A House in Nha Trang / VTN Architects (Vo Trong Nghia Architects) + ICADA

满满的绿意,越南芽庄小住宅

Project Specs

Location:
Materials:

来自Vo Trong Nghia Architects对gooood的分享,更多关于他们:Vo Trong Nghia Architects on gooood
Appreciation towards Vo Trong Nghia Architects for providing the following description:

在越南中部城市芽庄,延绵的群山环抱着城市,遥望着不远处的大海。这座私宅正是位于这美丽的城市之中,巨大的屋顶上无数的植被正在繁茂的生长着,悬浮于空中的花园满足了业主在这片小小的场地上建起一座拥有大花园的宽阔住宅的愿望。而建筑师将屋顶划分为数个层叠的平台,灰瓦饰面的做法在保证屋顶花园使用面积的同时,回应了当地对于屋顶颜色和样式的要求。

The house is located in Nha Trang, a city in central Vietnam surrounded by the beautiful ocean and mountains. The client wanted a large house with a large garden. Answering to this request, a single roof is designed as a hanging garden to plant numerous trees and plants on it. The local building code, however, requires almost 50% of the roof area to be covered by gray or orange-color tilings and to be sloped. To obey this rule but maximize the green area atop, the roof is divided into parallel bands of greened roofs and tiled roofs in an alternating sequence.

▽ 建筑外观,external view

002-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 种满大树的屋顶,greenery rooftop

004-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

006-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 屋顶与建筑体量,roof and the building

003-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

而在室内,这层叠的平台则成为了划分室内空间的依据。起居、用餐和卧室等主要空间位于瓦顶之下,而诸如浴室、储存和交通等服务空间则被安置在了种植区域之下,避免了因种植土层带来的高度减小影响使用舒适度与空间感。而散布在建筑之内的一个天井和三个小露台则为室内空间带来了充足的自然采光与通风。

The interior spaces of the house are structured by this system of parallel bands. Under the tiled roof are the living, dining and bed rooms, while service spaces, such as bathrooms, storages and circulation spaces, are located under the greened roof, where the ceiling height are limited because of the deep soil layers for trees atop. A void and three patios are designed within the system of bands to enhance natural lighting and ventilation.

▽ 剖面图,室内空间与屋顶关系,section

020-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

019-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 客厅,living room

008-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

009-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 走廊与天井, corridor and the void

010-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 餐厅,dinning area / 天井,the void

012-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA     014-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 厨房,kitchen

011-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 卧室,bedroom

013-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

本建筑是“树之屋”系列住宅项目最新的作品。这个巨大单坡屋顶的存在意义已超越了私人住宅,而是成为了整个邻里社区之内共享的小花园。微微倾斜的屋顶呼应着起伏的群山,人们登上屋顶,眺望远方,与大树一起共同生活。

The house is one of the latest variations of the serial house project called ‘house for trees’. The large single roof is departing from the scale of private house. It is more like an infrastructure or a pocket park open to the neighbors. Gently sloped, this roof-landscape is visually connected to the surrounded mountains. In the shadow of trees, the residents can enjoy the views and spend their life with full of greenery.

▽ 绿意融融的屋顶融入了社区之中, a pocket park open to the neighbors

001-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 一层平面,ground floor

015-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 二层,second floor / 屋顶,rooftop

016-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA     017-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

▽ 立面图,elevation

018-A House in Nha Trang by Vo Trong Nghia Architects + ICADA

Principal Architects: Vo Trong Nghia + Masaaki Iwamoto
Office Credit: Vo Trong Nghia Architects + ICADA
Built in 03.2015
Program: Private house
Location: Nha Trang, Vietnam
site area: 492.00m2
foot print: 235.2m2
GFA: 276.77m2
Photograph: Hiroyuki Oki

MORE: Vo Trong Nghia Architects ,更多关于他们:Vo Trong Nghia Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment