La Héronnière by ALAIN CARLE ARCHITECTE

Ecological house on boulder

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Alain Carle Architecte 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们:Alain Carle Architecte on gooood.
Appreciation towards Alain Carle Architecte for providing the following description:

La Héronnière是对“回收”概念的演绎。建筑师通过实践提供了一个案例,展示“可持续性”重要意义。La Héronnière的设计涉及到“升级回收”的理念:基于回收和可再生能源利用技术,将老一套的“回收”理念升级到一个新的愿景层面。该项目的架构由4部分组成:基地,供给,再利用和独特性。它们在建筑师的设计过程中反复出现,对形式和场所的质疑先于任何程式化的问题而存在。

La Héronnière’sconceptual approach proposes an interpretation of the notion of recycling.We offer a reflection on the importance of maintaining a theoretical issue in our practice, which seems undermined by the public’s sole interest today in the technical dimension: “sustainable development”.

La Héronnièrewas designed according to an approach related to upcycling(which consists of reclaiming waste into an object of value by the artist’s poetic intervention. This current derives its origins, on the one hand, from the anti-establishment “attitudes” of Arte Povera, through Pop Art to the recent kitschart of a Jeff Koons),recovering old conceptual references “recycled” into a new project vision, and on the other hand, by developing the project based on technical aspects related to recycling and renewable energy.

Four programmatic components define the framework of this exploration: Occupation, Supply,Reuse and Distinction, which obviously do not come from the “program” of the future occupants as such, but arise from the conceptual aspects of the project. This is a recurring approach in our work, in which the questioning of form and place precedes the programmatic issues.

001-la heronniere by alain carle architecte

▼ 草图 sketch

1121_1

 

基地|Occupation

业主是一对有两个孩子的年轻夫妇,希望建造一座符合自身价值观且与周围的自然环境和谐共生的房子。业主在环保方面的要求是不可妥协的:居住空间内不能存在任何磁场,不存在任何无线通讯协议,能源自足,材料不含有挥发性有机化合物,建筑废料可回收利用,使用电动汽车等等……面对诸多的技术性要求,建筑师提出一个更具有建筑学语义的、与“可持续发展”相呼应的概念:场所价值。项目所在的基地是一个陡峭的斜坡,对角线形的平面不利于住宅落在此地。因此建筑师以基地上三块巨石为支点,打造了一个平台,平台下方是起居空间,上方是卧室。

The program was common: a young family with two children wanted to build a house representing their values, their desire to occupy a natural setting harmoniously and “symbiotically”, with the site perceived as “the host”. Environmental requirements were non-negotiable: no magnetic field in the inhabited space, no wireless communication protocol, energy self-sufficiency, materials free of volatile organic compounds, recovery of project residues, electric car, etc.

Faced with all these good intentions and technical requirements, characteristic of the values of Generation Y, we introduced just one more, which seemed to take precedence over these new media-promoter values: the value of the place, the existential quality related to the environment. In contrast to the idea of performance quality, we promoted the conceptual and perceptual value of the architectural project, as a real counterpoint to the current concept of sustainable development.

The place of intervention, but especially the way its intrinsic structures were transformed, was therefore the meeting point of these two antagonistic visions of land use planning.The land presented a steep slope, a sort of diagonal plane, not conducive to residential appropriation. In response to the spatial quality generated by this diagonal, we installed a horizontal plane in the landscape, generated from three mysteriously identical geodesic points, located at the top of three boulders present on the site.

From that time on, the project was designed on a simple hierarchical principle of occupation: being above or below this horizon line… Below are living spaces with mineral ambiences and above are sleeping areas with lighter materials.

1121_2.2

▼ 外观 view of the whole building

003-la heronniere by alain carle architecte

▼ 平台 the horizontal plane

006-la heronniere by alain carle architecte

008-la heronniere by alain carle architecte

在平台下方,建筑师设计了一个露台用于室外活动。爆破遗留下来的残渣被压实,成为建筑的地面。支撑平台的墙体由混凝土制造而成,墙体与山体紧密相连,保持了原有的地貌。墙体的走向与空间布局的轴线相垂直,且与太阳运行的轨迹有所关联,这是为了尽可能地在特定的时间段获取并储存热量。地面铺装同样使用混凝土,起到储热和传递荷载的作用。

Below this horizontal plane, it was decided to reorganize the site in order to architecture a plateau that would become the outdoor living plane. The blasting residues were compacted and refused on the site to create the project’s new ground:a disturbed surface rather than one extracted from the territory. A sort of “palliative treatment” of the violence done to the site during the act of excavation.

The subsequent stage positions the bearing walls of the horizontal plane linking the three existing rock. This plane is oversized relative to the residence’s perimeter to create outdoor areas protected from bad weather and from solar radiation in summer. The concrete used for construction of the bearing walls is conjoined with the rocks, retaining a mineral quality on the lower level of the residence. The walls are positioned perpendicular to the axis of deployment of the spaces, but especially relative to the path of the sun, in order to capture its energy during certain hours and store it to save on heating. The ground is also concrete and plays the same role of passive component producing a heat and mass transfer at the end of the day.

▼ 从山体看建筑的背面 view from the hill to the back of the building

005-la heronniere by alain carle architecte

▼ 平台下方的空间 space from the ground under the horizontal plane

009-la heronniere by alain carle architecte

▼ 基地处理策略 site strategies

1121_Axonométrie_LEED1

1121_Axonométrie_LEED1

 

供给|Supply

业主希望在项目中引入更多“活动”的概念,餐前准备是重要的家庭活动之一。建筑师因此将餐厅空间布置在建筑的中心,同时紧挨着餐厅设计了一间温室,用于保存从户外农作物上得到的种子,为冬季播种做准备。同时这里也种植一些芳香类的植物,发达的排水系统非常利于植物的生长和养护。夏季,面向正南的山坡有着良好的排水条件,是理想的种植地。与此同时,住宅完全使用可再生能源满足自身的能耗需求:生物燃料提供大部分能量,光伏发电板也提供部分能量。夏季阳光充足时,多余的电能存入当地的电网,以供冬天提取使用。

The family was concerned about introducing a notion of “action” into the residence’s program. Meal preparation became one of the rare “at home” activities, bringing movement and sociability.

To the development of the eating space at the heart of the project, we adjoined a small greenhouse, in continuity with the big bay window on the southwest side, for conservation of seeds from outdoor crops during the fall to prepare for sowing during the winter. Some aromatic plants are also kept in the greenhouse all year round, with a drainage system developed to facilitate growing and maintenance.

During the summer, the site’s residual slope, facing due south, becomes the growing place that offers ideal drainage qualities. This “market garden” vocation of the residence therefore offers a self-sufficient, active living model, far from the lazy afternoons of the Baby Boomer generation.

On a parallel track, the residence “supplies itself” with recycled energy. The missed energy system, of some complexity, is designed to ensure the home operates in almost total self-sufficiency in terms of hydroelectric energy. Mainly fueled by biomass, it also derives its energy from a system of photovoltaic panels. In fine summer weather, the system offers an energy surplus that will be rerouted to the region’s power distribution grid and accounted for in winter consumption credits.Ultimately, the home should achieve a zero consumption ratio when the economic agreements will be applied with the local distribution grid.

▼ 餐厅和温室 dinning space and greenhouse

017-la heronniere by alain carle architecte     010-la heronniere by alain carle architecte

 

再利用|Reuse

建筑师与业主密切合作,用旧的建材营造新的空间。车库的木门被用来制成可移动的隔墙,分隔主要的起居空间,这样利于在寒冷的冬日保持室内的温度,防止热量从楼梯空间流失到楼上去;同时这些木料还被用壁炉的燃料。

For La Héronnière, we collaborated closely with the future occupants to architecture the spaces based on old or recovered construction objects, etc. This approach, in which the object appears at the same time as the project is designed, invites research outside the professional context.

To recycle the wood doors of a former garage, a removable fence was set up, separating the main living area from the ground floor, heated mainly with a slow-burning fireplace. This allows better preservation of heat on the ground floor during cold winter evenings, preventing heat from rising to the upper floor through the stairwell on the ground floor.

▼ 旧车库门制成的滑动门分隔开放的起居空间 the sliding door separating the open living space

012-la heronniere by alain carle architecte

013-la heronniere by alain carle architecte

 

独特性|Distinction

这座建筑并非一座展示财富和权力的“理想住宅”,而是一种意识形态的体现。对于某些人群而言,生态原则是至关重要的,与之相关的社会价值赋予了他们特殊的需求,也催生了建筑的独特性。

As can be understood from the project’s statement of intent, this involved a shift of the usual interests: not a stereotyped setting of the “ideal home” displaying wealth and power, but an act of ideological demonstration through a specific occupationof the site. Is this a sign of a change of attitude or the ultimate sign of advanced capitalism?

However, the result of this conceptual approach turned out to be unique, even distinctive: We recognized the importance of the new ecological principles of a certain segment of the population, and the new social values related to these principles, which provide leverage and reflect the occupant’s desire for architectural distinction.

▼ 起居空间和楼梯 living space and staircase

011-la heronniere by alain carle architecte

015-la heronniere by alain carle architecte     016-la heronniere by alain carle architecte

014-la heronniere by alain carle architecte

▼ 卫生间 bathroom

018-la heronniere by alain carle architecte

▼ 一层平面图 1F

1121_7.2

▼ 二层平面图 2F

Layout1

▼ 剖面图 section

Layout1

Location:Wentworth, Quebec, Canada
Year of Completion: December 2014
Area : 465 m2 / 5 000 p2
Architect : Alain Carle
Conception team :Jean-Fran?ois Marceau, projectmanager;Isaniel Lévesque, assistant
Contractor :EcoHabitationsBoréales
Type of construction : wood and steel
Cladding : white cedar (natural and stained)
Lightening : Lambert &Fils
Millwork : BWA Ebenisterie
Photos credit :Adrien Williams

English Text: ALAIN CARLE ARCHITECTE
Chinese Text:gooood

More:  Alain Carle Architecte 。更多关于他们:Alain Carle Architecte on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment