Grand Palais Cinema by antonio virga architecte

Contemporary cinema on the site of the former military barracks

Project Specs

Location:

非常感谢 antonio virga architecte 予gooood的分享以下内容。更多关于:antonio virga architecte on gooood 
Appreciation towards antonio virga architecte for providing the following description:

项目坐落于卡奥尔市(Cahors)中心历史城区的北侧,距洛特河(Lot River)仅几步之遥,是一家拥有七个放映厅,可同时容纳1051名观众的电影院。项目由antonio virga architecte事务所操刀,是Bessières广场总体规划设计中的一部分,现为卡奥尔市的主要步行区,面向广大市民开放。电影院场地所在的Bessières广场原是军队旧址,1943年,原址上的建筑群被大火烧毁,之后该场地便作为停车场使用。现如今,Bessières广场已经被改造成一个开敞的城市步行空间,场地上绿树成荫,广受市民欢迎。电影院位于广场的东翼,规整的体量与合理的布局重现了原军营建筑的对称美。

Antonio Virga has delivered, in the historic center of Cahors, the “Grand Palais”, a 7-theater cinema with a capacity of 1,051 spectators that is part of a master redevelopment plan for the Place Bessières, now dedicated to pedestrians. Located on the north side of the historic center of the town of Cahors and a few steps away from the banks of the Lot River, this cinema stands on a former site dedicated to the army (today renamed Place Bessières). The project offered the opportunity to recreate and reinterpret the symmetry of the preexisting army barracks by occupying the area of the east wing of this complex, destroyed by fire in 1943. Previously serving as a parking lot, the Place Bessières has been transformed into a broad and welcoming urban space dedicated to pedestrians and protected by an existing canopy of trees.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Pierre Lasvenes (drone)

▼项目顶视 – 电影院位于广场的东翼,top view of the project – the cinema on the east wing of the square © Pierre Lasvenes (drone)

Bessières广场地面主要由砖材砌筑,广场中心有一片密集的绿化区,被当地市民称作“绿洲”。场地的东侧原是抗战运动博物馆。由于项目的建设,博物馆所在的建筑被拆除。因此,antonio virga architecte事务所将博物馆重新安置在新建筑的顶层,并将电影院与博物馆的入口明显分开。

The square is mostly paved in brick but benefits from a dense green area at the center called “the oasis”. The Museum of the Resistance, previously housed in a building on this site which was demolished to make way for this project, will be located on the building’s top level with an entrance clearly separate from the cinema.

▼由广场看建筑,viewing of the project from the square © Luc Boegly

▼由街道看建筑,viewing of the project from the street © Luc Boegly

▼由中央绿地看建筑,viewing of the project from the oasis © Luc Boegly

电影院体量巨大,并展现出令人惊叹的立面效果。建筑的上部借鉴了伊斯兰传统的machrabiya式镂空设计,这种设置,不仅减轻了立面的重量,还能从远处激发人们的兴趣,吸引着观众前来。除此之外,这种有虚有实的立面效果还具有一定的功能性。白天,阳光透过镂空的建筑表皮照进室内,形成丰富的光影效果,活化了室内空间。夜晚,室内的光线透出来,星星点点的灯光在建筑表面闪烁,使立面变身成一张巨大的荧幕。

The monolithic volume reveals awe-inspiring façades, but on the upper floors it has been surrounded by a machrabiya composed of little perforations that lighten the façade and intrigue from a distance, attracting viewers toward its environment. The intricate alternation of solids and voids serves a functional purpose. The perforated skin enlivens the interior spaces during the day thanks to the penetrating light, and the interplay of light and shadow whereas at night, the façade creates a screen of tiny shimmering lights.

▼项目立面总概览,overall of the facade © Luc Boegly

▼项目背立面,overall of the back facade © Luc Boegly

建筑师力求运用当代的设计语言,使项目超越单纯地重现原有兵营规模的目的。电影院由两个既和谐互补又对比鲜明的体量组成。其中一部分的外立面由砖墙砌筑,另一部分的外立面则是由穿孔镀金金属板组成。这两部分的内部功能有所不同,在项目的公共空间布局中都扮演了缺一不可的角色。

The architect’s search for a powerful contemporary aesthetic seeks to carry the architecture of the cinema beyond the simple objective of recreating the morphology of the former barracks. The building is divided into two distinct, methodically created and visually highlighted volumes: one built of brick and the other of perforated and gilded metal, each one playing a very precise role in relation to the public space.

▼项目由两部分组成,the building is divided into two distinct © Luc Boegly

▼建筑的上部采用了伊斯兰传统的machrabiya式镂空设计,on the upper floors it has been surrounded by a machrabiya © Luc Boegly

▼米白色的砖墙与鲜艳的金属形成和谐又鲜明的对比,the beige brick walls create a harmonious and striking contrast with the bright metal © Luc Boegly

砖砌的部分由前兵营的两栋历史建筑改造而成,可以被视为原有结构的独特当代表达。它是广场上最引人注目的建筑元素,反映出城镇的历史。砖材的选择不仅增强了当地市民的历史记忆,同时为项目增添了趣味性。

The brick volume mirrors the two buildings of the former barracks and is imagined as a contemporary and identifiable reinterpretation of these existing structures. It is the most striking and visible element on the square, owing to the direct reference to the town’s history. Brick was chosen with the aim of enhancing the collective memory of the citizens of Cahors while avoiding any hint of pastiche.

▼砖墙立面细部,details of the brick wall © Luc Boegly

建筑与其相邻的室外区域,采取了分层规划,形成严谨和谐的平面布局。这种规划理念与19世纪军事和公共设施的管理惯例保持一致。为了重现历史建筑群的规模,建筑师在项目内采用了简洁统一的材料、家具,甚至绿化元素。

The buildings and adjacent outdoor areas here are organized according to a rigorous, harmonious and level layout, in keeping with the practices governing 19th-century military and public facilities. To fulfill the aim of restoring their former scale, this group of spaces is treated with simplicity and unity of materials, furniture and greenery.

▼底层入口大厅,reception hall on the ground floor © Luc Boegly

▼观众乘坐电梯到达上层放映厅,the audience takes the escalator to the upper theater © Luc Boegly

▼放映厅入口,entrance of the theater © Luc Boegly

▼卫生间入口,entrance of the toilets © Luc Boegly

▼放映厅室内,interior of the theater © Luc Boegly

▼室内细部,details of the interior © Luc Boegly

▼夜景,night view © Luc Boegly

▼总平面图,master plan © Antonio virga architecte

▼底层下部平面图,1F plan (lower part) © Antonio virga architecte

▼底层上部平面图,1F plan (upper part) © Antonio virga architecte

▼二层下部平面图,2F plan (lower part) © Antonio virga architecte

▼二层上部平面图,2F plan (upper part) © Antonio virga architecte

▼立面图,elevations © Antonio virga architecte

▼剖面图,sections © Antonio virga architecte

Location
:Place Bessières, 46000 Cahors
Programme
:7-theater cinema, 1,051 places (with an independent museum space)
Client
:Mairie de Cahors
Société Cadurcienne d’Exploitation Cinématographique
Architects:
Antonio virga architecte (architect)
Miguel Allen (project manager)
Grue (landscape architect),
Projex (BET TCE),
Diagobat (acoustic consultant),
PhA (lighting engineer),
Stefania Corrado (graphic design)
Surface:
theater cinema and museum space : 3 653 m²
place Bessières urban space : 8 500 m²
Total cost:
€8,685,180 excl. VAT (€4,417,010 for the raw shell
+ €1,987,570 for the interior design
+ €2,280,600 for the outdoor enhancements
Calendar:
Delivered in december 2019
Photos credits
:Luc Boegly
, Pierre Lasvenes (drone)

More: antonio virga architecte,更多关于:antonio virga architecte on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment