Clermont-Ferrand School of architecture by du Besset – Lyon

restated the main architectural concept of the Sanatorium

Project Specs

Location:

非常感谢 du Besset-Lyon Architectes 予gooood分享以下内容。更多关于他们: du Besset-Lyon Architectes on gooood. 

Appreciation towards du Besset-Lyon Architectes for providing the following description:
photographer : Axel Dahl

该项目是将一个建于1930年代的疗养院改造成建筑学院教学楼。这座疗养院是功能主义建筑的典范,而现在必须彻底改变它的功能。为了保留原建筑理性主义的内核,同时为未来的学生创造一个连贯的建筑模型,所以建筑师纯粹地复原了这座建筑,重新塑造了它的建筑学概念。

The task was to transform a sanatorium, built in 1930’s, into a School of Architecture. The Sanatorium is a perfect example of functional architecture, and it has to change radically its function. In order to preserve the rational spirit of the existing building and to create a model of a coherent architecture for the future students, our project becomes a pure reconversion: we restated the main architectural concept of the Sanatorium.

001-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

这一项目由5点要素组成:

1 – 原本整座建筑独立于广阔的风景之外。建筑师重塑了建筑与自然之间的关系。自然重新获得统一性,将建筑包围起来,并与景观连为一体。
2 – 在1930年代,疗养院是将患者隔离起来。现在它要能承载一些社会活动。必要的学生聚会可于入口大厅处进行。
3 – 良好的光照是疗养院必要的条件,主要的房间都是南向。建筑师抓住这一特点,将主入口设置在北立面,通过巨大的反光镜,将其照亮,同时也将周围明亮的景观反射进来。水平的交通空间放在建筑的南侧,避免阳光直接照射室内,起到一定的隔热作用。
4 – 窄而长的建筑体量成为可利用的特点之一。沿着南侧长长的走廊,可以全幅地观赏上周边的美景。
5 – 建筑必须符合严格的防火和防震规范。用钢结构对原先的砖混结构进行加固。在建筑的南侧设置消防通道,同时也平衡了建筑与花园之间的关系。

The project consists of 5 points:

1 – The building is isolated in a vast landscape. This ideal relationship between construction and nature is restated. Nature regains its unity, it surrounds the building and, linked to the landscape, it acquires a territorial dimension.
2 – At times, the sanatorium isolated the patients; today, it hosts social activities. The essential student gatherings are located on the ground floor in connected spaces.
3 – The sun was the reason of existence of the sanatorium that was oriented towards the south. We interpreted this distinctive feature: The main entry, situated on the North façade is no longer considered as a back shadowy side of the South façade. It receives the sun thanks to a monumental mirror that reflects the illuminated landscape. On each level, the horizontal circulation is placed on the South side of the building and serves as a thermal barrier protecting the studios from the sunlight.
4 – The narrowness of the building becomes of a use. On each level the main circulation is placed along the South side of the building. One can enjoy an exceptionally open panoramic view taking the long walkway.
5 – The sanatorium is a rational architecture that had to be adapted to the actual fire and seismic regulations. The existing structure in masonry has been doubled for seismic reasons by a substantial steel structure. The fire security passage runs along southern façade and coordinates the relationship between the building and the terrace garden.

▽南立面,view to the south façade

004-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽建筑与南侧花园的关系,building and garden to the south

005-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

007-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽北立面

003-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽北立面入口,the entrance on the north façade

008-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽入口大厅

009-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

011-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽大厅内的楼梯,the staircase in the entrance hall

010-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽教室,Rooms

012-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

016-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽南侧走廊,corridors

014-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

018-clermont ferrand school of architecture by du besset lyon

▽图纸,drawings

site

▽GF

GF

▽1F

 

1F

▽3F

3F

▽-1F

-1F

▽-2F

-2F

▽east-west section

north-south section

▽south-north section

 

east-west section

English Text:du Besset – Lyon
Chinese Text:gooood

MORE: du Besset – Lyon ,更多关于他们: du Besset-Lyon Architectes on gooood.

 

Post a Comment