Impress Dental Studio by Raúl Sánchez Architects

The forest made of curved wooden partitions

Project Specs

Location:

感谢 Raul Sánchez Architects 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood
Appreciation towards Raul Sánchez Architects for providing the following description:

本项目是Impress公司在西班牙的首家牙科诊。它位于巴塞罗那中心地带的一处狭小空间内,共三层,分别是主入口所在的首层空间、夹层空间和地下室。本项目的主要受众为成长于高科技时代的年轻人,因此大幅度减少了面对面的问诊空间,转而提供线上的诊疗服务。在项目之初,Impress就摒弃了传统牙科诊所的空间特点(如白色色调和无菌环境等),致力于通过新颖的设计来表达其品牌理念和价值观。

Impress’s first dental clinic in Spain is located in a small space in the center of Barcelona, comprehending access on the ground floor, mezzanine and basement. The concept of Impress dental clinic is aimed at a young audience, which has grown with new technologies, since its offer is based on online treatments that reduce face-to-face visits. From the first moment Impress looked for a fresh design, which represented the brand and its values, which moved away from the topics of a dental clinic (white colors, aseptic environment).

▼诊所室内概览,
overview of the clinic ©José Hevia

设计强调了空间的几何特征,打造出一个进深较小、但高度较大的诊所区域。通过这种几何方式,设计团队用建筑语言重新诠释了Impress的logo(即一条类似于笑脸的曲线),创造出一组相互连通的隔断,以形成能够满足功能需求的使用空间,即:分别位于首层和夹层的两间诊疗工作室以及一个卫生间等。这组隔断相对于建筑外墙后退2米,形成了一个与城市街道紧密联系的接待区,同时也保证了室内空间在外部环境中的可见性。在这个接待区内,蓝色的霓虹标识限定出一个社交平台专属的转角打卡拍照空间,其上方则是一面与主入口相接的曲线轮廓的天蓝色墙体。同样地,这些隔断也退让了一堵室内的隔墙,以便形成通往夹层和地下室的楼梯空间。

这些隔断的几何造型均根据以层高为基础的圆周曲线来确定,创造出一系列形式各异的“窗帘”,在感官上增加了牙科诊所的进深感和空间感。可以说,尽管室内空间实际上是一个完整的开放式空间,但高度和轮廓各不相同的隔断却在提供必要的视觉私密性的同时,带来了一种“墙的那边是什么”般的期待感和惊喜感。

▼爆炸轴测图,
the exploded axon ©Raúl Sánchez Architects

The design enhances the geometric characteristics of the premises, which, although reduced in depth, has a generous height. In this way, we propose to reinterpret the Impress logo, a smile-like curve, to generate a set of interconnected partitions to form a large furniture assembly that meets functional needs: two studies, one on the ground floor and one in the mezzanine, and a toilet. This set moves two meters away from the façade to establish a reception area in close contact with the street, allowing the interior to be appreciable from the outside. In the reception area, a neon sign creates a required corner for instagram pics, and above, the corporate blue color stars the wall over the entrance curve. And likewise it moves away of one of the boundary walls to allow access to staircase to mezzanine and basement.

The geometry of these partitions is based on circumference curves that go up to take the height of the upper floor, increasing the sense of depth and space by creating different ‘curtains’ in space. While virtually the entire interior is a single open space, the necessary visual privacy is respected by controlling the heights and views from each space, what also creates expectation and surprise about what is on the other side of each wall.

▼入口接待区,蓝色的霓虹标识限定出一个可用于拍照的转角空间,
the reception area, the neon sign creates a required corner for instagram pics ©José Hevia

▼入口接待区,与城市街道紧密联系,
the reception area that is in close contact with the street ©José Hevia

▼以Impress的logo为基础,创造出一组相互连通的隔断,
reinterpreting the Impress logo, a smile-like curve, to generate a set of interconnected partitions ©José Hevia

▼木制隔断细节,其几何造型均根据以层高为基础的圆周曲线来确定,
details of the wooden partitions whose geometries are based on circumference curves that go up to take the height of the upper floor ©José Hevia

▼诊疗工作室内部,
interior view of the clinic studios ©José Hevia

▼室内的木制隔断退让室内隔墙,以便形成楼梯空间,
the wooden partition moves away of one of the boundary walls to allow access to staircase ©José Hevia

室内隔断以松木材料打造而成,木质的色调为整个诊所平添了些许不寻常的暖意。现有的结构元素被涂成Impress特有的灰色,从整体环境中脱颖而出。通向夹层空间的楼梯的一侧墙体采用红色的金属饰面,为室内空间增加了色彩上的焦点。同时陶瓷地板也采用这种红色的接缝。总体来说,室内空间的所有元素都经过了考虑周全的颜色和纹理设计,从而打造出一个符合Impress品牌特性的诊所环境。

The material palette is dominated by the pine wood of the interior partitions, which adds an unusual warmth in a dental clinic; the existing structural elements stand out with the corporate gray color of Impress; a large corporate red-colored sheet metal cladding accompanies the ascent to the mezzanine and stains the interior with red highlights; the ceramic flooring has the same red color joints of the metal wall. And in general, all the elements of the interior receive a color and texture treatment that obeys the Impress identity mark.

▼通向夹层的楼梯,一侧墙体采用红色的金属饰面,
the stairs leading up to the mezzanine with a large corporate red-colored sheet metal cladding ©José Hevia

▼楼梯另一侧的松木隔断被涂以红色,
the partition made of pine wood at the other side of the stairs is cladded the same red color ©José Hevia

▼通向夹层空间的楼体细节,
details of the stairs leading up to the mezzanine ©José Hevia

▼夹层空间局部,
partial view of the mezzanine space ©José Hevia

诊所后侧的室内空间是一个三层通高的虚空间。该虚空间不仅将自然光线引入了地下室,更具有功能效益:它容纳了储藏室、储物柜、办公室和小厨房等空间。虚空间的另一侧是一间可通过玻璃走廊进入的X光室。

At the rear, a triple-height void introduces natural light into the basement, dedicated to storage, locker, office and ktichenette. On the other side of the void, the X-ray room is accessed through a glass walkway.

▼诊所后侧的室内空间,可通向地下室(左),通向地下室的楼梯(右),
the rear interior space that can lead down to the basement (left), the stairs to the basement (right) ©José Hevia

诊所的外维护结构上设有两个大型的不锈钢窗户。这两个窗户有着自己的形式和次序,既不干扰室内的几何造型,也不影响外立面的轴向布局。因此,设计团队将窗框置于墙体的内部,创造出一种感官上只有一个大窗户的建筑立面。窗框内还有两根沿对角线设置的横木,创造出一种全新的视觉轴线和导向。窗户的玻璃以斜向横木为界限,一半透明,一半不透明,进一步勾起了人们对室内空间的好奇心和期待。

The outer enclosure, two large stainless steel windows, follows its own order, not competing with the interior geometry, nor with the axial configuration of the facade. Thus, the frames are placed on the inside of the walls, giving the feeling of being a single window, and two diagonal crossbars introduce new directions and visual axes, creating a set of transparencies and opacities to increase the expectation of what is inside.

▼牙科诊所外观,窗框内有两根沿对角线设置的横木,划分出不同的玻璃通透性,
exterior view of the dental clinic, the window frames with two diagonal crossbars, creating a set of transparencies and opacities ©José Hevia

▼项目区位图,the location map ©Raúl Sánchez Architects

▼各层平面图,floor plans ©Raúl Sánchez Architects

▼剖面图,sections ©Raúl Sánchez Architects

Name of project: IMPRESS DENTAL STUDIO
Location: Roger de Flor 119, ground floor. Barcelona (Spain)
Architecture: Raúl Sánchez
Structure: Diagonal Arquitectura
Engineering: Marés ingenieros
Architecture: Valentina Barberio / Albert Montilla
Photography: José Hevia 
Project: 2019
Construction: June-August 2019
Built area: 80m2
Budget <175.000€

AWARDS
Jury Prize FRAME AWARDS 2020 – (healthcare center of the year category)
People´s choice FRAME AWARDS 2020 – (healthcare center of the year category)

More: Raul Sánchez Architects
更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment