Moulins Lower Secondary School and Disabled Sports Complex by Chartier Dalix

A building that fulfils both its urban and symbolic dimensions while also meeting its functional requirements

Project Specs

Location:

来自chartier dalix architects对gooood的分享。更多请至:chartier dalix architects on gooood
Appreciation towards chartier dalix architects for providing the following description:

新的里尔穆兰初级中学和它的残疾人体育馆,占据着街道一角,面对d’Alsace大道,沿着rue d’Arras延展开来。该地点提供了一个明显的面向穆兰区开口,需要考虑到从临近方位看新建筑的感受。由此生成两个两个不同层面的视觉尺度:一方面,从远处看建筑的体量和屋顶提供了某种难以捉摸的感受;另一方面,建筑与环境紧密结合,提供了从地面层和入口看向路人和居民的视线。将这种双重的尺度转译到建筑上来,造就了一座既满足城市和象征意义维度的,又符合功能要求的建筑。

The new lower secondary school of Lille Moulins and its disabled sports complex, stand at an angle facing the boulevard d’Alsace and extending along the rue d’Arras. This location offers an obvious opening onto the Moulins district and requires taking into account the perception of the new facilities as seen from the adjacent urban area. Two scales stand out:

– On the one hand, the facility as perceived from afar, its masses and roofs designed to offer a rather elusive view

– On the other hand, the one of the facility settled into in its environment and offering closer views over the ground floor, the entrances… to passersby and inhabitants.

This dual scale is translated by the construction of a building that fulfils both its urban and symbolic dimensions while also meeting its functional requirements.

001-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (3)

体育馆围绕着中央庭院成环状,在里尔的天际线上清晰地勾勒出自己的轮廓。透明的地面层对外界展示了极大的开放性,保证了整个项目的视觉连续性。学校上部的造型则更多地被视为城市的标志性建筑来处理。体量间的相互作用使得几个主要元素(学校、学校宿舍、残疾人体育馆、文化中心)能够很容易地辨别出来,同时也以相对分散地肌理与当地的环境融合地更密切。一条水平向的长条位于地面层和上部楼层之间,将所有的体量联系起来,同时为庭院提供遮蔽。长条上方种植植物,形成绿色的环带。

The complex, arranged in a ring around a central courtyard, has clear lines standing out against Lille’s skyline. The transparency of the ground floor offers genuine openness to the outside, ensuring visual continuity over the entire program. The upper floors of the school are treated as a more emblematic urban feature. The interplay of volumes make it easy to identify the main element of the program (school, boarding house, disabled sports facility, cultural center) and to also fit into the character of the local environment, a fairly fragmented urban fabric. A horizontal strip positioned between the ground floor and the upper floors runs throughout the programs, thereby linking them and providing cover for the courtyard, which is encircled with a ring of vegetation.

▼连接建筑的长条形体量 the horizontal strip

004-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (4)

003-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (1)

三个碎片式的体量,对外开口的面积很大,让整个建筑看上去更轻盈。半开放的操场朝向北侧的城市街区开口,提供了众多的视野;同时还面向南侧的主要城市景观和架空的城铁系统。d’Alsace大街沿街的透明乒乓球室凸显了学校向城市的开放度,通过与rue d’Arras路上的宿舍入口相连接,开放的程度被再次加强。

The fragmentation of these three volumes gives the entire building a certain lightness, owing to its openings to the exterior. The covered playground has openings onto the neighboring city blocks (to the north) offering numerous views. The playground also faces south, towards a major cityscape and onto the elevated urban train system. The transparency of the table tennis room onto the boulevard d’Alsace underscores the effect of the school’s openness to the city, further enhanced by its connection to the broad main entrance on the rue d’Arras.

▼ 清晰的体量 the clear volume

008-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (8)

▼ 南侧的城市景观 the cityscape to the south

002-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (2)

005-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (5)

▼ 透明的立面及其构造 transparent façade and construction diagram

006-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (6)

009-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (9)

SJB_MOULIN_110615_ESPACESEXTERIEURS.indd

 

▼ 北侧的开口 the opening to the north

007-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (7)

▼ 室内 interior

010-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (10)

011-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (11)

012-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (12)

013-Moulins Lower Secondary School by chartier dalix architecturs (13)

▼ 总平面图 site

\DS-CDAgencePROJETS-EN-COURSLMC_Lille Moulins College10_CHA

▼ 入口层平面 ground floor

\DS-CDAgencePROJETS-EN-COURSLMC_Lille Moulins College10_CHA

▼ 一层平面 1F

\DS-CDAgencePROJETS-EN-COURSLMC_Lille Moulins College10_CHA

Location: Quartier Moulins à Lille [59]
Contractor: Conseil Général du Nord / Ville de Lille
Architect: chartier dalix architectes [mandataire] / AvantPropos architectes [associés]
BET: HDM Ingénierie [fluides, structure] / ACT Environnement [HQE] / Becquart [économie] / Flandres analyses [acoustique] / KVDS [paysagiste] / Studio Joran Briand [designer]
Net surface area: 13 853 m² shon
Cost: 21 M€ before tax
Programme: Lower secondary school of 500 students, boarding house with 100 beds, disabled sports complex with type C hall (concert) and for cultural purposes (dance studio, band hall…)
Calendar: delivered September 2015

English Text: chartier dalix architecturs
Chinese Text:gooood

MORE:  chartier dalix architects,更多请至:chartier dalix architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment