Clay Roof House by DRTAN LM Architect

rotatable tile skin

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 DRTAN LM Architect予gooood分享以下内容 。
Appreciation towards DRTAN LM Architect for providing the following description:

建筑位于吉隆坡最早的卫星城市Petaling Jaya的郊区。业主买下这栋破旧的建筑,希望这在块小场地上建起一座新住宅。在实地考察的过程中,建筑师发现原建筑屋顶的印度粘土瓦片仍然保存完好。这些瓦片被重新利用,竖向排列形成屏风状外表皮,阻挡早晚低角度直射建筑前后立面的东西向阳光。

The House is located on a small lot in the older suburbs of Petaling Jaya. The owners had purchased an old dilapidated house and wanted to rebuild a new family home. Upon inspection it was discovered that the old house had good quality Indian clay roof tiles that were still robust. And as the property faced west, the clay roof tiles offered a good solution to vertically screen the façade from the morning and afternoon sun.

▽新建筑外貌,external view of the new building

003-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

006-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

 

▽建筑原貌,original building

001-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   002-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽设计概念,diagram

060-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

瓦片被小心的拆除,储存和再利用。瓦片由竖向钢架固定,每一片都可以绕其附着的垂直钢条旋转。建筑有着大量的通透的玻璃门窗,其外的瓦片可随天气和业主需要部分旋转,调节阳光的直射室内的程度和范围。片片陶瓦在阳光下呈现出温暖的橘色。在夜晚,室内的灯光透过瓦片缝隙漏出,如同无数星星点点的灯火在跳跃。

The roof tiles were carefully removed, stored and reused. Vertical steel rods were designed to hold the clay tiles whilst allowing free movement to swivel and turn. This reduces the solar gain through the house’s fenestration of windows and glass doors and lends a soft tremulous lighting effect when viewed with internal lights switched on at night from the outside. In the sun the terracotta glows a warm orange.

▽可旋转的瓦片表皮系统,turntable roof tile skin system

025-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽细节设计,detials

026-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

027-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   030-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽建筑白天和夜晚的不同模样,building in daylight and at night

009-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   010-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   011-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

014-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   015-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   017-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

004-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

独特的瓦片表皮和镂空空心砖墙作为建筑表皮,阻隔过量阳光,保证内部空间较为恒定的温度,同时并不阻碍自然空气的流通。

This transformed the house into an insulated and well-ventilated cube comprising volumes of spaces within a unique facade of roof tile and lattice brick work screens that shields the inside from the outside.

▽ 瓦片表皮和镂空砖墙,unique facade of roof tile and lattice brick work screens

031-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

032-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   034-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

033-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

未加修饰的砖墙和各种建筑材料的原生状态让建筑带上了些许的纯粹主义色彩,简洁的线条,朴素的图案和开放空间的设计则透露着极简主义的意味。这座建筑无论是平面布置,生态系统的设计亦或其表皮都极具实用性,从废弃的老房子拆除下来的屋顶瓦片屏风随着微风在空中轻轻摆动。

There is a touch of purism in the raw walls and use of building materials in its natural form, a breath of minimalism in the simple lines, unornamented motifs and open spaces. With noticeable functionality in the floor plan, ‘green’ systems and outer skins as well as the reuse of the original terracotta roof tiles of the demolished old house as a lattice screen of animated clay that swivels with the undulating wind.

▽建筑入口,entrance

038-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   040-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽起居室和餐厅,living room and dinning area

042-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

043-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽天井露台,Private courtyard patio

048-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽阁楼,Mezzanine floor

049-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽楼梯空间,staircase

052-Clay Roof House by DRTAN LM Architect   054-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽建筑平面,plans

056-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

057-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽剖面,section

058-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

▽立面,elevation

059-Clay Roof House by DRTAN LM Architect

Architect: DRTAN LM Architect
Location: Section 11, Petaling Jaya, Selangor, MALAYSIA
Completion: December 2015
Built-up: 6,950 sqft
Land area: 5,570 sqft
Photographer: H.Lin Ho

Drawings: DRTAN LM Architect
English Text: DRTAN LM Architect
Chinese Text: gooood

MORE: DRTAN LM Architect

Post a Comment