House of scenes by FORM/Kouichi Kimura Architects

Pleasant scenes of living

Project Specs

Location:

非常感谢 FORM/Kouichi Kimura Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood.
Appreciations towards FORM/Kouichi Kimura Architects for providing the following description:

项目场地位于一个划分明显的住宅区,距离繁忙的主路有一些距离。业主希望拥有一个能够开办私人瑜伽课的舒适住所,为了满足这一要求,建筑师对室内外空间进行了连接,使起居空间得以从视觉和感官上延伸至户外。

The site is located in a zoned residential area which is a little bit away from the bustling main street. The client wished to have a comfortable house where she could hold a private Yoga class. To meet that request, linkage between exterior and interior spaces were identified to realize a living space that expands toward outside in terms of visual and sensory aspects.

▼建筑外观,exterior view

建筑拥有一个对称的体量,当入口大门开启时,起居室将与环绕在其周围的庭院形成一个整体。起居室同时也充当了瑜伽教室,拥有两面滑动玻璃门。在门完全敞开的时候,庭院的风景将被充分地引入室内。与起居室相连的露台也可以用作瑜伽空间,水池中反射的光线和清新的风将感官激活,为使用者带来全身心的放松。

▼首层平面图,first floor plan

When opening the entrance door of the symmetrically designed building, a courtyard surrounding the living room stretches right in front. The living room that also serves as the Yoga classroom has two openings; it can be used as one unified space together with the courtyard when the sliding doors are wide opened. The terrace continued from the living room is used for Yoga lessons. Light reflected by the basin and fresh wind stimulate the five senses, and set the mind and body free.

▼入口立面,entrance facade

▼从起居室望向庭院露台,view to the terrace from the living room

▼露台也可以用作瑜伽空间,the terrace continued from the living room is used for Yoga lessons

▼水池,basin

露台的墙壁与一个塔形结构相连接,形成整个房子的标志性特征。雕塑般的形体中嵌入了磨砂玻璃,使进入房间的光线变得更加柔和。

The wall extended from the terrace incorporates a tower structure that can be regarded as the symbol of this house. The frosted glass fitted in the sculptural-shaped form makes the light thrown into the room softer. It also serves as indirect illumination for the courtyard at night.

▼塔形结构是整个房子的标志性特征,the tower structure can be regarded as the symbol of this house

▼从起居室望向高塔,view from the living room

▼磨砂玻璃使光线变得更加柔和,the frosted glass makes the light thrown into the room softer

▼露台夜景,night view of the terrace

庭院的围墙在阻挡外界视线的同时与建筑本身形成统一的关系,带来半户外的内部空间。以灰泥涂抹的台面和长椅拓展了外部的起居空间,并使其特征得到进一步突显。

The fence surrounding the courtyard not only blocks eyes from surroundings but unites with the building to make a semi-outdoor room that can be utilized as an inner terrace. The mortar counter and bench fabricated inside extend the exterior living space and serves as an element to enhance theming effect from the living room.

▼起居空间,living room

▼庭院的围墙带来半户外的内部空间,the fence surrounding the courtyard creates a semi-outdoor room

▼以灰泥涂抹的台面和长椅,the mortar counter and bench

在建筑的二层,各个房间围绕着中间的餐厅分布。不同的空间通过天花板高度的差异被划分出来。从有色天窗透入的自然光线带来令人愉悦的感受。餐厅设有宽阔的落地窗和长长的屋檐,从这里可以俯瞰到庭院中醒目的“高塔”——它将首层与上层空间的情景联系起来,为住宅赋予了视觉上的连贯性。

On the second floor, each room is laid out with a dining room at the center. The space is segmented by difference in ceiling height. Natural light coming through the colored top light of the ceiling quietly brings an uplifting feeling. The dining room is provided with a large window surrounded by the walls and long eaves. The symbolic riser from the courtyard has been designed to serve as an eye-catching object in the scene. It also brings about visual continuity, and links the living scene in the lower floor with that in the upper floor.

▼从餐厅望向庭院的塔形结构,view to the tower structure from the dining room

▼从餐厅望向厨房,view to the kitchen

▼餐厅设有宽阔的落地窗和长长的屋檐,the dining room is provided with a large window surrounded by the walls and long eaves

通过多种方式与户外空间实现连接,这座房子为它的主人提供了一系列舒适宜人的生活场景。

Through connection with exterior space in diverse ways, the house produces pleasant scenes of living.

▼天光,skylight

▼平面图,floor plans

▼剖面图,section

Architects: FORM/Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Construction Year: 2017
Site Area:175,68m²
Constructed Area:112,27m²
Photographs: Yoshihiro Asada, Norihito Yamauchi

More:FORM/Kouichi Kimura Architects。更多关于:FORM/Kouichi Kimura Architects on gooood

Post a Comment