城市碎片变形记:嘉兴老建委驿站 / 中国美术学院风景建筑设计研究总院 – 青创中心PLAY Architects

“器官化”的点式更新

项目标签

位置:
类型:

感谢 中国美术学院风景建筑设计研究总院 – 青创中心PLAY Architects 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards The Design Institute of Landscape and Architecture China Academy of Art for providing the following description:

老建委驿站位于嘉兴市老城核心中山路,场地夹在不同年代的大楼缝隙中,属于典型的城市碎片空间。项目是嘉兴老城重塑计划中的一部分,区别于大规模的整体更新,在碎片空间中引入简·雅各布斯的“街道眼”概念,以“器官化”的点式更新来唤起人们对老城复杂多样生活的热爱。

▼视频,video

The City Lounge is located on Zhongshan Road, the core area of the old city of Jiaxing. The site is sandwiched among buildings of different ages, and is a typical urban debris space. The project is part of the old town remodeling plan of Jiaxing, and is different from the large-scale overall renewal. It introduces Jane Jacobs’ “street eye” concept into the debris space reconstruction, trying to apply the “organ style” point of renewal to arouse the public’s passion for the complex and diverse life in the old city.

▼实景鸟瞰,aerial view © 奥观建筑视觉

▼街景,street view © 奥观建筑视觉

▼区位俯瞰,location © 奥观建筑视觉

场地最大的特征是无序、边界模糊,以及四颗枝繁叶茂的香樟。项目的目标是重新利用场地,创造活跃的社区活动空间和满足公共卫生间要求。建筑以“大树底下好乘凉”的姿态介入场地的复杂环境,在不规则的场地上建立起三个院子来保留四颗香樟,限定边界,整个屋面都趴在树荫底下。

▼旧状,original site

For this site, the most obvious characteristics is disorder, fuzzy boundaries, and four lush camphor trees. The objective of the project is to re-use the site to create an active community activity space and meet the requirements of public restrooms. The building intervenes in the complex environment of the site with the entry point of “A good tree is a good shelter”. On the irregular site, three yards are built to retain four camphor trees to limit the boundary, and the entire roof is lying under the shade of the tree.

▼更新后的嘉兴老建委驿站,the City Lounge of Zhongshan Road after renovation © 奥观建筑视觉

▼建筑外观,exterior view © 奥观建筑视觉

▼入口立面,entrance facade © 奥观建筑视觉

▼从街道望向入口,view to the entrance from the street © 奥观建筑视觉

围绕建筑空间和庭院置入由楼梯和坡道构成的立体流线,吸引公众参与其中。在沿街面用厚重的木纹混凝土和轻盈的金属网去迎接公众视线,当访客接近时,混凝土卷起的入口勾起访客一探究竟的好奇心,引导访客进入预设的行走流线。

Surrounding the architectural space and courtyard, it sets a three-dimensional streamline composed of stairs and ramps to attract the public to participate in it. On the side along the street, it uses heavy wood grain concrete and light metal mesh to meet the public’s sight. When the visitor approaches, the rolled-up concrete entrance entrance arouses the curiosity of the visitor to explore, and guides the visitor into the preset walking route.

▼卷起的混凝土入口,the rolled-up concrete entrance © 奥观建筑视觉

▼入口路径,entry way © 奥观建筑视觉

▼庭院实景,the courtyard © 奥观建筑视觉

▼保留的香樟树,the retained camphor trees © 奥观建筑视觉

▼由楼梯和坡道构成的立体流线
a three-dimensional streamline composed of stairs and ramps © 奥观建筑视觉

通过环绕的坡道和楼梯,进入的屋顶露台是第一个停留空间,可以在享受树荫下纳凉的安全舒适同时,俯瞰墙外中山路的车水马龙。进入北侧庭院长长的坡道会成为附近社区小朋友最喜欢的地方,庭院以浅水景为主景,保证儿童嬉戏时的安全。

▼鸟瞰效果图,rendering – aerial view ©中国美术学院风景建筑设计研究总院-青创中心PLAY Architects

After passing the surrounding ramps and stairs, the roof terrace that you enter is the first space for staying, where you can enjoy the safety and comfort of the cool shade under the trees, overlooking the busy traffic of Zhongshan Road outside the wall. Entering the courtyard on the north side, the long ramp is a favorite place for children in the nearby community. The main view of the courtyard adopts a shallow water scene to ensure the safety of children when they play.

▼屋面与连廊,the rooftop and the ramps © 奥观建筑视觉

▼环绕的坡道和楼梯,the surrounding ramps and stairs © 奥观建筑视觉

▼屋顶露台,roof terrace © 奥观建筑视觉

▼庭院夜景,courtyard night view © 奥观建筑视觉

▼浅水池,the shallow pool © 奥观建筑视觉

从坡道下方迂回穿插进入建筑主体的通道可以承担社区的小型宣讲功能。建筑的主体是开放的阶梯式阅读空间,设置了整片的书墙和不同标高的读书平台,作为整条立体流线的终点或者起点,阅读空间结合屋顶以三角形作为构成元素隐喻“嘉兴粽子”,表述一定的地域特色。

▼剖面图,section ©中国美术学院风景建筑设计研究总院-青创中心PLAY Architects

The passage from below the ramp into the main building can be used as a functional venue for small-scale publicity in the community.The main body of the building is an open stepped reading space, with a whole book wall and reading platforms of different elevations. As the end or starting point of the entire three-dimensional streamline, the reading space combines with the roof to form a triangle as a constituent element, which is a metaphor for “Jiaxing rice dumplings” and shows certain regional characteristics.

▼从庭院望向大厅,view to the hall from the courtyard © 奥观建筑视觉

▼开放的阶梯式阅读空间,the open stepped reading space © 奥观建筑视觉

▼室内入口,entrance to the hall © 奥观建筑视觉

▼室内和庭院关系,interior view © 奥观建筑视觉

▼大台阶,the stepped area © 奥观建筑视觉

▼走廊和书架,the corridor flanked by bookshelves © 奥观建筑视觉

▼室内细节,interior detailed view © 奥观建筑视觉

▼从屋顶望向阅读空间
view to the reading table from the roof © 奥观建筑视觉

▼三角形屋顶隐喻“嘉兴粽子” © 奥观建筑视觉
the gabled roof is a metaphor for “Jiaxing rice dumplings”

“一条中山路,半座嘉兴城”,于嘉兴人而言,中山路是抹不去的城市记忆,见证了这座城市的发展变迁。老建委驿站尝试激活老城碎片空间,成为充满活力的城市乐趣之眼、公共生活之眼,成为周边社区小朋友的儿时记忆,成为值得留恋的“老街头”。

“One Zhongshan Road, half of Jiaxing City”, for the locals of Jiaxing, Zhongshan Road is an indelible memory of the city, which has witnessed the development and changes of the city. The Old Construction Committee Station tries to activate the space debris of the old city, and transform it to be a vibrant eye of urban fun and public life, an unforgettable memory of children in the surrounding communities, as well as a nostalgic “old street in memory”.

▼庭院夜景,courtyard night view © 奥观建筑视觉

▼鸟瞰夜景,aerial view by night © 奥观建筑视觉

▼平面图,plan  ©中国美术学院风景建筑设计研究总院-青创中心PLAY Architects

项目名称:嘉兴老建委驿站
设计方:中国美术学院风景建筑设计研究总院-青创中心PLAY Architects
公司网站:www.caaladi.com/products/index_303.html
联系邮箱:PLAYarchitects@163.com
项目设计 & 完成年份:2019年-2020年
主创及设计团队:陈夏未 柯礼钧 / 沈俊彦 王凯 金拓
项目地址:嘉兴市中山东路
建筑面积:380㎡
摄影版权:奥观建筑视觉
合作方:宏正设计
客户:嘉兴市园林市政管理服务中心

More: 中国美术学院风景建筑设计研究总院 – 青创中心PLAY Architects

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »