BRASSA DE MAR · RICE CLUB By Francesc Rifé Studio

A more rational and elegant dinging space.

Project Specs

Location:

来自 Francesc Rifé Studio 对gooood的分享 。更多请至:Francesc Rifé Studio on gooood 
Appreciation towards Francesc Rifé Studio for providing the following description:

工作室自成立以来一直经历着令人惊喜的变化和发展,如今有机会与Rice Club一起合作新的项目。项目在Brassa de Mar酒店一层,该酒店位于瓦伦西亚,帕塔克纳海边。项目的设计理念来自企业创始人对美食的价值观:“没有好的传统,就无所谓创新”。设计师的目标是将餐厅打造成一个简约、理性的环境,让材料展现其本身的样貌,如同美食回归其粮食的本质。

Immersed for years in a significant and exciting change process, we have been given the opportunity to work at the Patacona Beach (Valencia, Spain) with the gastronomic space Rice Club, located on the first floor of the restaurant Brassa de Mar. The essential meaning of the project comes from a desire to emphatize the gastronomic values of the founders: “there is no modernity without a good tradition”. Our aim was to lead the restaurant towards a transition into a more rational and simple project, as naked as the material itself or the main ingredient of its recipe book that is rice.

▼入口接待处,the entrance

与地板同种水泥材质制成的巨大吧台占据了视觉空间的较大比重,同时,搭配的低矮座椅为顾客带来一种舒适的体验,旁边摆放着一个面向帕塔克纳海滩的沙发。卫生间和紧急出口位于摆放座椅的方形区域旁边,该区域也可增加桌椅满足各种需求。这种组合形式既严谨、灵活、深思熟虑,又不过时。从实用的角度来看,首层的入口和外立面材料之间的关联,与二楼材料之间的关联是一致的。接待台负责为食客安排就餐位置, 因此建筑师决定将楼梯的一部分转变成等待区座位,并和接待台连接起来。一个巨型吊灯挂在接待处屋顶,给食客一种引人入胜的独特体验。

A large counter bar, produced in the same concrete as the floor, takes over the space visually, while the incorporation of low seats invite the visitors to experience the space from a relaxed perspective. Laterally a couch running faces the entire beach of the Patacona. Both bathrooms and emergency exit are located next to this area of ​​benches fitted into cubicles that also allow to interweave more tables and chairs. A rigorous, flexible and intentioned timeless set. From a practical standpoint, this space is accessed by the communicated ground floor, with the exterior, designed with the same dialogue of materials as the upper floor. We have connected the reception counter, which is responsible for distributing diners either to the Rice Club or to the terrace, with a waiting seat, which in turn is part of the staircase itself. Face there is a large circular lamp, designed for the project, imagined as an element of rotation and an intriguing transition to the different spaces of the project (Rice Club, terrace, and access to one of the kitchens).

▼楼梯间延伸台阶作为等待区域,the waiting seat as a part of the staircase itself

▼楼梯间,staircase

楼梯间的垂直体量和在一楼的厨房一同作为场地内的中心要素存在。 厨房有两个入口, 其中之一设计舷窗式开口,为向厨房窥探提供了绝妙的体验。围绕此空间分隔出不同区域,南边较大的空间用于举办人数众多的大型活动,这里还包含许多预留区域。北边由两部分组成,待厨房落成,新的用餐具将安置于此 ,食客可穿过酒吧到达此区域。项目的平面设计由一系列要素决定。一方面,项目本身是一个全天候运营空间,另一方面,设计师希望可以通过巨大的玻璃窗,将外部环境中的光和热传入室内。同时,设计师还意图将空间细分,以满足小型活动和聚会。房间中的可移动元素与固定部分衔接,并不断对空间进行细分,形成各种不同的用餐区域。

Several factors determine the project layout. On one side, it is both a day and night place. On the other, the nature that surrounds it and the large glass that frames the room will let light and warmth come through. And finally, the intention to subdivide the space in order to host small events or meetings. These mobile elements are repeated throughout the room transforming into fixed walls. They are in charge of subdividing the spaces in rooms of different sizes, allowing to have from private of unique tables to areas for more diners.The vertical volume of the staircase together with the kitchen on the first floor function central element of the property. The special feature of this kitchen, delimited with walls with the same tone that the rest of the restaurant, is its double access. In one of them has been build a hole that could be interpreted as a boat porthole of a and subtly allows the view towards its interior. Around this space different environments are distributed. The south side is a space of important dimensions destined to host events of greater number. It is the part that also contains some reserved area. The north side is composed of two parts: once the kitchen is overtake, there is another dining room connected through the lattice with a Gastro-Bar area.

▼多种用餐空间,different dining spaces

餐厅设计试图平衡两个方面: 棕色的色调和格架元素。 这种格架既可移动,又能固定的格架另空间以一种智能动感的方式自由组合,随时营造出平静的分隔空间。而棕色调所表达的生活美学,与纯粹简单的食材热烈的融合在一起。尽管我们常常将理性主义与单色调联系到一起,建筑师却试图在这个项目中赋予建筑一种实实在在的特质,既稳重又中性。

The project is an act of balance between two features: the color brown, and a lattice system, both fixed and mobile, that will transform the restaurant, through an intelligent and dynamic way, in a completely cubic and sober space. The enthusiastic association of the rice, as a basic product, simple and virgin, with the local philosophy reinforced with the selection of the brown color. And although when we speak of rationalism we think in clear tones, we were trying here to give a solid personality to the project, strong but at the same time very neutral.

▼可自由移动的室内格架将用餐空间分区,the movable lattices divide the main

作为新材料的灰色水泥和路面相统一,给空间一种连续性。 而平静的海面给 Rice Club 带来一种天人合一的氛围,并强调了棕色的色调和木头的材质。对色彩的理解以及白杨木材质的格架在室内设计中起到了非常重要的作用。设计师选用轻便的白杨木使格架可以更加灵活的移动。室内设计所运用的格架与建筑外观相统一。立面格架将进入室内的阳光柔化,打造了一种诗意的用餐氛围。

As a guest material, gray concrete unifies previously existing pavements, giving the space a neutral continuity. A calm sea that gives a sense of uniformity to the Rice Club, highlighting the brown color and wood. So important is the understanding of color as well as the set of lattices executed in stained poplar wood. A material chosen for its lightness, which makes easy the mobility of the mobile lattices. Based on the façade lines, through them the exterior penetrates in a figurative way throughout the restaurant being subdivided, until arriving at the current format. Its translucence softens the different moments of the sun, and offers a poetic sea sight.

▼吧台与地面材质统一给空间一种连续性,gray concrete unifies previously existing pavements, giving the space a neutral continuity

▼立面格架将进入室内的阳光柔化,打造了一种诗意的用餐氛围,its translucence softens the different moments of the sun and offers a poetic sea sight.

   

▼平面图,plan

Area:
First floor: 350 m²
Entrance: 50 m²
Photos: David Zarzoso

More: Francesc Rifé Studio,更多请至:Francesc Rifé Studio on gooood

Post a Comment