Ilot Queyries by MVRDV

A courtyard apartment building that combines intimate streetscapes and expansive green space

Project Specs

Design:
Location:

感谢 MVRDV 对gooood分享以下内容 。更多关于他们: MVRDV on gooood
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

近日,MVRDV完成了Ilot Queyries的建设,这是一栋庭院式公寓楼,共有282套公寓,其中128套是社会福利住房,此外还包括停车场、商业空间和一个屋顶餐厅,处于具有大量光线、空气和绿地的舒适环境中。建筑位于波尔多加龙河东岸,与被列为联合国教科文组织世界遗产的历史中心隔岸相望,是MVRDV和Joubert Architecture事务所规划的四栋楼社区的一部分。

MVRDV has completed construction of Ilot Queyries, a courtyard apartment building providing 282 homes – including 128 for social housing – parking, commercial space, and a rooftop restaurant in an intimate urban setting with plenty of light, air, and a large collective green space. Located to the east of the River Garonne in Bordeaux, across from the city’s UNESCO World Heritage historic centre, the building is part of a new neighbourhood of four buildings masterplanned by MVRDV alongside Joubert Architecture.

▼建筑俯瞰,top view ©Ossip van Duivenbode

▼建筑鸟瞰,aerial view ©Ossip van Duivenbode

该项目可以看成是对邻近Bastide-Niel总体规划原则的实践,Bastide-Niel规划也由MVRDV设计,旨在将联合国教科文组织世界遗产历史城市的“亲切、惊喜、活力”等优点与现代城市的“密度、生态、光线、舒适”结合起来。因此,Ilot Queyries采用了与Bastide-Niel总体规划相同的方式,即建筑填满场地边界,为街景增添亲切感,而屋顶则具有精准的坡度,为建筑本身以及邻里带来大量通风与光热。

The project is envisaged as a test-bed for the principles of the neighbouring Bastide-Niel masterplan, also designed by MVRDV, which aims to combine the virtues of Bordeaux’s UNESCO World Heritage historic city – intimacy, surprise, and liveliness – with the density, ecology, light, and comfort of the modern city. Ilot Queyries thus adopts the same approach as the Bastide-Niel masterplan: the building fills the site to its boundaries, lending an intimate feeling to the streetscape, while the roofs are arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.

▼建筑与街景,building and streetscape ©Ossip van Duivenbode

最终设计由MVRDV与当地建筑事务所Flint合作完成,是一栋近200米长的不规则庭院式建筑。5200㎡的庭院位于一层上方,不仅为居民带来公园般的空间,还将停车场隐藏起来。建筑在各个方向上对环境做出回应:建筑东南端降至一层,呼应了周围低矮的建筑物;而在东北侧,建筑面向河流,因此高达九层。最高处的玻璃顶内设有一家餐厅,可以眺望河流与远处的历史城区。

The result, designed in partnership with local architects Flint, is a large, irregularly shaped courtyard building almost 200 metres long. At 5,200m2, the large courtyard provides a park-like space for the residents; located one storey above ground level, it also hides the residents’ parking below. The building responds to its surroundings on all sides: on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the historic centre of Bordeaux beyond.

▼近200米长的不规则庭院式建筑,irregularly shaped courtyard building almost 200 metres long ©Ossip van Duivenbode

▼屋顶玻璃餐厅,roof glass restaurant ©Ossip van Duivenbode

▼庭院鸟瞰,aerial view of courtyard ©Ossip van Duivenbode

在建筑的各个方向,面向街道的立面均低于面向中央庭院的立面。根据Bastide-Niel总体规划的设计原则,屋顶坡度根据其与太阳的关系在14度至45度之间变化。这些斜坡创造了复杂而有趣的室内空间,界定出各种尺度的公寓,使这里成为不同居民的家,同时也给每个居住空间带来独特而温馨的感觉。

On all sides, the façades facing the street are lower than those facing the central courtyard. In accordance with the rules developed in the Bastide-Niel masterplan, the roof slopes vary between 14 degrees and 45 degrees depending on their relation to the sun. These slopes create complex and interesting interior spaces, which help to define varied apartments in a wide range of sizes – making the building home to many different types of resident, while also giving a unique and homely feel to each living space.

▼从外部街道望向建筑,Ilot Queyries from exterior street ©Ossip van Duivenbode

▼坡屋顶界定出各种尺度的公寓,sloping roofs define varied apartments in a wide range of sizes ©Ossip van Duivenbode

▼宜人的街道尺度,pleasant street scale ©Ossip van Duivenbode

临街立面呈现出柔和的奶白色调,与周围环境相融。而面向庭院的外墙则采用大红色纹理的灰泥饰面,与包括83棵桤木、桦树和种种草本植物在内的庭院绿化共同构成一幅美妙动人的景象,提升了庭院空间的活力。在不同方位,建筑中间的巨型洞口使内部庭院与外界相连,透过洞口的几抹色彩引起了路人的注意,激发人们对内部空间的好奇。

The project’s street-facing façades present a muted, cream-coloured palette, blending in with the surroundings. However, the courtyard-facing façades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape of 83 alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space. At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside.

▼建筑中间的巨型洞口使内部庭院与外界相连,large portals through the building connect the interior courtyard to the outside ©Ossip van Duivenbode

▼奶白色的建筑外观,cream-colored exterior ©Ossip van Duivenbode

▼光影效果,light and shadow ©Ossip van Duivenbode

▼大红色纹理的灰泥饰面,bright red textured stucco ©Ossip van Duivenbode

▼种类丰富的庭院绿化,diverse courtyard greening ©Ossip van Duivenbode

MVRDV合伙创始人Winy Maas说:“新冠疫情使人们意识到就近的户外空间是多么重要,我希望Ilot Queyries能够证明这些便利设施不需要做出任何妥协。这栋大楼提供了充足的停车空间,因此形成没有被机动车占用的宜人街道。与此同时,每套公寓均配有阳台或外廊,公园空间也成为绝佳的社区便利设施。”

“The Covid-19 pandemic showed everyone how valuable outdoor spaces close to their homes can be, and I hope Ilot Queyries can show that such amenities don’t require compromise”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The building creates close and intimate streets without ugly parked cars thanks to its ample car parking. At the same time every apartment is provided a balcony or loggia, while the green park space becomes a wonderful community amenity.”

▼庭院夜景,courtyard by view ©Ossip van Duivenbode

Maas补充道:“该项目为Bastide Niel开发项目的宏伟计划做好了准备。通过这个项目,我们将部分理念变成现实,最终形成街道绿化更多、立面成本更优、庭院更开放的总体规划。”

“This project served as preparation for the grander plan of the Bastide Niel development”, adds Maas. “With this project we were able to test some of our ideas, which resulted in a masterplan with more greenery in the streets, better cost optimisation for façades, and more open courtyards.”

▼黄昏下的集合住宅,Ilot Queyries at dusk ©Ossip van Duivenbode

在MVRDV和Joubert Architecture规划的四栋楼社区项目中,Ilot Queyries是最大的一栋,它由MVRDV和Flint联合设计,Joubert Architecture和Flint还设计了规划项目中的其他建筑。此外,本项目的景观由MVRDV与Sabine Haristoy和Flint联合设计。

Ilot Queyries is the largest building in a development of four buildings masterplanned by MVRDV and Joubert Architecture. Ilot Queyries itself was designed by MVRDV with co-architects Flint, while Joubert Architecture and Flint also designed the other buildings in the development. The landscape architecture of Ilot Queyries was designed by MVRDV in collaboration with Sabine Haristoy and Flint.

▼夜景鸟瞰,aerial view by night ©Ossip van Duivenbode

Facts
Project Name: Ilot Queyries
Location: Quai de Queyries, Bordeaux
Year: 2021
Client: Kaufman & Broad, ADIM
Size and Programme: 23,000 m2 – 282 apartments, rooftop restaurant, collective garden and parking

Credits
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Winy Maas
Partner: Bertrand Schippan, Jeroen Zuidgeest
Design Team: Nils Christa, Marie Saladin, Thomas Boerendonk, Roxana Aaron, Marco Gazzola, Adam
Mierzwa, Florian Hoanen and Antoine Ceunebroucke
Visualisations: Antonio Luca Coco, Paolo Mossa Idra, Kirill Emelianov, Tomaso Maschietti and
Constanza Cuccato
Images: © Ossip van Duivenbode
Copyright: MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke
Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

Partners:
Co- architects: Flint
Landscape Design: Sabine Haristoy

More: MVRDV    更多关于他们: MVRDV on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment