CP House / Alventosa Morell Arquitectes

Create a bright and quiet living space for customers in the downtown area.

Project Specs

Location:

Alventosa Morell Arquitectes给gooood分享了他们在巴塞罗那老城中的新作CP House。

这栋独立小住宅位于两栋楼宇之间,长17米的项目用地相当狭窄,两端高差巨大。建筑师希望在老城临街闹市中为客户创造出明亮安静的居住空间。

面对噪音和采光的不理,建筑师为建筑设计了一个看起来较为封闭的外表皮,但是外表皮具有可以通过阳光的百叶,配合屋顶天窗,建筑各个角落都能获得充足的光剑。临街层是车库,地下层为仓库。二层是主卧和双层高的起居室,餐厅,厨房。临街的二层因为用地高差的缘故,在用地的另一端变成了地面层,因此建筑师有开辟了一个院落。三层有两间客房。

/wp-content/uploads/2014/11/_c_3azvWXVHG6ICdM3Sh1GolNqSMNPGikLWni8-J6QCMI4EEfCdb_RjKY0QoqZb4HELHpkyiB8J31QMg-2EVgUwGhgRr_Tn-scX.jpg

form the architect:

Is it feasible to build a family house between two blocks of flats, in Barcelona, and create, at the same time, a private quiet space; and moreover,full of natural light?

/wp-content/uploads/2014/11/_c_8MAdhdERKPmKG_7giCci-EZpXSPfQVuWBQF8Cg2eszTyv6S-pW0nmHDPqjcrTYGBUGxSIk4AvNbE2Y5v8ldQDCjeorM382f0.jpg

PRIVACY AND LIGHT

This building and warehouse have been designed and located on a plot of land  between two blocks of flats, which represent difficulties to get natural light , and also, a comfortable relationship with the surroundings. At first thought, the site was not suitably located. It is to say, the outdoor settings aren’t a welcoming zone, for a family house. Another negative outstanding point is the fact that this place is extremely noisy.It gets the maximum of decibels according to regulations.

The starting point of our project was to minimize the effect of these two points: noise and light.  Greatly influenced by those two ideas we created two different zones. The night zone situated close to the street, and the day one orientated to the inside part of the block.

While the main façade was thought to give privacy and protect from the daily noise, the back one was designed to have as much light as possible. The first one is completely compact and stablishes what appears to be a more closed appearance on the outside; and the interior one, which includes a terrace, is transparent, providing the air and the sun light coming in.

The most dominant architectural feature is the access of natural light inside the different spaces and rooms. This is due to a system of folding shutter blinds, that protect from the extra solar radiation; and a succession of vertical spaces and zenithal skylights.

The fact of living in such a space in the middle of a big city can be considered  a big challenge; if we have in mind that the length of the site is 17 m.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_rRVLacYLpKdtKMdYdIoVMunh205cdOvPdBwdGBhOB8twl3iZLhGYXmuwQWbezVEt6Quh1fxuxhbPkBCpyGbSgl-hjWVbtDtM.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_rFvO64ISumYd_aUKGb0d9xFlZqMnN2-X73UiX00edz1cxHZ4R8sxKufaUouOxkN_Kq0gF0Ja4RTu-ewyaoxzcphOzCRXE500.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_z1UfOcglGfA10hKimP-sAK7EVytDyOchtMPhoevGMnGvreIUpR42ZUE0PDWZ4XsSS2KYNFyJTdTeyLDEQ9Mtv4jo1eo-lz3l.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_fU8P2c8H4iRAJrfgPK6OrcLagpwAtrhVW90A4zlQHPPMMCHErUqgJ09NzKyjeHHxpJXhi2VXYtp-01QTnp6muHvHGFb3mPo3.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_eaDd2F67K57Wt2itfYcbrQ_hL1J1ui1YgHdbUbvXmmpAhI9DsXUMesuHLJ-pTvazIreL5lidh2IE14Wm7f9nhtBPkNtTaA_J.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_Kcfbme5WoT8mwH1jaigjFveelgW3ZUbW1_lIqtmJ7Z7-gG_d4Iq_Va-_8QaTSvvUi4NEXv6kYMXcVvwyRVX5KfSOrYeTFhAl.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_LB8KrL1HP2ploUiQG7KLqMmk3WuevuvnXSb6vUIF1kKDjuCxQbJdHYp-_nD-jmLnSqG01dr7kCajK8dOmDpkHu-KOmAVLi2P.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_mylxHugwoVHLR-VvUxAdSUjerD2hwBJboJ1_V7rQZjCoD92UswtpZrJSV1SDw3sXTeCgw9ySwq5-YZFewR_PW0WOWDUyfA2M.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_Aq9gLl7Zd3SAP9vntmdzB-Sfr0dIPc5mJl31aFxU3RCQzp792gDsILZmigC6qIpNdkhgqSsHcNGRbf1wEFSc0TTuNMAMgOHK.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_johz1-8_y2vv10YYTHhSE9RB2UHzFUMbiexoKh_pbACk5Z659kK7oFqrKX9-Y0IcnLDUUhHZdB90UFaW1yGC3hm0G0AA1kbP.jpg

1.- Architects: Alventosa Morell Arquitectes ( Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y Xavier Morell ).
2.- Location: Nou Barris , Barcelona, Catalunya.
3.- Built area  476.65m2.
4.- Technical Architect:  GOPSE, Elíes Sanz Espada
5.- Construction:
5.1- Principal Builder, Global Projects
5.2- Wood finishes and wood windows, Soldevila Construcció i decoració en fusta.
5.3- Ilumination project, Viabizzuno Barcelona + Alventosa Morell Arquitectes.
6.- Photography: Adrià Goula
6.- Year Project: 2011-2013.
7.- Year Construction: 2013-2014.

/wp-content/uploads/2014/11/_c_BsXgTFPxysaQusnHS6pwgYIo2DrkJx9nXFoVjAWna6BS7O7mwPpCgRvTfpYi7WkU25-xd39-JQA7FqepVv_cWQinSmCIX_oJ.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_T70El3maRX2OmDwgC_2vSXJj3RHOeqcBv1h_3XeIYy8pdd054aqTV9ZISua0rTqHXHHiKdzShKe4J0S69DvMzbsvS_s3Bnzs.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_QBK4kj-v295K9DWs1dRfzf6zuDf1i2iUhFcU2iclB0XLK89JSNrugLt2OkJbQ0VEpdjyTZNgDO16_6UbF7669J3i_cWa1HKx.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_EWd-MTBmAfNr69r4FDd2bE_wVFuGwd4ghm53vMcWHdBlr879bUKOmg52ceAiiYZe4PWTuENQwl-awqH62qvLpJVlnJcacTBB.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_J6OwivtZRMJV8_mUsu11OpKnjSFNCLC7UWNm_VUdsH_HknedixHg9aHn908nxzJr27QhbafdwyqIOtTEMIGlsIKOMb1N0rOP.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_dr8_uJ7xVr2ZWVZneGG8KdW9Ib6OvPgFzYMtnmJfpFsx6epepDo8uH1GxsstvaCuxqb4kYxmB4UdR9jy2ByF0t-AH1hBfKV-.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_LOQoNrZyG9frlkuwI8ljWL-vT2_9NL52cOf9uHs_9aZeroRVPKlXWyoNf3yhLc9IYzxecmW6h1vp1FVktSh2qsKh6KuCF-eK.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_qqdhoUbcwhuHDqopSynLWoqDn9XYndYISr9MRi_nAQ-CaxNfVI8D1tgmeTTdbtKiqyx0T2LoH2JrzjUwbmUnQWJefk5Ks4hH.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_0oY0H02e0CGDf1MYDsNaX1238eKOAULeBvsm8FVUNmLzsZPGegjgFxdxpZvutOC-QlVfuhRKrp2J_mChuwqvnKL94i91Dcuf.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_hSDM-BToQ7K01_h5NtdPYsErFSQGkhoW6me7R8HrH6O-3Ne1tHkEOvvOE249KtY6DDv3yODB7Xny67gdJyY9VvuPR8OgcH9-.jpg

/wp-content/uploads/2014/11/_c_xyE8fWY0YVC4LBJhnwN1HNseETzunXy5R5It_kZ5LVu4yXSjW7iroYrUe600TWmc-irfp6hO8IOV6exUR_abvDZlIjWQERNi.jpg

MORE:  Alventosa Morell Arquitectes

Post a Comment