rediscovery of the dike and its surroundings with a new landmark that matches the identity of Den Helder: tough and energetic.

▼一条长达5千米的人行道/自行车道/徒步道横跨堤坝,连接了城市与海洋,a 5-km walking, cycling and hiking route is also introduced across the dike connecting the city to the sea

除了Seasaw的设计之外,项目还修建了一条横跨堤坝、长度达5千米的人行道/自行车道/徒步道,从而使堤坝更好地连接城市与大海。这条蜿蜒的路线充分激活了海岸,促使游客和居民们爬上堤坝,远眺对岸的美景。在这些路径的交汇处,SeaSaw以一种无限循环的体态出现,成为同时面向城市与海洋的观景平台。

In addition to the design of SeaSaw, a scenic 5-km walking, cycling and hiking route is introduced across the dike to connect it better to both the city and sea. Activating the seafront, this weaving pathway invites visitors and resident to climb the dike and take a look at the other side. At the junction of these routes, SeaSaw is added in the form of an infinite loop that serves as a viewing platform towards the city and sea.

▼场地平面图,site plan

MVRDV将与IMD工程公司合作,预计在2019年使项目落成。

MVRDV will work with IMD engineers and completion is set for 2019.

▼剖面图,section

▼设计分析图,design diagrams

Credits Location: Den Helder, The Netherlands
Year: 2018+
Client: Zeestad and the municipality of Den Helder
Budget: Undisclosed
Design: MVRDV – Winy Maas, Jacob Van Rijs and Nathalie De Vries
Design Team:
Jacob van Rijs, Stefan de Koning with Ronald Hoogeveen, Sanne van der Burgh, Geert Folmer, Stavros Gargaretas, Boudewijn Thomas, Mariya Gyaurova, Akshey Krishna Venkatesh, Afrodite Moustroufis, Angel Sanchez Navarro, Boris Tikvarski, Edina Peli, Kristin Schaefer, Katarzyna Nowak, Kevin Loftus, Luca Vacchini, Mirco Facchinelli and Meng Yang
Visualisation: Antonio Luca Coco, Tomaso Maschietti, Giovanni Coni and Kirill Emelianov
Partners
IMd Consulting engineers: ir. Pim Peters RO and ir. Sander Lamping

More: MVRDV。更多关于他们:MVRDV on gooood

Post a Comment