LLP house by Alventosa Morell Arquitectes

Live together and independent at the same time

Project Specs

Location:

来自Alventosa Morell Arquitectes对gooood的分享。更多请至:Alventosa Morell Arquitectes on gooood 

该住宅楼是应两个姐妹的要求而设计。房屋周边环境优越,坐落于一个开阔的场地上,能欣赏到科尔赛罗拉山的风景。姐妹二人公用公共空间,然后分别使用自己独立的卧室。

This building has been designed after the request, of two sisters, for a bioclimatic house where to live together and independent at the same time. So the project focuses on these clients’ needs.
The building plot enjoys views over the Collserola mount, and it is on a uniform and deep pitch, (30%).

/wp-content/uploads/2015/09/3bfd6475297eb773fc7f0aa951ce594d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/dd75ae4780ea6c3968097aa0fa95dc4d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/94d9ec981c280f34f71c7f413f060815.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/d44bf191e270c0a216af5ffbf336d272.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/8c5768c25ba0e9e2dbd3fc26bc1a1343.jpg

建筑师在研究了当地生物气候之后,决定最大限度的提高建筑的环保性能和热工效应,最大限度进行被动式能源利用。并通过以下方式来改善房屋的舒适度:
·  压缩
·  获取自然光与防晒
·  热量阻止
·  交叉通风

After the bioclimatic study of this exact point we decided the strategies of the project, in order to maximise the environmental and thermal performance, and to follow the equivalent demands to a passive house. We improve the comfort of the building by:
• Compaction.
• Capture and sun protection.
• Thermal resistance.
• Cross ventilation.

/wp-content/uploads/2015/09/05df652b74edc5b2c91905ad82ae50cb.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/f560cbb9fcd958a2af6f3c36df6591fc.jpg

另一方面,建筑师不想改变原来的场地,他们希望能更好地适应该地的地貌,于是计划只砌两堵墙,这两堵墙和等高线的位置平行。这些挡土墙能够支撑起重量较轻的木质建筑。该木质框架由五个墙体构成,并和挡土墙垂直。两姐妹分别有一个卧室、一个餐厅,一个起居室,一间浴室,一间厨房以及一个和主卧室相连的阳台的想法,这五堵墙将这些空间分割开来。

On the other hand, as we did not want to modify the original plot and to better adapt to the topography of the land, our project was founded on only two retaining walls which are parallel with the contour lines. These retaining walls support a lightweight wooden construction. This wooden frame is formed by five wall framings which are perpendicular to the concrete walls. This five framing walls organize the different spaces of the house with the idea that each women could have two rooms, a dining and a sitting room, a bathroom, a kitchen and a terrace to implement the main rooms.

/wp-content/uploads/2015/09/3677e27d091f80724db63c0ca0779b4c.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/301ccc09f21b1190fea7b015a93086fd.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/183fa27208c254ef23beebf3c5619a6a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/6e51f0af26a3a72eea5c57b5ea02d893.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/97a00a06580d2cf839dd5b4392343eda.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/6f9bcc13bb85aaffc9733d66ae3ecbf0.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/26c9a5b767d234f6a9f4e7a7d25d5e15.jpg

这个精心设计的高热工性能建筑面朝南面风景。房子北侧屋顶开了天窗,在冬天的时候也可捕捉太阳光。

This compact construction and of a big thermal resistance, frame the landscape facing south through the fully grazed façade that, in addition to a lineal roof-light for the rooms on the north side, works as a sun capture during the cold seasons.

/wp-content/uploads/2015/09/7eebb2b29465644732c7cea44ae1b8be.jpg

有遮阳设施的窗户、木质通风墙体以及房檐上作为热阻和风景线的植物,让热存储(和空气调节)成为可能。此外建筑师也特别关注自然通风的设计,这在夏天尤为重要。热量的需求限制在15千瓦时/m2a,每人一个壁炉就可以满足。我们最终需要达到的是9千瓦时/m2a。

The savings on heating (and air conditioning) have been possible due to the sun protection on the windows, the wooden ventilated façade, the use of a vegetal roof which provides a big thermal resistance and landscape value; and also a design that has paid particular attention to the natural ventilation, especially important in Summer. The demand on heating has been under the limits of a passivhaus (15 Kwh/m2a), and it has been solved with just a fire place for each person. Our final need of heating has been 9 Kwh/m2a.

/wp-content/uploads/2015/09/031edaf9e91f638f0c73c55585803681.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/dad6e82fac6e96cb96b5a2ff8ea9cb90.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/45cae0a6d38a741b6eaf45185516a07d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/6628370ad6d8b94064f040bc114d7f7e.jpg

在这座用健康生态材料搭建的舒适住宅中,享受开阔的美景和科尔塞罗拉山的雄姿,乃是人生的幸事。

The possibility to enjoy open and transparent spaces facing the Collserola mount landscape, the integration of the building on the site, and the thermal comfort, in addition to the use of healthy and ecologic materials; are the big challenges and values of the project, and the house.

/wp-content/uploads/2015/09/68b0be59233cfa16dd336d722e8bdfef.jpg

Design Team: Alventosa Morell Arquitectes (Josep Maria Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell)
Promoter:  Private
Construction:  08/2014 – 02/2015

Architects: Alventosa Morell Arquitectes (Josep Maria Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell)

Builder Company: Nix Profusta
Structures Calculist: Crespiera Simó Diagonal Arquitectura SLP
Photographer: Adrià Goula Photo

/wp-content/uploads/2015/09/37b4b8aae5a81263a8943b0e08f5f66d.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/1258f7f402e34bb92f90387909088fa1.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/0bb5c6869a5fa4ac68fba8b00c25083a.jpg

/wp-content/uploads/2015/09/4580f7dba14ace8b36d757d947165edd.jpg

 

/wp-content/uploads/2015/09/e856938a5260c6876bb18978f4c59a9e.jpg

 

MORE:  Alventosa Morell Arquitectes更多请至:Alventosa Morell Arquitectes on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment