MSO; PLAY/PAUSE by Jean Verville architectes

Reveal the theatricality of the space between PLAY/PAUSE

Project Specs

Location:

感谢 Jean Verville architectes 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Jean Verville architectes on gooood
Appreciations towards Jean Verville architectes for providing the following description:

项目位于加拿大蒙特利尔,在本案中,设计师Jean Verville将建筑,戏剧和娱乐融为一体,创造出一个现实与想象相互交织的奇妙世界,在这里,感官知觉超越了三维形式的限制,生活空间也似乎从现实的禁锢中解脱出来。

Architect Jean Verville explores a world where architecture, theatricality, and playfulness come together to imagine a hybrid proposal where sensory perceptions are called upon to transgress the limits of three-dimensional form, and where living spaces seem freed from their reality.

▼项目概览,overall of the project © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

项目的业主是加拿大著名编剧及演员Sophie Cadieux与Mani Soleymanlou夫妇,他们参与了整个项目的设计过程。两位艺术家的创造力、因戏剧形成的合作默契以及惊人的即兴创作天赋与建筑师充满激情、严谨、幽默且感性的设计方法相契合,使整个设计流程如虎添翼。在事务所另一位主持建筑师Tania Paula Garza Rico的协助下,Verville为室内空间构想了一出奇异的舞台表演,为空间融入了生命的寓意。镜头之下,建筑师以及业主以热情、幽默且出人意料的方式参与其中。最终,这些摄影素材经过数字处理生成了一幅幅引人深思的图像,旨在探索居住方式的潜力与更多可能性。

Throughout the process, the clients – creators and actors Sophie Cadieux and Mani Soleymanlou – through their creativity, their mastery of the collaborative dimension inseparable from theatrical work, and their talent for improvisation, adopt the architect’s playful approach with passion, rigor, and sensitivity. Assisted by his accomplice, architect Tania Paula Garza Rico, director of his eponymous studio, Verville creates whimsical staging, incorporating the presence of creature-allegories. In front of the photographer’s lens, the architects and their clients engage in this exercise with enthusiasm, humor, and unpredictability. With this raw material, Verville performs digital manipulation to produce images that raise questions about the illusory banality of habitability.

▼俯瞰住宅空间,overlook the interior of the project © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

“这是一次非凡的创意体验,从第一次会面到最后的阶段都令人愉悦……每当我回顾那天的情景就会忍俊不禁!”
« An extraordinary creative experience, from the first meeting to this final staging… I constantly giggle as I look back on that day! »

玛尼·索莱曼鲁,Mani Soleymanlou(业主)

▼戏剧性的空间效果,Dramatic spatial effect © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

MSO住宅的设计融入了居住者的创意世界,表达出他们的个性与对创作空间的特殊需求。整栋住宅楼的内部空间全部进行了重新规划,除了满足两位艺术家以及他们儿子的日常生活需求外,还为他们的艺术创作带来源源不断的灵感。项目位于蒙特利尔居民区一栋狭窄的住宅楼内,改造后,一条极具戏剧性的全景长廊贯穿了整栋建筑,从底层一直延伸到屋顶。

Adopting the creative universes of its occupants, their personalities, and their particular needs as the narrative scheme, the MSO project consists of a complete volumetric reconfiguration, making it possible to generate an artistic creation as well as a living space adapted to the daily reality of the two artists and their son. Inside a narrow house, located in a Montreal residential neighborhood, a scenographic promenade unfolds to the full height of the building.

▼分析图,diagram ©studio Jean Verville architectes

“每时每刻,我们都有新的发现,出于意料的空间分隔方式,令人惊异的空间线条。整个房间就如同一份巨大的礼物。”
« At every moment we discover something new, a new cut, a new line. It’s a tremendous gift. »

苏菲·卡迪埃丝 ,Sophie Cadieux (业主妻子)

▼客厅,living room © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼厨房,kitchen © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼厨房边的休闲空间,Leisure space next to the kitchen © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

设计旨在满足家庭生活需求的同时保持空间的精简,以创造出一个增强人们专注力和创造力的工作环境,因此,建筑师将功能空间巧妙地排布在一系列有序的体量之中,体量之间由十处空间节点串联起来,这些节点既具有观景功能又具有休闲功能,宛如一个个空间序曲中的休止符,营造出富有韵律的空间节奏感。中央核心空间由一个超过12米高的镂空钢结构组成,在动态分布的过程中重塑了原有的楼层形式,而单一的灰色色调将整个空间统一为一个整体。

Having to meet the needs of family life, but also subtracting them at times in order to create a work environment that strengthens concentration and creativity, the spatial reorganization conceals the functions in a succession of ordered volumes completed by ten scenic pauses. The central space, pierced by an openwork steel structure extending over twelve meters in height, abolishes the original hierarchy in a dynamic segmentation, while the monochromy of greige tones unites the whole into a monolithic entity.

▼中央核心空间由一个超过12米高的镂空钢结构组成,The central space, pierced by an openwork steel structure extending over twelve meters in height © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼仰视中央镂空钢结构,looking up to the openwork steel structure © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼中央钢结构创造出全新的交互视角与空间体验,The central steel structure creates a new interactive perspective and spatial experience © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

在本项目中,建筑师将日常活动与艺术创作有机地结合在家庭生活之中,利用合理的空间布局强调出竖向空间结构,在不设置门的情况下,保持了空间流动性与通透性,同时也保证了个人空间的私密性,使整个住宅室内空间流线清晰,风格统一。

Aiming at an effective cohabitation of domestic and professional activities, permeability to family life, and a spatial distribution providing a level of individual privacy, the proposal takes advantage of decompartmentalization to consolidate the feeling of unification in its vertical deployment and to metamorphose the legibility of the whole.

▼内部空间的“无门化”,decompartmentalization of the project © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

为了在最大程度上减少对现有建筑物的改造,选择性地减少地板面积不仅可以释放住宅的核心空间,同时还以多功能平台的形式强调出项目的垂直流线。三层住宅空间围绕着十个多功能平台展开,这些平台不仅构成流线中的景观停顿,同时建立起新的空间秩序,完成了空间的起承转合。金属构件,穿孔钢饰面以及墙壁,与一系列抬高的平台并置,时而形成小型舞台,时而形成座位区,以灵活流动的方式构筑起空间的边界,使空间变得更加亲人,同时也增加了人们空间中的视觉交互。

To minimize alterations to the existing building, selective subtraction of floor areas frees the core of the space to accommodate the new vertical progression, gradually unfolding over the three floors of the house in a succession of ten versatile and multifunctional platforms. These ten scenic pauses establish a new spatial organization. The metallic structure, with perforated steel surfaces and walls, is juxtaposed with a series of stages and raised platforms – sometimes it offers a small scene, and sometimes a seat – to draw fluid limits that privatize spaces while creating visual porosity.

▼升高的平台时而形成小型舞台,时而形成座位区,a series of stages and raised platforms © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼平台与墙壁以及矮墙共同将空间分隔,The platform, together with walls and low walls, separates the space © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼多功能平台形成游乐区,The multi-functional platform forms the recreation area © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

“但是,我的房间在哪?”
« But where is my room? »

奥斯卡,Oscar (业主的儿子)

改造后的住宅利用最少的家具布局满足了空间功能适应性的要求,新的空间组织系统引入了不同寻常的互动形式,从而创造出具有独特性与创造性的附属空间。金属屏风和碎片化矮墙,以及穿插在空间中蜿蜒曲折的平台流线,为人们提供了新的空间视角与观察他人的角度。令人惊叹的金属材料组合也巩固了项目的结构完整性,自然光线通过天花板上2.5米*2.5米的天窗在地板上扩散开来,营造出极佳的天然光环境。

Meeting the requirement of functional adaptability while minimizing the need for furniture, the new system of spatial organization engages unusual interactions in order to facilitate the personal and creative appropriation of the sub-spaces it shapes. Fragmented by metal screens and low walls, and punctuated meandering, the scenic pauses offer new points of view in space and new perspectives on the presence of others. The imposing metal assemblage, which also consolidates the project’s structural integrity, is capped with a skylight, that measures 2.5 meters by 2.5 meters, which maximizes the natural light by diffusing it to the ground floor.

▼卧室,bedroom © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼2.5米*2.5米的天窗将自然光线引入室内,skylight measures 2.5 meters by 2.5 meters maximizes the natural light © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

光线透过穿孔金属表面与墙壁的缝隙,投射出大量的阴影,以抽象的线条标记出空间,形成柔性边界,斑驳的光影随着时间不断变化,宛如动态的舞蹈一般,投射在单色的墙面画布上。MSO住宅的室内设计既精致又富有表现力,通过空间的组合与重塑,分隔出体量和光影,将整个场所笼罩在一种神秘的氛围中,营造出富有实验性与戏剧性的空间体验。

The light, filtered by the metal surfaces and walls, multiplies the projections of shadows cast to mark space with graphic lines, opposing their presence with the spatial boundaries, and offering a continual dance of geometric shadows that play on the monochrome canvas. Both refined and expressive, the proposal constitutes an assemblage that partitions volume and light in order to envelop the place in a mysterious aura contributing to the theatricality of the proposed experiment.

▼丰富的光影效果,Rich light and shadow effects © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼空间细部,details of the project © Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud

▼立面图,elevations ©studio Jean Verville architectes

▼剖面图,sections ©studio Jean Verville architectes

MSO:
Type:Residential Architecture, Art, Culture, Event Exhibition, Installation, Public art, Kitchen + Bathroom, Residential Interior Design
Location:Montréal, Canada
Year(s) of construction: 2020
Use: Creation and living space
Number of housings: 2
Number of floors: 3
Area: 147 m2

The house:
Levels: 3
Area: 115m2
Number of bedrooms: 4

The studio:
Level: 1
Area: 32m2

Team studio Jean Verville architectes:
Jean Verville, architect Ph.D. art (lead architect)
Mani Soleymanlou and Sophie Cadieux (actors, playwriters, and directors)
Tania Paula Garza Rico, architect (studio director)
France Goneau (artistic advisor)
Rémi St-Pierre, architect (technical director)
Samuel Landry
Camille Asselin
Alexandre Meloche
Clara Tardif
Alex Lamontagne
Bahia Burias
Contractor: Pierre Aubin
Costumes: Elen Ewing
Images: special collaboration Studio Jean Verville Architectes + Félix Michaud, photograph

More:  Jean Verville architectesJean Verville architectes on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment