Fintech Office, China by WIT Design & Research

Various functions and activities encourage employees to remain in the Fintech Office

Project Specs

Location:

感谢 方夏设计 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards WIT Design & Research for providing the following description:

一位拿到谷歌和大众投资的创业者兼前谷歌计算机科学家,在疫情期间一眼便相中了这里,并全部租了下来。这个由程序“写”出来的楼梯也许是他能读懂且喜欢的理由之一。

这是一个专为金融科技(Fintech)这个新兴行业而设计的办公空间。Fintech(金融科技)是指运用科技手段使金融服务变得更有效率的产业。同样的使用科技手段,参数化设计的旋梯呼应了金融科技行业常用编程技术的这一特性。另外,材料简单气氛轻松,多样的办公形态使得员工更爱留在办公室。

An entrepreneur, a former Google computer scientist, who received investment from Google and Volkswagen, got here and liked the working space after his first glance at the office and then, he rented the whole spaces even during the epidemic. One of the reasons he can notice and like the space might be that the spiral staircases was programed rather than hand drawing.

It’s a working space especially designed for Financial Tech industry which is a new area. FinTech (financial tech) is an industry that uses technology to make financial services more efficient. Parametric design technologies, a reflection of new tech, have been employed in a spiral staircase. In addition, a relaxed working atmosphere has been created using simple materials, and various functions and activities encourage employees to remain in the Fintech Office.

▼项目概览,overview ©一千度视觉

 

01.逆转
Reversal

本项目共两层全位于地下,且-1F层高很矮,起初放租困难,经精心设计改造后,实现了逆转。

The two floors locate underground, and the height of -1F is very low. It was difficult for rent. But after careful design and renovation the reversal has been achieved.

▼轴测图,axon ©方夏设计

 

02.编程
Programed

由于楼梯上的肌理并非人的手绘创作出来的,而是通过电脑编程生成出来的独特的数字肌理,凸显了电脑科技的行业特性。

▼找形、材料测试与实施,Form finding / Material test /Assembling ©方夏设计

The staircase has been designed using parametric software rather than being drawn by hand, therefore, the generated pattern of the staircase surface looks unique and it highlights the industry characteristics of computer-based technology.

▼从办公空间望向楼梯,view to the staircase from the office area ©一千度视觉

▼由程序“写”出来的楼梯, the “programed” spiral staircase ©一千度视觉

 

03.促进交流
Promote Communication

这个行业普遍伏案时间很长,为了让员工感觉空间自然舒适,除固定工位还设有开放办公区,头脑风暴区,头等舱座椅发呆区以及电话亭等。

Employees in this industry, generally, work extremely long hours. In order that employees be made to feel at ease and comfortable, except for an area for the staff’s fixed desks, the office also provides: open work areas, brainstorm areas, “first-class seats” for personal reflection, a telephone booth, etc.

▼在自己的工位累了,可以换个地方在开放办公区找灵感,If you are tired at your fixed desks, you can find inspiration in the open office area ©一千度视觉

▼同时还有很多的供讨论的区域用以促进交流,At the same time, there are many areas for discussion to promote communication ©一千度视觉

 

04.模拟水
Simulating Water

混凝土浇筑而成的(数字模拟)“瀑布”与“水池”上,甚至还有铜鸭子在“游”。北京漫长寒冷的冬天是不适宜真实的户外水景,但人们向往有水景的生活。

The installation, produced using cast concrete, is a “waterfall” and a “pool”. There are even copper ducklings “swimming” on the “water”. People love water features but due to the long cold winters, outdoor-waterscapes are not suitable in Beijing.

▼“瀑布”与“水池”,“waterfall” and “pool” ©一千度视觉

▼看得见“水瀑布”的房间,An office room with view of “waterfall” ©一千度视觉

▼“模拟水”设计示意,Simulating Water ©方夏设计 ©一千度视觉

 

05.拥抱城市生活
To Embrace Urban Life

中庭设置了一个”度假区”。其上空配有特殊的蓝色射灯,用以模拟户外海边的月光。

There is an outdoor leisure area with a sense of vacation, and there are 6 special blue spotlights above the outdoor atrium to simulate moonlight.

▼中庭,atrium ©一千度视觉

投资方同时投资与建造了斐弛办公与龙庭酒家,两家分享了所有的这里的负一与负二层,还有一个下沉庭院。庭院里可以做夜晚的水吧或者举办party。员工或客人能就近享受时尚餐厅或是高级厢房。办公的开放性不只停留在斐弛室内,更是连同龙庭餐厅与中庭的一起6000多平米的空间形成一个金融科技的小微生活群,并开放给城市,让市民可以很自然地走进来,也给员工从物理和心理上延伸了办公空间,去积极地拥抱城市生活。

The Fintech Office and Dragon Restaurant received investment at the same time from a single company. They share the entire space on -1 and -2 floors, as well as a sunken atrium where a bar is located and parties can be hosted. Office employees and guests can enjoy stylish restaurants or private dining rooms nearby. The nature of the open office does not only belong to the inside space of the Fintech Office, it also extends to a 6000sqm “micro-urban life group” of financial tech companies on the site. This includes the Dragon Restaurant and the atrium which is open to the public and is also considered as a living room of the city. The atrium also extends the physical and psychological office space available to employees to allow them to actively embrace urban life.

▼中庭还可以做派对或服装秀,Parties and fashion shows can be hosted in the sunken atrium ©方夏设计

▼-2层平面,plan -2F ©方夏设计

▼-1层平面,plan -1F

项目名称:斐驰办公
设计方:方夏设计
公司网站:https://www.witarch.com/
联系邮箱:felixlaw@vip.126.com
项目设计 & 完成年份:2020.2
主创及设计团队
主创设计:罗振华 赵公普 牛倩璇 张艳丽
设计团队:田昌鑫 杨琳 夏永成 赵亮 张铭
项目地址:北京市海淀区融汇国际大厦
建筑面积:2550㎡
摄影版权:一千度视觉
合作方 机电:中厦建筑
客户:斐驰空间
品牌:帝豪GRG/南极海硅藻泥/老郜混凝土

More:方夏设计

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment