CRADLE MOUNTAIN VISITOR CENTRE by Cumulus

Metal alpine and timber caves

Project Specs

Location:

感谢 Cumulus 予gooood分享以下内容。更多关于他们: Cumulus on gooood
Appreciations towards Cumulus for providing the following description:

项目坐落于澳大利亚塔斯马尼亚州著名的摇篮山(Cradle Mountain)国家森林公园。游客中心建筑气势恢宏、风格和谐统一,对比鲜明的体量堪称对自然的抽象诠释。富有现代感的设计使建筑经得起时间的考验,外立面上粗犷原始的金属材质与室内温暖精致的木制饰面柔和衔接,带给人们独特的空间体验。

Sharp geometric forms beckon to a honeyed cave Cradle Mountain Visitor Centre is a building of contrasts. It’s imposing but harmonious. It’s an abstract interpretation of nature. And it’s modern with a rightness unrooted in time. Most surprising of all, perhaps, is how the raw exterior unwinds into a warm, soft, delicate timber lining.

▼视频,video  © Cumulus

摇篮山茂密的原始雨林、起伏的草原每年都吸引了大量的游客,在这里,人们还有可能看到濒临灭绝的“塔斯马尼亚魔鬼”——袋獾。那么,如何在保护生态环境、减少如此大量的游客对生态造成的影响的前提下,为人们打造富有意义的旅游体验呢?摇篮山旅游设施总体规划项目营运而生,游客中心便是此项重大计划中首先启动的项目,该项目的落成为摇篮山旅游业赋予了全新的形象,成为当地旅游设施的标志性元素。

With wild rainforests, rolling grasslands and roaming Tassie Devils, it’s no surprise Cradle Mountain entices a surging number of visitors. But how can you design a meaningful visitor experience in a footprint never intended to accommodate that number of guests? The Visitor Centre is the first development in a major plan to reimagine the iconic Cradle Mountain experience.

▼项目与森林公园总体鸟瞰,Aerial view of the project and the national park © Rob Burnett

▼场地总体分析视频,video of the major plan© Cumulus

游客中心如同一座温暖高山欢迎着来自世界各地的游客,起伏的体量既能表现出人们对旅程的强烈期待,又能反映出摇篮山独特的地质特征。游客中心由一系列服务设施共同组成,包括:向导中心、商业服务基地、穿梭巴士候车亭和巴士中转中心。这些建筑以及建筑小品的设计受到自然荒野的启发,风格统一、极富雕塑感,它们坐落在参观线路的每一个重要转折点上,彰显出这个世界闻名的国家公园的重要性以及自然敏感性。

The Visitor Centre offers a warm alpine welcome to reflect both the sense of rugged-up anticipation on arrival and the distinctive Cradle Mountain geology. The sculptural, wilderness-inspired development includes an orientation building, commercial services base, shuttle bus shelter and coach transit centre. At every turn, we aimed to honour the significance and sensitivity of this world- renowned national park.

▼游客中心,Visitor center  © Anjie Blair

▼游客中心与后方的商业服务基地,Visitor center and rear commercial service base  © Anjie Blair

 

反映自然的材料
Materials to mirror nature

游客中心建筑给人一种脚踏实地的感觉,宛如由岩石上的冰川雕刻而成。遮阳伞的形式呼应了场地褶皱的地质特征,以热情的姿态邀请着游客探索宛如洞穴一般木制室内空间。

We designed the buildings to feel grounded, as if carved from a solid rock by a glacier. The umbrella rain-screen form references the folding angular geology of the site, inviting visitors into the cave-like timber interior.

▼游客中心鸟瞰,Aerial view of the project  © Anjie Blair

▼游客中心广场航拍顶视图,aerial top view of the plaza in front of the visitor center  © Rob Burnett

▼起伏的立面呼应了当地褶皱的地质特点,The umbrella rain-screen form references the folding angular geology of the site © Rob Burnett

▼立面细部,details of the facade  © Anjie Blair

▼由游客中心立面遮阳装置下看商业服务基地,viewing the commercial service base under the visitor center facade shading device © Rob Burnett

室内木材的选择彰显出富有地域特征的诗意与品质。天然的木材能够引发人们对自然的联想,将游客的感官与自然相连,而这种品质是其他材料无法做到的。

The choice of timber for the interior was about the poetics and qualities of the place. Because timber is natural, guests feel connected to nature. It often evokes a response other materials don’t.

▼游客中心室内概览,overall of the visitor center interior © Anjie Blair

▼大面积的玻璃窗引入充足自然光线,Large areas of glazing bring in plenty of natural light  © Anjie Blair

▼复杂的几何形状与温暖的天然木材,Complex geometric shapes with warm natural wood  © Anjie Blair

▼外走廊,semi-outdoor corridor © Anjie Blair

 

精心设计的游览节点
Measured tourists footprints

设计基于对游客在整个场地内活动行程的深入了解。它需要考虑到旺季与平均客流量之间的巨大差异,让游客无论何时前来都能得到最优质的参观体验。

The design required an in-depth understanding of visitor movements across the site. It needed to accommodate the wide gap between peak and average visitor numbers and feel inviting in both cases.

▼巴士站,bus station © Rob Burnett

▼巴士站灯光效果,light effect of the bus station © Anjie Blair

▼巴士站立面细部,exterior detail of the bus station  © Anjie Blair

为此,设计师开发了一套直观的寻路流程,在巧妙地引导游客的同时,利用现场解说和游览信息与人们产生互动。合理的空间分级将服务设施有序地组织在一起,弱化了建筑在自然中的存在感,使建筑与令人赞叹的自然景观融为一体。

Our intuitive way-finding strategy creates a flow to subtly guide visitors while they interact with site interpretation and visitor information. We used a hierarchy of space that organises services but lets the staggering natural setting sing out.

▼公共卫生间与立面上的互动信息屏,Public restrooms and interactive information screens on the facade  © Anjie Blair

▼卫生间室内,interior of the restroom  © Anjie Blair

▼卫生间外立面细部,exterior detail of the restroom © Anjie Blair

 

一山更比一山高
No mountain high enough

游客中心的设计经历了多次更新,使更多的利益相关者看到了该项目的潜力。尽管在某些方面与设计细节上发生了改变,但是设计的本质与指导目标始终如一。雕塑般的木制室内空间宛如建筑内部的宝石,带给人们出乎意料的惊喜体验。虽然实现复杂的几何形态与三角形木制体块是一项艰巨的技术挑战,但是艰苦的努力最终带来了令人欣喜的成果,为人们带来了独一无二的空间体验。

The Visitor Centre design went through many iterations as more stakeholders saw the project’s potential. But we’re proud the essence and guiding goals remained constant throughout, even as other aspects shifted around them. It’s quite a feeling to walk inside the sculpted interior timber cave, a completely unexpected gem inside the building. Whilst the triangulated timber volume’s complex geometry proved a technical challenge, it’s all the more satisfying to admire it now knowing the hard work involved.

▼游客中心夜景,night view of the visitor center © Anjie Blair

▼商业服务基地夜景,Night view of commercial services base  © Anjie Blair

▼巴士站夜景,night view of the bus station © Anjie Blair

▼场地总平面图,site plan © Cumulus

▼游客中心总平面图,master plan of the visitor center © Cumulus

▼游客中心底层剖面图,ground floor plan of the visitor center © Cumulus

▼游客中心二层平面图,first plan of the visitor center © Cumulus

▼游客中心立面图,elevations of the visitor center © Cumulus

▼游客中心剖面图,section of the visitor center © Cumulus

▼公共卫生间图纸,plan and elevation of the public restroom © Cumulus

Project name: Cradle Mountain Visitor Centre Cumulus
Architect: Cumulus
Website: www.cumulus.studio
Email: info@cumulus.studio
Project location: Cradle Mountain, TAS, 7306, Australia
Project address: 4057 Cradle Mountain Rd, Cradle Mountain TAS 7306
Completion date: 04/06/2020
Project type: Commercial – Tourism
Project site area: 98,428 sqm
Building area:
1,379 sqm (including covered walkway)
880 sqm (including ground floor area without covered walkways)
Gross floor area:
Ground: 1,379 sqm (including covered walkway
1st Floor: 260 sqm
Total: 1,639 sqm
Client: Department of Primary Industries, Parks, Water and Environment, Tasmania (Tasmania Parks & Wildlife Services)
Traditional owners of the land: The Big River Nation
Photographer: Anjie Blair
Website: www.anjieblair.com
Email: hello@anjieblair.com
Project team:
Cumulus
Peter Walker – Director / Architect
Andrew Geeves – Project Architect
Elizabeth Walsh – Design Architect Luke Waldron
Todd Henderson
Matt Green
Claire Austin
Jason Licht
Gary Fleming
Andrew Frangou

More: Cumulus,更多关于: Cumulus on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment