Floating by Shen Ting Tseng Architects

An intimate yet public field.

Project Specs

Location:

非常感谢 庭增建筑师事务所 予gooood分享以下内容。更多请至:Shen Ting Tseng Architects on gooood 
Appreciation towards Shen Ting Tseng Architects  for providing the following description:

台北市立美术馆馆前广场位于都市边缘,北侧紧邻基隆河畔,风势强劲且阳光炽烈,人们很少在此停留,空间总是空旷而缺乏活力。2016 X-site「浮光之间」将风筝天棚与曲面岛屿作上上系结,使成为漂浮之亭,概念来自基地上特殊的自然状态,借着风筝与风,光的相互作用,引导人们用新的方式去感觉这个空间,创造一处汇聚人的注目与驻足,具有柔软公共性的场域。

“Floating” was a temporal architecture exhibition held in the Taipei Fine Art Museum plaza which lasted for 3 months in 2016. The plaza is situated on the edge of urban center, adjacent to riverbank on the north side, hence causing frequent wind across the plaza. Due to the unbearable gusts of wind and subtropical sun on this plaza, people visiting the museum usually hurry inside the museum building, leaving the plaza a space lacking vitality. In response to the natural forces of the site, the concept of “Floating” is derived from the attributes of wind and light. By joining the kite canopy and the curved island platform from above and below, a pavilion that captures breeze and light is created, floating amidst the plaza. Through the interaction between kite canopy and natural forces, a new way of perceiving the space is provided. The plaza becomes the focal point of attention and participation, an intimate yet public field.

▼漂浮之亭,floating

风筝天棚由320颗仿拟北美馆大厅格子梁之箱型风筝构成,风筝的摆晃,让风的独特存在被突显出来;而不同时段的日照,且借着风筝居中作为光色转换器,创造光影的多重面貌。

The kite canopy is consisted of 320 box-shaped kites. The swaying motions of kites enhance the unique presence of wind, providing a place of relaxation. Sun light across different time of the day permeated through the kites, transforming and creating multiple presentations of light and shades.

▼风筝天棚由320颗仿拟北美馆大厅格子梁之箱型风筝构成,the kite canopy is consisted of 320 box-shaped kites

天棚下方为一处渐进往中心隆起的曲面岛屿,光通过风筝洒下,带来曲面的光影连动,人们好奇地走上前,自在地坐卧,滑行或绕行其中。而岛屿中心内凹的球形虚空,在外部空间锚定出一个尺度转换的内部,进入之后,独特声响与自然元素的碰撞,带来另一层的空间感知。

Beneath the canopy is a curved island ascending towards the center. The light cast onto the curvilinear surface permeated through the kites creates a feast of light and shadow. Visitors approach out of curiosity, meander within the pavilion, laying under the shades or sliding down the curved slope. Wandering towards the center, a pink spherical void is placed within the island. When entered, the unique sound effect reflected by the spherical space and the natural elements embrace the visitor with a sense of serenity.,

▼岛屿中心内凹的球形虚空,a pink spherical void is placed within the island

获奖纪录:
1.英国2016年建筑评论新兴建筑奖项_决选
2.香港建筑师学会两岸四地建筑奖_银奖
3.ADA新锐建筑奖_决选
4.2017台北设计奖_评审团推荐奖

The AR Emerging Architecture Awards (Final List)(UK)
ADA, Awards for Emerging Architects (Final List)(Taiwan)

More: 沈庭增建筑师事务所 / Shen Ting Tseng Architects,更多请至:Shen Ting Tseng Architects on gooood

Post a Comment