Casa dos Sobreiros by Hugo Pereira Arquitetos

Making nature an integral part of the house

Project Specs

Location:

来自摄影师 Ivo Tavares Studio 和建筑师 Hugo Pereira Arquitetos 对gooood的分享。
Appreciation towards photographer Ivo Tavares Studio and architect Hugo Pereira Arquitetos for providing the following description:

这座别墅被建造在一块形态特殊的场地上,并且几乎未对既有地形带来任何改变。场地面积约1.2万平方米,位于一个自然保护区内。场地周围种植着一些软木橡树,尽管建造了新的住宅,它们仍然被完好无损地保留下来。

The objective of the project was the construction of a single family house on a plot of extraordinary morphological  characteristics,  which  remained  almost  intact  and  unchanged.  The  land,  with approximately 12 thousand square meters, is located in an area of natural protection due to the existence of several cork oak trees, where the implantation of the house allowed the maintenance of all the existing trees.

▼项目概览,general view © Ivo Tavares Studio

设计充分考虑了住宅与自然的紧密联系,将自然环境作为房屋的一个组成部分,使室内的空间感得到加强。细节上的设计与环境相辅相成,凸显出建筑的轻盈感;不同种类的绿植与灌木相互搭配,作为长期存在的元素穿插于房屋的各个角落。

The development of this project took into account the strong relationship with nature, making it an integral part of the house and a key element in the enhancement of interior spatiality. The natural environment and the panorama that is enjoyed were the decisive elements for its construction. The lightness of this construction is accentuated by the details and environments related to each other, and the mixture of green of the various trees and shrubs, a constant presence in any space of the house.

▼鸟瞰图,aerial view © Ivo Tavares Studio

▼住宅外观,exterior view © Ivo Tavares Studio

▼屋顶视角,rooftop view © Ivo Tavares Studio

▼泳池平台,pool terrace © Ivo Tavares Studio

建筑材料的选择主要考虑到视觉的印象和对周围景致的引入。房屋的外部结构均以混凝土建造,并根据外表面和体块的尺寸来对砌块进行切割。倾斜的体块暗示了场地的坡度,将建筑的体量隐藏于环境之中。混凝土的色彩进一步凸显出葱郁的景观。

The choice of construction elements was defined taking into account the visual impression caused and the framing in the surroundings. The outside of the house is all built in concrete with the traditional process using pine wood boards and with the stereotomy designed according to the scale of the surfaces and the whole set. The slope on the façades suggests the continuity of the land, disguising the house in the ground and in nature also by choosing the color, whose tonality allows to highlight the green of the surroundings.

▼倾斜的体块暗示了场地的坡度 © Ivo Tavares Studio
The slope on the façades suggests the continuity of the land

▼屋顶平台,roof terrace © Ivo Tavares Studio

▼露天庭院,outdoor patio © Ivo Tavares Studio

▼混凝土的色彩进一步凸显出葱郁的景观 © Ivo Tavares Studio
the tonality of the concrete facade allows to highlight the green of the surroundings

室内的混凝土墙壁被保留下来,与玻璃立面形成鲜明对比。东西通透的朝向带来全天充足的采光,屋外的大树与灌木在带来优美景致的同时也吸引着漂亮的昆虫们在此逗留。

The concrete walls remain inside the house contrasting with the glass walls that allow abundant natural light, from east to west, and the nature that abounds on the outside, whether as large trees or shrubs that flavor the environment and attract magnificent species of insects.

▼室内的混凝土墙壁与玻璃立面形成鲜明对比 © Ivo Tavares Studio
the concrete walls remain inside the house contrasting with the glass walls

房子内部的空间宽敞而明亮,厨房区域朝餐厅和起居室打开。三个卧室套间分布在不同的楼层,顶层还设有一个拥有全景视野的开阔空间。首层和屋顶的地面均铺设以黑色瓷砖,延续了户外庭院的氛围。深色的步道与构成空间的两个关键性的木质单元形成对比:第一个单元以悬浮的姿态贯穿了厨房、餐厅和客厅,并且与房屋体量展现出相似的不对称性;第二个单元同样呈悬浮状在走廊区域延伸,直至“穿透”主卧室的大门。

Inside the house, there are big and bright spaces, the kitchen opens into the dining and living room. On the perpendicular are the three suites and on the upper floor a wide and panoramic space. The floor is covered in black tiles, continuing the external patios, both on the roof and on the ground floor. The dark tint of the pavement contrasts with the wood of two key elements: the flowing, suspended furniture that runs through the kitchen, dining room and living room and whose asymmetry is similar to the house and the furniture in the corridor, also suspending, that starts a tone end and “tearing” the door to the master suite.

▼餐厨区域,kitchen and dining area © Ivo Tavares Studio

▼客厅,living room © Ivo Tavares Studio

▼连续的木制单元与房屋体量展现出相似的不对称性 © Ivo Tavares Studio
the wood furniture that runs through the space and whose asymmetry is similar to the house

▼厨房细节,kitchen detailed view © Ivo Tavares Studio

▼第二个木制单元位于走廊,the furniture in the corridor

▼木制单元“穿透”主卧室的大门
the element tears the door to the master suite © Ivo Tavares Studio

▼主卧室更衣区,dressing area in the master suite © Ivo Tavares Studio

▼主卧室,master bedroom © Ivo Tavares Studio

▼主卧室天井,master bedroom patio © Ivo Tavares Studio

▼浴室,bathroom © Ivo Tavares Studio

家具和装饰元素经过精心挑选,意在与住宅的建筑风格相融合。进入住宅的通道铺设以葡萄牙花岗岩,并巧妙地绕过软木橡树,最终进入一个不对称的巨大空间,为入口区域营造出一种壮观的感觉。光源的设置同样展现出策略性,尽量显得荫蔽和低调。

The existing pieces of furniture and the decorative elements were carefully chosen and framed in the architecture of the house. The access to the house is by a Portuguese granite road that goes around the cork oak trees and ends into the asymmetrical flap of a great volumetry that gives grandellinence to the entrance of the house. The lighting was strategically placed in a less aggressive and artificial way.

▼入口区域,entrance area © Ivo Tavares Studio

▼门厅,vestibule © Ivo Tavares Studio

细长的水池如海水般散发着粼粼波光,带来一个适合沉思和聆听自然音律的优美空间。

The narrow pool, with salt and crystalline water, is a space of excellence for contemplating nature with the birds chirping as background noise.

▼从客厅望向泳池,view to the pool from the living room © Ivo Tavares Studio

▼泳池,swimming pool © Ivo Tavares Studio

▼夜景,night view © Ivo Tavares Studio

Project name: Casa dos Sobreiros / Cork Oak House
Architecture Office: Hugo Pereira Arquitetos
Main Architect: Hugo Pereira e Diogo Jordão
Website: www.hpainvestimentos.pt

E-mail: geral@hpainvestimentos.pt
Facebook: facebook.com/hugopereirarquitetos
Instagram: instagram.com/hugo_pereira_arquiteto

Location: Celorico de Basto, Portugal Ano de conclusão da obra .
Year of conclusion : 2020
Total area: 330 m2

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio
Website : www.ivotavares.net

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio
Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio

More:Ivo Tavares StudioHugo Pereira Arquitetos

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment