Dania Park by Thorbjörn Andersson, Sweco architect

Celebration to the Sea

Project Specs

Location:

来自Thorbjörn Andersson对gooood的分享。更多请至:Thorbjörn Andersson on gooood
Appreciation towards Thorbjörn Andersson for providing the following description:

Dania滨海公园位于瑞典和丹麦分界处的Öresund海峡一侧。该公园是原马尔默海岸西部港口改造工程的主要项目之一,也是瑞典国内对城市用地进行开发再利用的最为雄心勃勃的项目之一。该用地曾经是寸草不生的垃圾填埋场;是一片充斥着脏污不堪的淤泥的工业荒漠。起初,难以定义的基地条件给设计师带来了不小的困难,最终那些自然的瞬息万变的元素反而构成了设计的主角:光、风、大海、地面线以及一望无际的远景。这是一片随季节和气候变化的场所,人们在这里可以体验岩石的坚硬与海浪的凶悍,体验落日的壮美与夏日的明媚。

The Dania Park is a waterfront park, located along the edge of the Öresund strait which divides Sweden and Denmark. The park is one main feature of the transformation of the former Western Harbour, an industrial area along the coast in Malmö. This is one of the most ambitious city transformations of brownfield in urban areas that has taken place in Sweden.  The site used to bea barren landfill; all flat; an industrial desert of contaminated mud. Qualities from the existing site were initially hard to identify for the designers but eventually there stood out aspects of a more ephemeral kind: the light, the horizon, the long views, the sky, the wind, the sea. It is a place for climate and seasons. Rough waves and hard finds can be experienced here, as well as spectacular sunsets and lazy sunny summer´s days.

MALMÖ8

在Dania公园的设计过程中,充分利用基地条件是至关重要的。尺度巨大的海岸景观以一览无遗的处理方式反映到公园的设计中来。在不同的时节、不同的状况下来到这里,人们的体验也各不相同。

公园最重要的组成要素是被称为“Scouts(瞭望台)”的部分:三个倾斜的混凝土台,嵌入到岩石组成的海岸线中,让来到公园的人们可以深入大海。40X40m的被称为“堡垒”的平台,比海平面高6m,无论是强烈的海风还是壮美的落日,只要站在这里都能畅快地体验。此外,三个木箱组成的“阳台”提供了俯瞰广阔草坪的场所。后者是一块绝佳的室外活动场地,两排高地错落的树木及耐盐灌木将强烈的海风阻隔在外。

To take advantage of such qualities was crucial in the design process of the Dania Park. The immense scale of the coastal landscape reflects in the park, which has a large scale spaciously disposed. Visiting the park in different conditions and in various seasons brings out a wide variety of experiences.

The principal features of the park are the so-called Scouts: three tilted concrete planes that penetrate the rough boulder lining and permit park visitors to reach the sea. A 40 by 40 meter flat table termed the Bastion, elevated some 6 meters above the sea leaves the visitor totally exposed to the elements, whether to a harsh wind or a beautiful sunset. In addition, the Balconies — three wooden boxes — overlook the vast, slightly sunken grass meadow, called the Lawn. This activity field isprotected from sea winds by a double row of Sorbustrees and lower, salt-resistant shrubs.

▼ 瞭望台,Scouts

011-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

019-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

006-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

▼ 堡垒,Bastion

009-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

008-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

001-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

▼ 阳台和草坪,Balconies and Lawn

010-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

012-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

公园内所有的造型元素都面向大海,所有的活动都朝向水面展开。壮丽而深远的海岸通过借景的方式出现在公园中,以此成就了一首对大海的礼赞。

在水边可以举行多种多样的社会活动。从最小的可以容纳10-15人的瞭望台到可以举办千人活动的多功能草坪,不同尺度和特质的空间为多样的室外生活提供选择。在这里,举行婚礼、为孩子洗礼或者拍摄时尚大片的场景随处可见。

All features in the park turn themselves to the sea. Activities in the park are oriented towards the water. The majestic, distant coastal landscape reflects also in the park. In the design, the greater landscape has visually been borrowed into the park site, to form what could be named a celebration to the sea.

The park displays different kinds of social activities at the water´s edge. The park is comprised of spaces of different sizes and qualities which address the various forms of park life. The spaces range from the smallest ones within the Scouts — which hold perhaps 10—15 people — to the multi-use lawn, which provides space for several thousand people. It is not rare to see weddings take place here, or the baptizing of a child, or fashion photography.

WEB_INRIKES

MALM�: Trots att �resunds vatten �nnu inte n�tt n�gra badv�nliga temperaturer, var det m�nga som dristade sig till ett svalkande dopp i V�stra Hamnen i Malm� p� s�ndagen.

014-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

017-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

016-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

根据城市社会研究显示,城市空间被市民接纳的周期在10-15年。但就Dania公园而言,它只用了一年的时间就成为颇受欢迎的公共场所。在瑞典第三大城市马尔默,只要是晴天,就有成千上万不同年龄、不同背景、不同种族的人们来到这里享受闲暇时光。

According to urban social research, it normally takes 10–15 years for an urban space to be adopted by its citizens. In the case of the DaniaPark, it took a single year. In the multi-cultural city of Malmö, the park on a sunny day is inhabited by thousands of users of all sorts; ages as well as ethnical backgrounds. Malmö is in size the 3rdcity in Sweden, and situated in the very south of the country. The park is the result of an international competition.

▼ 夜景,night view

021-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

022-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

MALM�6

020-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

▼ 草图,sketches

025-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

026-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

▼ 平面图,site

027-Dania Park by Thorbjörn Andersson Sweco architect

Project:Dania park
Location: Malmö, Sweden
Landscape architect: Thorbjörn Andersson, Sweco architect
Team: PeGe Hillinge, Veronika Borg, Anders Lidström, Sven Hedlund, Peter Ekroth, Clotte Frank
Photographs by: Linnea Arab Svensson, Jens Lindell, Ingvar Andersson, Åke E:son Lindman, Ulf Cellander, Lena Arup, Sweco Architects, City of Malmö and ScanPix.
Area: 20 000 sqm
Opening: 2001

Drawings: Thorbjörn Andersson
English Text: Thorbjörn Andersson
Chinese Text: gooood

MORE:   Thorbjörn Andersson ,更多请至:Thorbjörn Andersson on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment