Harmay Xidan BJ, China by AIM ARCHITECTURE

the end of the world is here

Project Specs

Location:

来自恺慕建筑设计对gooood的分享。更多关于他们:AIM Architecture on gooood
Appreciation towards AIM Architecture for providing the following description:

“人们曾警告过这个世界,一个时间已经流失殆尽的世界……想像一下这样的未来:那个被人类所知的社会已经成为过去,只剩下黑暗,遗迹和回忆。并且,充斥着混乱。为了在这个未知的世界中生存,生命逐渐适应并自我改造。与混乱共生,只有这样,新的世界才能诞生。并由此带来新的生命、新的生活方式。 ”

“People had warned us for this world. A world that has run out of time… Imagine it, this future.  Society as we know it, a thing of the past. Only darkness, relics, and memories remain. And of course, chaos – Lots of it. To survive in this unknown world, life adapts, reinvents itself. Working within the chaos, side by side, only then a new world can be born. Bringing new life, a new way of living.”

▼室内一瞥,a glance to the interior © Wen Studio

你可能知道这种感觉:不禁怀疑我们存在的空间、万物的秩序?世界尽头可能就在转角处,还能选择一条完全不同的道路、一个全新的世界吗?HARMAY話梅最新开幕的北京西单店,世界尽头就在此处。

You know the feeling. To question your place, the order of things. The end of the world is always just around the corner, and you wonder about a different way, a different world. With Harmay’s newest Beijing store, the end of the world is here.

▼店铺外观,the exterior view © Wen Studio

北京,是个性鲜明的城市,是在自我叙述的城市。店铺所处的建筑位置同样反映出这种坚毅的态度:位于北京市中心的西单商圈内的购物中心,建筑本身并沒有拔地而起,反而深根于地下,为北京中轴线留下一片绿色,一个公园。

▼轴测图解,axonometric © Wen Studio

Beijing is a city with a strong personality, a city that speaks for itself. The building site reflects this internal fortitude: located in downtown Beijing, this mall does not rise up but roots into the ground, leaving a park to the city.

▼开放的选购空间,the open shopping space © Wen Studio

▼商品展台,the display booth  © Wen Studio

就像是从北京这个城市体内挖出的末日飞船一样,这家店的设计打破了以前HARMAY話梅五家店铺的传统,没有令人着迷的精致、没有生机盎然的绿色。

Designed to feel like an apocalyptic spaceship just dug out from the bowels of Beijing, this store breaks tradition with the previous five Harmay stores. No glamour here, no green.

▼品牌展示,the brand image © Wen Studio

▼金属网格分隔空间,the metal racks dividing the space © Wen Studio

品牌的受众是大胆、前卫且敢于选择新事物的年轻群体。不破不立,这家店让人一窥超越末日的全新形态,使每一个进入空间的人打破认知的边缘。动态地、独特的空间方案契合了当代消费者的购物需求。“旧世界”是黑暗、混沌、复杂的。通过钢,铁等具有工业元素的材质来表达这种反乌托邦的氛围,与代表着未来派的明亮小空间形成鲜明对比。

The customer base is bold and forward-thinking and when given a choice, choose the new. To move forward, you must break with the past. The store offers a look just beyond the end, a glimpse of what might be. It is designed to put you on the edge of what you know. Transportive, unique spatial solutions meet the modern consumer experience. The old world is dark, chaotic, complicated. This distinctly dystopian mood contrasts with the futuristic brightness of the smaller inserted spatial elements.

▼休息区,the rest area © Wen Studio 

▼通过钢、铁等材质表达反乌托邦的氛围,the atmosphere expressed through metal © Wen Studio 

▼位于空间尽头的铁门,iron gate at the end of space © Wen Studio 

混沌之所以为混沌,是相较秩序而言。在新世界,上演着一场由混沌和秩序对峙的戏剧:由于重力而弯曲的波浪形层板货架、在代表着秩序的明亮强烈格子背景前巨大的工业垃圾箱中堆满着产品……

Chaos is only chaos in a world where order exists. There are recognizable features you might find in any store. In this new world, however, there is new life, a sense of spatial play with room to breathe. It is a play of contrasts—chaos and order on stage together.

▼内部展示区,the interior display area © Wen Studio 

▼巨大的工业货架,huge industrial style shelves © Wen Studio 

▼由于重力而弯曲的波浪形层板货架,undulating laminate shelves © Wen Studio 

伴随着细微而待解决的冲突,顾客如同坐在驾驶席,行驶在空间中探索,由自己定义在这个新世界中的冒险旅程。

With all the subtle and unresolved conflict, you are in the driver’s seat, a Choose Your Own Adventure tale for the brave new world you’ve always wondered about.

▼明与暗形成鲜明对比,contrast between light and shadow © Wen Studio 

▼开放的探索空间,open space for exploration © Wen Studio 

▼富有未来感的展示空间,a futuristic display space © Wen Studio 

在混沌与秩序之间的临界地带,时间和地点变得不再重要。隧道作为具有时间过渡的角色在新旧世界之间穿梭。在这个大胆的新空间,你将被带到想象的边缘,亲历一个新世界。新世界会带来什么,唯时间能证明。

Chaos is only chaos in a world where order exists. There are recognizable features you might find in any store. In this new world, however, there is new life, a sense of spatial play with room to breathe. It is a play of contrasts—chaos and order on stage together.  And in between, a liminal space where time and place no longer matter. A transitional tunnel functions to shuttle guests between the new world and the old. In this bold store, you are pushed to the edges of your imagination and invited to explore a new world. And only time can tell what this new world will bring.

▼展架细部,details © Wen Studio 

▼平面图,plan © AIM 恺慕建筑设计

业主:HARMAY话梅
项目地点:中国北京
建筑面积:880平方米
建成时间:2021
设计范围:室内
设计总监:Wendy Saunders,Vincent de Graaf
项目建筑师:陈虎
室内团队:陈虎 胡东凯 黄骁鸣 焦月圆 沈思韵 王尤宝儿 张旭翔
软装团队:王尤宝儿
摄影:Wen Studio

Client: HARMAY
Location: Beijing, China
GFA: 880sqm
Completion: 2021
Design Scope: Interior design
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Architect:Leslie Chen
Interior Team: Baoer Wang , Kai Hu, Jo Jiao, Leslie Chen,Shawn Zhang,Simon Huang, Siyun Shen
FFE Team: Baoer Wang
Photography: Wen Studio

More: 恺慕建筑设计。更多关于他们:AIM Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment