Flair Salon Designed, Hangzhou, China / atelier mearc

A homogeneous space with better flow and unlimitedly extension possibility

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自米凹工作室atelier mearc对gooood的分享:

项目位于杭州万象城,店铺单元本身为不规则形平面,我们不希望店铺的边界成为空间上的制约因素,而是要创造一个流动、均质、可无限延展的单纯空间。设计中使用的材料本身并不花哨,仅用来表达抽象的形体及其内外关系。连续变化的吊顶、安装其中的射灯及整片的光膜暗示大空间内含有的多个功能分区。剪发区被放置在店铺最显著的位置,顶部覆以大面积光膜,照度与显色性俱佳的灯具既满足了发型师的工作需求,更使整个剪发区呈现出舞台一般的效果,发型师即舞台上的主角。45度角放置的剪发镜,使发型师的每一次表演即使在店铺外也可被感知。镜柜的设计以整体空间感受为出发点,镜面与镜框的组合只反映出空间本身所存在的反射与穿透的关系,镜柜在空间中的存在感被弱化,人及其行为成为唯一的焦点。

This project is located in the Mixc Mall in Hangzhou. The original site has an irregular edge in shape. To avoid restricting by its irregular site edge, We aim to create a homogeneous space with better flow and unlimitedly extension possibility. Simple materials are used to show the abstract form and to express the relation between inside and outside the salon. The ceiling is designed different heights, different spot lights and light membrane, which make the whole space could provide multiple functions. Haircut area is placed at location with great visibility, on top of which covered a large piece of light membrane. The lamps with well-designed color and comfortable illumination perfectly meet the requirement of stylist, further make the haircut area act as a general stage, with stylists presenting as a super star. The mirror situated in 45 degree angle makes the cutting and styling performance could be easily viewed even from outside the Salon. The team targets to present a great sense of the whole space when considering the haircut cabinet design. The mirror and its frame of the cabinet has a weak sense of presence. Naturally customers, stylists in the Salon become the main focus.

▼ 剪发区_镜子的反射

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nJSqoSgSsO0jHJp6ZuULWnyOSd4cY_dJCfHGxCKr2wFySvHFPuJkwxlWJkcsVmjrxnWH7HyY4R3rJWK8OFWIsI_7_n8T_EjQ.jpg

▼ 剪发区望向洗发区

/wp-content/uploads/2015/05/_c_bxQoM085o5Lzj3jBU8fLkfkffyiirbCqs__4YZ39kH07kg1wernae8Hh0GF-vcvhuybA6819bt3u6mlfdZKumA7hPYxenxId.jpg

▼ 单个剪发镜及染烫区

/wp-content/uploads/2015/05/_c_CUXKqjhsEBN0XX8dEKdLQAzdWAOrxK58FZU_7cqs57_Qb_RV8Pq2s0a2SFm7vzmYuNapOam-PKEHwooRCATFrshigydbYW45.jpg

▼前台与等候

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nwbPQZ7MGkt8I87zCC2y61YkLs2XPBJIEIBv-SGUs4eNBb0w6-SX4uWGBaeScAiala98osr6F2yIYugkhWMfxN_omyDrUjpe.jpg

▼ 全景

/wp-content/uploads/2015/05/_c_wWRlVK61Qf-wTO7FdPpemowl_4oji3euZStKblcLd0V0njEIljCZg7ZDsdZSMmalyb4eEIW1vjYOT3fWoiGSf8RiT_s5i8BY.jpg

▼全景

/wp-content/uploads/2015/05/_c_rwGE1z5bL6d2D79J5jiaibIATBGGDTVc7IJNlQNHa3qAeTitGnIf9u-wAA36V3KFL275TGmISdl_8zsYEUXKA7QPg03jtqkw.jpg

▼ 全景

/wp-content/uploads/2015/05/_c_t6GDcdMAznn_fmWCMnc1CobvYJpi3azgW_A_ei4C2mcs5MYBtXzOwYU6pfKh3AtIa2mOFT_6S9It0wiSgpQx3mzZ5KnEyF70.jpg

▼染发区及陈列

/wp-content/uploads/2015/05/_c_G2iVgWBbpQjmELt6H3MqqAw1_7ZbXUXpPJqP724D6mu8y7EB4nJ8xEjNbi1e6Kc5w-vxUjRDbnPYjbIQZY8KyirYczQ31TBO.jpg

▼入口

/wp-content/uploads/2015/05/_c_pptAjIPlOgpxi0ueIukoL_UFP26nvl7SQr6Pv8VHtffv3SjXB6qU_FD0FNURsdzOcvboD3_9bhk6BNeeHVR13cl468Ms8V1y.jpg

▼入口立面及店招

/wp-content/uploads/2015/05/_c_6MbWGIXSi9cVi0A14Jt4NLjQ5-fbFAQr-t5B_dMiwogs2qfSyS5M3erUHrobNKEYslANS2aSj0nJR6DB5nB1X9OEAsV_ZcxM.jpg

/wp-content/uploads/2015/05/_c_KTa6CDYm0yK80IWCZYholVkdigkbusFhlp7XdJtqp5C0UG2PiQNHu8kRJhWKOBU585JJN-JkyTxAeGvzNWMYH8yF1O1KqkXg.jpg

项目资料:
地址:杭州万象城
面积:210平方米
设计时间:2014年
设计师:周维 许曦文 杜米力
摄影师:苏圣亮

Project Data:
Location: the Mixc Mall, Hangzhou
Area: 210 sqm
Design and Completion: 2014
Design team: Zhou Wei, Xu Xiwen, Du Mili
Photographer: Su Shengliang

 

MORE:  米凹工作室atelier mearc

Post a Comment