Ayla Golfclub by Oppenheim Architecture

To establish a unique connection with nature by capturing the elemental, vibrant beauty of the rolling desert landscape

Project Specs

Location:

非常感谢 Oppenheim Architecture 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Oppenheim Architecture on gooood
Appreciations towards Oppenheim Architecture for providing the following description:

Ayla高尔夫俱乐部的设计灵感来源于约旦天然的沙漠景观和风景壮丽的山脉,同时参考了古代贝多因人的建筑传统,其独特的流线型体量将成为亚喀巴Ayla Oasis多功能度假村的一个标志性的存在。

The Ayla Golfclub takes inspiration from the natural dunescapes and magnificent mountains of the Jordanian desert as well as the architectural heritage of the ancient Bedouin. The innovative and organic design of the building forms the iconic core of the Ayla Oasis mixed-use resort development in Aqaba city.

▼建筑概览,project overview ©Rory Gardiner 

▼建筑的设计灵感来源于约旦天然的沙漠景观和风景壮丽的山脉,the design takes inspiration from the natural dunescapes and magnificent mountains of the Jordanian desert ©Rory Gardiner 

这座占地13,000平方英尺的建筑是亚喀巴休闲开发项目(共17平方英里)的第一阶段。该开发项目包含了公寓、酒店和商业空间,并以一个由Greg Norman设计的18洞锦标赛级高尔夫球场为中心。俱乐部本身包括了零售、餐饮、休闲区、宴会厅、spa和健康中心等空间;高尔夫学院也设有零售空间和餐饮空间,同时还提供室内外挥杆分析设施。

The 13,000 square foot building is part of the first phase of a 17 square mile leisure development currently under construction in Aqaba, Jordan. The development encompasses residential apartments, hotel and commercial space, all centered around an 18-hole signature golf course designed by Greg Norman. The Clubhouse features retail, dining, lounge, banquet, spa and wellness components; while the Golf Academy includes retail, dining, and indoor/outdoor swing analysis studio components.

▼建筑近景,exterior view ©Rory Gardiner 

俱乐部和高尔夫学院的建筑形式模仿了沙漠景观充满活力的起伏形态,以独特的方式与自然环境融为一体。所有的功能区域由一个巨大的混凝土外壳覆盖,使建筑的室内外墙壁统一在一个连续的表面之中。

The distinct architectural form Ayla Golf Academy and Clubhouse establishes a unique connection with nature by capturing the elemental, vibrant beauty of the rolling desert landscape. A massive concrete shell drapes over the programme areas, enveloping the interior and exterior walls of each volume under one continuous surface that emerges from the sand.

▼巨大的混凝土外壳覆盖了各功能区域,a massive concrete shell drapes over the programme areas ©Rory Gardiner 

喷浆混凝土外壳构成了非传统意义上的墙壁与天花板,其起伏的形态与沙丘景观融为一体,弧形的开口将亚喀巴山脉的缤纷色彩引入建筑内部,同时也提供了朝向高尔夫球场的开阔视野。

The curved shotcrete shell blends with the sand like dunes instead of having conventional walls and ceilings. The curved openings frame the views of the golf course and the colorful Aqaba Mountains in the background.

▼弧形的开口带来朝向高尔夫球场和远处山脉的开阔视野,the curved openings frame the views of the golf course and the colorful Aqaba Mountains in the background ©Rory Gardiner 

▼喷浆混凝土外壳细部,detailed view of the shotcrete shell ©Rory Gardiner 

▼景观,landscape ©Rory Gardiner 

▼室外用餐区,outdoor seating area ©Rory Gardiner 

▼檐下空间,beneath the huge eave ©Rory Gardiner 

▼餐厅入口,restaurant entrance ©Rory Gardiner 

▼餐厅内部,restaurant interior view ©Rory Gardiner

耐候钢材质的屏墙将阳光滤进室内,该设计参考了传统的阿拉伯风格花窗(Mashrabiya),在引入自然光的同时能够保证空间的私密性不受影响。屏墙上的三角形镂空源于约旦当地的花纹设计,喷浆混凝土和粗犷的耐候钢与周围的山景在色调上形成呼应。

Sunlight is filtered through perforated corten steel screens; similar to the traditional Arabic ‘Mashrabiya’ that were used to insert natural light without comprimising the privacy of spaces. Jordanian patterns inspired the triangular openings of the screens, while the tones of the surrounding mountains are echoed in the colors of the shotcrete and the rustic metals.

▼耐候钢材质的屏墙,the perforated corten steel screen ©Rory Gardiner 

▼传统的阿拉伯风格花窗结合了约旦当地的花纹设计,the traditional Arabic ‘Mashrabiya’ combined with local Jordanian patterns ©Rory Gardiner 

项目的建造由Oppenheim事务所欧洲部和当地施工团队共同完成,双方在专业知识上进行了大量交流。喷浆混凝土的浇筑技术在第一阶段便教给了工人,以便顺利地推进施工。此外,建筑团队还邀请当地艺术家通过传统的染色技术来为室内空间的表面赋予质朴的观感,尽可能保持了建筑的原始精神与特征。

The construction of the project is the result of a knowledge exchange program between the European office of Oppenheim Architecture and local workforce. Shotcrete pouring techniques were taught to workers in the first phases so that they could take ownership of the construction and obtain specialized skills. A local artist also helped shape the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces, granting a raw, unadorned look that stays true to its context and inspiration.

▼夜景,night view ©Rory Gardiner 

▼场地平面图,site plan

▼东立面图,east elevation

▼西立面图,west elevation

▼剖面图,section

Location: Aqaba,Jordan

Client: Ayla Oasis Development Company
Scope: Architecture, Interior Design
Land Area : 44 sq.km

Total Built-up Area: 5,800 sq.m

Golfclub Built-up Area: 4,100 sq.m

Golf Academy Built-up Area: 1,200 sq.m
Comfort Stations Built-up Area: 500 sq.m
Project Year: 2018
CONSULTANTS
Architect: Oppenheim Architecture
Interior Designer: Oppenheim Architecture
Golf Consultant: Greg Norman
Landscape: Form Landscape Architects StructureConsultant: WMMEngineersAG ShotcreteConsultant: GreuterAG
Local Architect: Darb Architects and Engineers General Contractor: Modern Tech. Construction Shotcrete Contractor: Nino Construction Engineers Branding: Ilona Studio
TEAM
Principals in charge: Chad Oppenheim, Beat Huesler Project Contributers: Aleksandra Melion, Anthony Cerasoli, Tom Mckeogh, Ana Guedes Lebre, Rasem Kamal
IMAGE CREDITS
Photographers: Rory Gardiner, Moh’d Musa, Rasem Kamal
INSTAGRAM ACCOUNTS
Oppenheim Architecture: @oppenheimarchitecture Chad Oppenheim: @chadoppenheim
Beat Huesler: @beathuesler

More:Oppenheim Architecture。更多关于他们请至:Oppenheim Architecture on gooood

Post a Comment