Building in Costa do Castelo by Aurora Arquitectos

Using vertical elements to complement the dominating horizontality of the outer landscape

Project Specs

Location:

非常感谢 Aurora Arquitectos studio 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Aurora Arquitectos studio on gooood
Appreciation towards Aurora Arquitectos studio for providing the following description:

该项目包含两户住宅,位于Costa do Castelo――这是一条环山的街道,街上的建筑掩映着里斯本的城市风光。

This building with two apartments is located in Costa do Castelo, a street that surrounds the hill and where its buildings hide the view towards the city of Lisbon.

▼建筑外观,exterior view © Do Mal o Menos

由于里斯本城市在19世纪末至20世纪初的迅速扩张,人们对于住房的需求也不断增长,并随之出现了被称为“Gaioleiros”的建筑。此类建筑最明显的一个特征是其具场地具有异于平常的深度,并且需要通过一系列走廊来贯穿整个建筑的高度。这种建筑的原始布局往往会导致社交和功能区域被分隔在两端,同时卧室被设置在中央的采光井周围。

在该项目中,既有建筑除了’Gaioleiro’的固有特征之外,还因其所在的陡峭坡地而拥有了朝向里斯本的广阔视野。因此,寻求水平布局与景观之间的和谐关系便自然而然地成为了设计的目标。

In the late nineteenth century and early twentieth century, the context of rapid city expansion and growing need for housing in Lisbon led to the appearance of buildings dubbed ‘Gaioleiros’. One of the most recognizable features of this type of buildings is the unusually big depth of the lots, marked by corridors running through the apartments across their full length. The original layout of these buildings suggest a polarization of the social and functional areas at both ends, while the bedrooms are organized around a central lightwell.

For this specific ‘Gaioleiro’ located in Costa do Castelo, in addition to the features that inherently belong to this typology, the terrain’s steep slope allows a generous view over Lisbon. The natural consequence would then be a horizontal distribution logic that seeks, above all, a relationship with the landscape.

▼场地环境,context © Do Mal o Menos

▼住宅因其所在的陡峭坡地而拥有了朝向里斯本的广阔视野,the terrain’s steep slope allows a generous view over Lisbon © Do Mal o Menos

▼屋顶泳池,swimming pool on the roof © Do Mal o Menos

▼屋顶露台视野,roof terrace view © Do Mal o Menos

为了顺应呈水平方向延伸的地块,设计团队通过置入一道内部“空隙”来为各楼层引入光线。这道空隙将建筑中的交通空间组织起来,使居住者同时拥有了观望天空和俯瞰下层的视野,从而对以水平方向为主导的外部景观起到补充作用。

To counteract with the horizontal extension of the plot, an interior void crosses and illuminates every floor. This void organizes the building circulation and allows one to watch the sky or the person two levels below. A vertical view that complements the dominating horizontality of the outer landscape.

▼内部“空隙”为各楼层引入光线,同时将建筑中的交通空间组织起来 © Do Mal o Menos
an interior void crosses and illuminates every floor and organizes the building circulation

另一方面,采光井通过自身的“复制”和与楼梯核心筒的结合而实现了扩张,并最终为建筑引入了一个能够捕获光线和新鲜空气的“天顶”。这样一来,采光井不再将建筑一分为二,而是成为了一种具有向心力的、能够组织所有交通流线和活动空间并且让室内环境更具亮点的元素。

Instead, the expansion of the lightwell through its ‘duplication’ and incorporation of the stair core reinforces a relationship that is meant to be zenithal, in search of light and ventilation. Therefore, it ceases to be the element that divides the building in half to become a centripetal force that organizes all its circulations, activities and celebrates its interior.

▼顶层的采光井,lightwell on the upper floor © Do Mal o Menos

▼交通空间,circulation © Do Mal o Menos

建筑的地下两个楼层容纳了一套双层住宅,上方是一套三层住宅。室内空间以中央的采光井为核心分布,使建筑原有的水平关系变得更加平衡。一方面,这种水平性使楼层得以充分伸展并最终与户外环境相融;另一方面,采光井连接了所有的楼层,成为与水平楼层相对应的垂直要素。这样的设计使得通常呈现两极化的此类建筑拥有了一个能够重新诠释自身的中心场所。

The project, which comprises a duplex on the lower floors, and a triplex on the upper floors, develops around this lightwell as a central element able to introduce balance in the preexistent horizontal relations. If, on the one hand, this horizontality spreads the floorplans in search of a vanishing point on the exterior, on the other, it is the lightwell that interconnects all floors, establishing itself as an internal vertical counterpoint. Thus, the polarized design that usually characterizes the plan of such buildings, now suggests the reinterpretation of its own center.

▼顶层起居室和露台,living area and terrace on the top floor © Do Mal o Menos

▼餐厅和走廊,dining area and corridor © Do Mal o Menos

▼卧室区域,bedroom area

▼卧室内部,bedroom interior view © Do Mal o Menos

▼底部双层住宅厨房和餐厅,kitchen and dining area of the duplex © Do Mal o Menos

▼室内细节,interior view © Do Mal o Menos

▼楼梯细节,stair detailed view © Do Mal o Menos

▼起居室,living room © Do Mal o Menos

▼浴室和服务空间,service area © Do Mal o Menos

▼地下层楼梯间,stair well © Do Mal o Menos

▼底层住宅泳池,swimming pool on the basement floor © Do Mal o Menos

▼泳池细节,details © Do Mal o Menos

▼地下一层平面图,first basement floor plan © Aurora Arquitectos

▼地下二层平面图,second basement floor plan © Aurora Arquitectos

▼一层平面图,ground floor plan © Aurora Arquitectos

▼二层平面图,first floor plan © Aurora Arquitectos

▼三层平面图,second floor plan © Aurora Arquitectos

▼四层平面图,third floor plan © Aurora Arquitectos

▼屋顶平面图,roof plan © Aurora Arquitectos

PROJECT Building in Costa do Castelo
LOCATION Lisbon, Portugal
CLIENT Private
PROGRAM Building reconstruction and split into 2 apartments
AREA 800 m2
PROJECT STATUS Built
DATE 2014 – 2019
ARCHITECTURE Aurora Arquitectos
ARCHITECTURE TEAM Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Rita Ferreira, Pedro França, Bruno Pereira, Tânia Sousa, Valeria Varesco, Rui Baltazar, Carolina Rocha
ENGINEERING Edifiteca
BUILDING SUPERVISION GESCONSULT
CONSTRUCTION Manuel Mateus Frazão, Lda

More:Aurora Arquitectos studio 。更多关于他们:Aurora Arquitectos studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment