Extension of school equipment in Lugrin by ateliers O-S architectes

Backed by the Alps, there is a panoramic view of lake Geneva

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 Ateliers O-S Architectes 予gooood分享以下内容。更多关于:Ateliers O-S Architectes on gooood. Appreciation towards Ateliers O-S Architectes for providing the following description:

Lugrin小镇地处瑞士和法国的边界,绵延的草地从阿尔卑斯山第一丘陵的前陆地带一直绵延至湖边。该地坐拥日内瓦湖最美丽的全景,并与洛桑隔水相对。坐落在村庄中心地带且位于教堂和市政厅后方,本次项目所在的学校群被一所1850年建立的独立女子学校和另一所1950年建立的男校包围。

On the border between Switzerland and France, Lugrin extends over a succession of terraces dominated by the first foothills of the Alps. Located opposite Lausanne, the town offers one of the most beautiful panoramas of Lake Geneva. Situated in the very heart of the village, behind the church and the town hall, the school group, for which this extension is considered, nestles between an independent school for girls dating from 1850 and a town hall-school building for boys from the 1950s.

▼项目概览,overview © Cyrille Weiner

随着领域范围的变化以及人口的增长,该综合体已经历了三次扩建和重组。项目团队为建筑新建了另一栋楼,并通过提供新的半木板房、庭院、可容纳30名学生的小学教室和视觉艺术室、以及公共休息室来再次增加了该建筑的容量。

Combining the metabolism of its territory and the growth of its population, the complex has already been through three extensions and restructuring works. Adding another block to the building, our project has once again increased the capacity of this installation by providing it with new half-board premises, a new courtyard, 4 rooms, including 3 elementary classrooms and a visual art room, each with a capacity of 30 students, as well as common rooms.

▼从丘陵望向建筑及海面,view from the hills towards the building and the sea © Cyrille Weiner

该建筑由几个毗连的体量组成,它们部分位于斜坡之下、部分高于地面,完美嵌入场地地形。在这样丰富的建筑构成中,团队将与周边环境建立起密切的联系,并在场地上增加一个自主、统一、严谨的体量。采用了耐候钢结构的平行管道式建筑外观,在地平线上十分显眼,并通过粗糙的混凝土基座而深深地扎根于土壤之中。上层空间是新的餐饮区,地下室则为小学教室。两个空间都借助了特殊的材料来表达各自的独立性。钢材的自然层次感与周边建筑的瓷砖巧妙地融为一体。

▼建筑的上下部分分别位于地面上下,
the upper and lower parts of the building are located above and below the ground © Cyrille Weiner

Dove-tailed into the topography of the land, the actual building consists of several adjoining volumes, fitted into the slope in a rational manner by implanting these at half-levels. In this rich architectural composition, our extension will forge a close relationship with its comrades, and add an autonomous, unitary and rigorous volume on the site. The building has a parallelepipedic appearance in Corten steel, which stands out on the horizon, set on a rough concrete base deeply anchored in its soil. The upper floor houses the new catering area, and the basement houses the elementary classrooms, and the two programmes express their independence through their materiality. The natural gradation of steel delicately blends in with the tiles of the neighbouring buildings.

▼侧面视角,side view © Cyrille Weiner

▼侧立面,side facade © Cyrille Weiner

▼建筑一角,corner of the building © Cyrille Weiner

这栋建筑的设计灵感源自与当地风俗息息相关的谷仓原型。它的双坡屋顶和铁锈色让人想起了风土与学习之间的古老联系,修长而纤细的轮廓则与倾斜的规律相呼应,从而更好地融入到景观中。“面包屑小径”沿幼儿庭院而建,是一座带天顶的走廊,将新楼的入口与既有学校的综合设施相连。该柱廊绝非仅仅是一个简单的通道,在休息时间它还是一个休闲庭院。这种设置促进了人际间的交流和互动。

▼街道视角,view from the street © Cyrille Weiner

▼庭院,the courtyard © Cyrille Weiner

▼庭院四周有着带天顶的走廊,the courtyard is surrounded by a covered gallery © Cyrille Weiner

The figure of the barn, whose archetype is linked to local heritage, inspired the design of this building: its double-pitched roof and its rust colour revives the age-old links between the terroir and learning, while its long and slender silhouette plays with the laws of declivity to better blend into the landscape. The project’s “breadcrumb trail” is a covered gallery that runs along the nursery courtyard, connecting the entrance of the new installation to the existing school complex. More than a simple passageway, this colonnade space turns into a courtyard during breaks. This arrangement fosters inter-personal uses and interactions.

▼走廊一角,corner of the gallery © Cyrille Weiner

▼细部,details © Cyrille Weiner

施工围绕一个承重混凝土结构展开,房屋开口边框采用松木板材制作,内部空间进行了绝缘处理。餐厅采用了外立面的木框墙来打造,而屋顶框架则为木制的。耐候钢围护结构与现有的瓦屋顶产生了共鸣。这种结构体系和材料的选择是基于它们的合理性、线条的简单性和设计的精确性,也同时考虑到了预算的紧张和环境的轻盈。本次Lugrin校园改造的完成,是该公司自首个项目以来坚持精心选材的完美体现。

▼教室外的走廊空间,the hallway space outside the classroom © Cyrille Weiner

▼采用松木板制作的窗框,window frames made of pine boards © Cyrille Weiner

The construction principle is based on a load-bearing concrete structure, framed using pine battens and insulated from the inside. The structure of the refectory is built with timber frame walls for the facades, while the roof frame is in wood. The Corten steel envelope resonates with the existing tile roofs. This structural system and the materials were chosen here for their rationality, simplicity of lines, and precision of design, whilst respecting a tight budget and environmental lightness. Their implementation for the Lugrin school is a fine example of the work on materials which the agency has adhered to since its first construction projects.

▼餐厅,dining area © Cyrille Weiner

▼餐厅窗户,dining room window © Cyrille Weiner

▼楼梯间,staircase © Cyrille Weiner

▼平面图,plan © ateliers O-S architectes 

▼顶部结构分析图,top structure analysis diagram © ateliers O-S architectes 

▼立面图,elevations © ateliers O-S architectes 

▼剖面图,sections © ateliers O-S architectes 

Location:Chemin du grand tronc 74500 Lugrin
Program:
-4 new elementary classes, including a plastic art workshop
-School canteen
– Service rooms
– Development of outdoor spaces (playground, parking lots and surroundings)
Client:City of Lugrin
Architectes:ateliers O-S architectes
Architect In Charge : Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Vincent Menuel, Yvanie Wilhelm
Consultant engineering:
EUCLID Structural & Services engineer economie
Les architectes du paysage Landscaping
Jean-Paul Lamoureux acoustician)
Created areas:1300 m²
Budget:1 630 000 € HT
Competition:2015
Livraison:2020
Groundwork Preparation : SATEC
Structural work :Tanriverdi
wood frame : FARIZON
Facade corten : Serrurerie de la Parette
Interior exterior carpentry arrangement: VERGORI
Locksmithing: : MTF
Painting ceiling : L’enfant du Léman
Liquid screed: Chapes concept
Flexible flooring parquet: Sols Confort
Floor tile : Diez Carrelage
Ascensorist: CFA NSA
Plumbing, Ventilation And Heating : Saguet Energie
Electricity : SPIE Sud-Est
Kitchen : Nevetechnic
landscape : ID Verde
Crédits photographiques :©Cyrille Weiner

More: Ateliers O-S Architectes。更多关于:Ateliers O-S Architectes on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment