Krkonoše住宅,捷克 / Fránek Architects

森林中的纯净空间

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 Fránek Architects 予gooood分享以下内容。更多关于:Fránek Architects on gooood
Appreciations towards Fránek Architects providing the following description:

在Krkonoše充满原始气息的自然环境中设计是一次令人兴奋的挑战,建筑师受多年好友之托,为热爱自然、艺术与生活的年轻家庭设计了这栋房屋。保护区域内唯一现存的是一栋历史悠久的建筑,新设计需要保证尺度与此协调。建筑师遵循现状条件与建设规章推敲出房屋的原型,运用现代技术打造住宅,塑造出纯粹的空间。

To design a house in a pristine nature of Krkonoše was an exciting challenge, especially when it was for my long-standing friend and his young family, for a person who loves nature, art and life. Moreover, the design of the house corresponds in size to the existing building, which has been standing in this protected area since ancient times and as the only structure as far as the eye can see. The responsibility towards the circumstances and strict regulation gave an archetypal form. In addition, the investor required a sophisticated approach towards the space, which would be spiritually focused, unusual, and pure.

▼项目远观,view in distance  © Petr Polák

▼房屋与场地,the house and the site © Petr Polák

房屋与地形的斜坡相交,坡低的地下室入口正对着室外泳池。主入口和车道则与坡顶标高平齐。地下室以钢筋混凝土加固,一层以上则采用木结构体系。木质桁架由四组框架组合构成,上方三组骨架连接成坡屋顶。结构拓展了空间,也提供了良好的采光与声环境。建筑外观完全由松木板覆盖,屋顶与立面连为整体,内部的地板与墙壁都呈现出纯净的白色,仿佛一块白色画布为艺术的介入提供了舞台。

The house is inserted in a sloping terrain so that the basement has an entrance from the lower floor facing towards the outdoor pool. The main entrance and driveway are on the ground floor in the upper part of the building. The basement is made of reinforced concrete and from the level ± 0,0 it is a timber structure. The truss consists of four frames – glued full bindings, into which the view is completed by three pairs of convexly curved pillows for better use of space, acoustic comfort, and lighting strategy. Whilst the exterior of the building is fully cladded with larch glued laths including the roof, the interior is white and pure, even the floors. It serves as a white canvas for incorporating art in the form of positive thinking.

▼轴测图,the axonometry © Fránek Architects

房屋构建了一幅图景:经过漫长的森林之旅,出现在眼前的房屋唤醒了家的氛围。住宅尺寸适宜,便于经济地使用与维护。随着建设逐渐完善,车棚和蔬菜温室的太阳能电池板还将为整个供热系统提供能量。
The investor himself perceives the house this way. The long journey in the forest evokes impatience and enhances the experience from the atmosphere. One of the advantages is the appropriate size of the house and its favourable economical use and maintenance of the place. Over time, a carport equipped with solar panels as well as a vegetable greenhouse will be added to the heat pump.

▼夏与冬,北立面与南立面,summer view and winter view, the north facade and the east facade © Petr Polák

▼西立面,the west facade © Petr Polák

房屋的形式简洁纯净,空间的个性反映出居住者的家庭价值观。时间的流逝与自然环境的浸染为房屋外观增添了艺术感,诠释着宇宙和谐的主题,让人感受到自然的瞬息万变与此时此刻的不可替代。

My experience with these formally pure houses is following, they are demanded by strong personalities who have their own idea of their direction, their place in this world and the values their family represents. The exterior of such houses is characteristic with its artistic beauty, the art of aging and immersing itself into greenery. It expresses a kind of harmony with the universe. The understanding of its inhabitants that nothing lasts forever, but also the inimitability and irreplaceability of the present moment.

▼起居室,the living room © Petr Polák

▼旋转楼梯通向上层,the spiral staircase leading to the upper floor © Petr Polák

▼开放厨房,the open kitchen © Petr Polák

▼落地窗提供了良好的视野,the floor-to-ceiling windows framing the view © Petr Polák

▼露台,the terrace © Petr Polák

▼上层走廊,the corridor on the upper floor © Petr Polák

▼坡屋顶下的房间,the room under the sloping roof © Petr Polák

纯净的室内环境为居住者提供了自由发挥的空间。这个年轻的家庭将在此居住并留下印记,赋予住宅独一无二的个性。

The purity, in the interior of such houses, allows thoughts to flow and makes their personalities and intellect stand out, with whom they fill the space, inhabit, cosset and mark the interior while living.

▼冬日夜景,the night view in winter © Petr Polák

▼总平面,the site plan © Fránek Architects

▼平面图,plans © Fránek Architects

▼立面图,elevation © Fránek Architects

▼剖面图,section © Fránek Architects

Studio: Fránek Architects
Author: Zdeněk Fránek, principal architect
Contact: E-mail info@franekarchitects.cz
Website: www.franekarchitects.cz
Studio address: Kamenná 835/13, 639 00 Brno, Czech RepublicProject location Krkonoše
Project country: Czech Republic
Project year: 2016
Completion year: 2018
Built-up Area: 225 m2
Gross Floor Area: 464 m2
Usable Floor Area: 376 m2
Plot size: 639 m2
Photographer: Petr Polák, polak@studiopetrohrad.cz, petrpolak.photo
Collaborator: Accountable designer: Jiří Topinka

Products and Brands
Windows – Janošík Okna-Dveře
Construction – Stavhost
Furniture – Ikea
Floors – Reno
Larch cladding – Teichman
Stairs – Klavix

More: Fránek Architects更多关于:Fránek Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »