CASA COVA by anonimous

Luxury holiday villas on the Pacific coast

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 anonimous 予gooood分享以下内容。更多请至:anonimous on gooood 
Appreciation towards anonimous for providing the following description:

Cova住宅坐落于墨西哥瓦哈卡州的旅游胜地——埃斯孔迪多港 (Puerto Escondido),项目所在地块长328英尺(约100米)宽115英尺(约35米),位于太平洋以及瓦哈卡山脉之间,距海岸线仅230英尺(约70米)。项目为两个家庭共用别墅度假屋,每个家庭分别拥有不同的私密区域,并通过公共休闲区相连接。

Located in Puerto Escondido, Mexico, one of Oaxaca’s fastest developing touristic destinations, Casa Cova is arranged on a land piece between the Pacific Ocean and the Oaxacan mountain range of 328 ft by 115 ft on the seaside, that sits just 230 ft away from the coast. The project’s program was designed as a vacation home for two families which involved creating two different compounds of private rooms that connect through the common recreational areas.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Rafael Gamo

▼项目总概览,overall of the project © Rafael Gamo

住宅由两个主要部分组成,包括一个大型中央公共区以及两侧平行含有套房的私密区域。中央区域体量巨大,标志出住宅东西两个主入口。主入口的墙面带有镂空的设计,这种设置有利于公共空间内的交叉通风,同时从黄昏到黎明,为室内营造出动态的光影效果。

The house consists of two main parts: a large, central common area, and two parallel arms located at the side of the terrain that contain the private suites. The large-scale central volume marks the access to the house, which has two main entrances that pass through a lattice wall, which help to cross-ventilate the common spaces and create a dynamic light pattern from dusk till dawn.

▼主入口立面,facade of the main entrance © Rafael Gamo

▼两个主入口分别通向两个家庭不同的私密区,two main entrance accessing to the two different private family areas © Rafael Gamo

▼镂空墙面以及入口细部,details of the lattice wall and the entrance © Rafael Gamo

建筑的主体,交错的平面布局以及高耸的天花板,使人联想到Mitla考古遗址中高矮不一的巨大宫室。而小尺度的私人通道,则让人联想到前殖民时期的建筑区。

The main rooms, interlocking planes and high ceilings of ‘Casa Cova’ seek to remind us of the alternating heights of the massive chambers of the Mitla archeological ruins, juxtaposed with the smaller private passages commonly found on pre-colonial regional architecture.

▼项目概念生成,concept diagram © anonimous

项目旨在为中央公共区域以及两翼的住宅区构建多角度的景观视野,使太平洋以及日落的壮阔美景在住宅内一览无余。公共区域的后部为两个家庭共享的私人泳池,所有公共区域以及私人区域均可通向泳池,并享有泳池的景致。建筑师在泳池中交替插入了一系列景观树池与休闲区,使人们能够在植被的阴影下悠闲地欣赏大海。

The architectural design of Casa Cova seeks to lead and frame the views from various angles, starting from the main central volume along with the two main arms of the building into the horizon of the views and sunsets in the Pacific Ocean. All private rooms and the main central volume share the view and access, right in the center, to a pool designed as a set of alternating planes which contains shaded recreational areas looking out into the ocean.

▼泳池,pool © Rafael Gamo

▼由庭院看泳池,viewing the pool from the yard © Rafael Gamo

▼结构和饰面采用了大量的混凝土材质,reliant use of concrete on the structure and finishes responds to local needs as well © Rafael Gamo

项目的设计理念与大自然息息相关。室内墙壁铺设有当地盛产的干棕榈叶,屋顶结构则采用了Parota木材作为建筑材料,庭院内低维护性的本地绿植为项目进一步增添了自然的气息。这些元素,使Cova住宅与光影以及大自然紧密相连,同时,降低了项目的维护成本,减缓了建筑的老化过程。为了适应当地的环境与气候,结构和饰面采用了大量的混凝土材质。恒定的太阳光与海风,使材料自然老化,而不需要额外的维护。

The house was designed to work with its natural context, using locally sourced dried palm tree leaves on walls and ceilings, Parota wood for the carpentry and a breath of green thanks to the regional low-maintenance vegetation chosen for the landscaping, to create a close bond with the shades and nature of the place, as they help keep the maintenance low cost and dignify the ageing process of the building. The reliant use of concrete on the structure and finishes responds to local needs as well; the constant intensity of the sun and the salinity of the place demand a material that ages finely without the need of much (if any) maintenance.

▼小尺度的私人通道,则让人联想到前殖民时期的建筑区,smaller private passages commonly found on pre-colonial regional architecture © Rafael Gamo

▼室外庭院,outdoor yard © Rafael Gamo

▼庭院内设有休闲区,recreational area in the yard © Rafael Gamo

▼由庭院看室内,viewing the interoir from the yard © Rafael Gamo

建筑中央体量高耸,是多功能的公共休闲区,包括客厅、餐厅以及酒吧。此外,建筑师还在这个区域内保留了部分住宅所需的服务空间,如厨房、洗衣房,以及设备室等,服务空间被巧妙地规划在隐蔽的位置,丝毫不影响住宅的主要景观视野。中央公共区的屋顶长达100英尺(约30.5米),由干棕榈叶搭建而成。屋顶投下巨大的阴影,与开敞的空间一起将建筑内的热量由结构顶部散发出去,在炎热的热带气候下,有效地将房屋温度由85华氏度(约30摄氏度)降至730华氏度(约23摄氏度)。

The central volume is embodied by a high-ceiling multi-purpose public space that contains a Living Room, a Diner Area, and a Bar. This volume also holds some of the service spaces of the house: a Kitchen, a Laundry Room, and a Machine Room, strategically placed out of the project’s main views. The volume is topped by a 100 ft. long ‘palapa’, a regional cover technique made of dried palm tree leaves, that cools down the tropical temperatures, which in this area average around 850F, down to around 730F by providing shade and room for the heat to exit through the top of the structure.

▼建筑中央体量高耸,是多功能的公共休闲区,the central volume is embodied by a high-ceiling multi-purpose public space  © Rafael Gamo

▼俯瞰公共休闲区,overlooking the central public space © Rafael Gamo

▼餐厅,dining area © Rafael Gamo

▼由公共休闲区看泳池与太平洋,viewing the ocean and the pool from the public area © Rafael Gamo

▼中央公共区的屋顶由干棕榈叶搭建而成,regional cover technique made of dried palm tree leaves © Rafael Gamo

公共空间两翼的私密住宅区,由一系列混凝土墙围合。每个私密住宅区均分为三个部分,包括主人套房以及两间儿童卧室。此外,每间卧室均配有私人浴室与洗手间。主人套房享有豪华的景观视野,可以尽览太平洋地平线的壮阔美景。私密区域的三个部分由一系列开放的庭院串联起来,并构成儿童房的主要景观视野以及室外活动场地。同时,庭院的设置为良好的自然通风提供了条件,舒适的海风徐徐吹过,降低了室内的温度。

A system of parallel concrete walls encloses the two arms that host the private bedrooms of the house. Each one of these arms houses three pavilions (one master suite, and two kid’s bedrooms), each with their own private bathroom; each master suite has its own framed view of the Pacific horizon. The pavilions are connected by a series of interlocking open courtyards which create the kid bedrooms´ main views and entry points as well as achieve cross-ventilation so there’s an enjoyable sea breeze coming through, lowering the temperatures on the inside.

▼主人套房,master suite © Rafael Gamo

▼儿童房,children room © Rafael Gamo

此外,由于埃斯孔迪多港位于多洪的沿海地带,建筑师将Cova住宅从地面抬高了5英尺(约1.5米),以免建筑受到著名的“mar de fondo”洪水的侵袭。

The building is also strategically lifted 5 ft from the ground, in order to avoid floods by the well- known “mar de fondo” that usually affects this area of Puerto Escondido’s coast.

▼夜景,night view © Rafael Gamo

▼平面图,plan © anonimous

▼立面图,elevations © anonimous

▼剖面图,sections © anonimous

anonimous Principal:Alfonso Jimenez
anonimous CDMX:Bárbara Trujillo
Architecture Team:
Mónica Ochoa, Francisco Martínez, Ana Cristina Fernández, Lucrecia Brero, Joaquín Ríos
Medios & Marketing | Media & Marketing
María Luisa Guzmán
Data
Location: Puerto Escondido, Oaxaca
Terrain Area:3,500 M2
Construction Area:1,287 M2
Program:Residencial | Residential
Year:2016-2019
Status:Built
Equipo | Team
Construction:Juan Carlos Steffanoni
Developer :ASARI
Photography:Rafael Gamo

More: anonimous,更多请至:anonimous on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment