Blocs 77: Green Camouflage by Shma Company Limited

Green camouflage

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Shma Company Limited 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。Appreciation towards Shma Company Limited for providing the following description:

这个梦幻般的景观项目位于泰国曼谷最繁华福地的公寓中。5244平米的用地中容纳了467户住宅单元。客户希望在这个建筑项目中的一楼和五楼(带泳池)修建休闲空间。相面前方是喧闹的街道,后方是宁静的运河和住区。因为用地密度较高,项目需要在周围留出6米的消防通道和一些地面停车场,这意味着地面层有较多的硬质铺装。而高达公寓楼的外饰面也会造成城市热岛效应和炫光反射。因此设计师在地面和里面尽可能多的加上绿色。绿色从水平蔓延到垂直。地面层宁静的水池开启了绿色空间的前奏,立面上在中了植物,空中花园也种满了植物。设计师化弊为利,为居民和城市带来美丽环境。

Blocs 77 is the affordable condominium project located closely to the sky-train at one of the busiest urban area in Bangkok. The project plot is 5,244 sq.m. and comprises of 467 residential units. The main requirement of the client is to create a recreational space at ground floor and swimming pool at 5th floor.

/wp-content/uploads/2013/04/_c_AETLlrq6YeQPRiWOXLEZdAJu4an1OK-rBfgLVMhGSP-24-dBOyzm1ziPj8s2lvY3CYHcnWlLu22CCzZcxMLjRuf5dVO3VGx2.jpg

The project is surrounded by many shop houses, shopping mall, and serene canal. In the front of the site, the project is facing a busy street with the traffic congestion all day; while at the back of the site, it is facing a peaceful canal and an old residential compound located on the opposite side of the canal. The rising trend of real-estate development along the sky-train route has transformed the existing low-rise houses and shop houses to the high-rise condominiums. There is the regulation of providing 6 meters fire engine route around the building and the requirement of on ground parking lots. All of which must be in a hard surface. In order to comply with the regulation and requirement, the mass of new condominium not only dominates its overall tight site and neighbors but also increases heat and glare reflecting from the building and hard surfaces around the building to the surrounding context.

/wp-content/uploads/2013/04/_c_PwpWVAL9f1-idgFN7USYWmetAjtf5hvv427hNq1NMzrltGNlDJs0Z0Wvlr0VBM9wsYGUELVJcP8jv8YUyE5S_xC4RWDSJN_l.jpg

Other constraints that this project is facing are the flooding during the rainy season, the high groundwater level within the site, and the limited space on the facility floor. To deal with these constraints, our design approach is focused on making this project green as much as possible in order to minimize the impact of the heat and glare from the hard surfaces, raising the planting area above the existing grade level to avoid the root ball to contact with the groundwater directly, and providing sunken space to control the flooding.

The concept of “tree canopy” is used as a metaphor of nature which helps camouflage the development with green spaces horizontally and vertically. The garden on the ground floor is composed of tranquil water feature cube and undulating patch of green boxes seamlessly wrapping around the outdoor lobby which stretches from front to back. This creates an intact relationship of the resident to the surrounding green space. We also worked closely with the architect to introduce overhanging tree planter and sky garden plugging onto building’s elevation from bottom to the top

/wp-content/uploads/2013/04/_c_x7kA85eNtfNm_g6HWghEdpOWOK7ulHPel2r1x1bxp7Ae07FDJy1hj3CP4SoO_CbdvkFdBk5VZ1bHwzniAuCvJ0fSdziq1SAf.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_VFUnmSkRLNnSO90F3zCAFvVgYkt2M2rw-00qUOOIgqjkWVc2PT-dutAfzD_ac1oBAtST-Er4TClmoS_vXoDPyepZqsrfnG9e.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_PFrXIyIxdbK1-T-O9nZLJQuOh98H6-LWOgnjmsDtHTxvh-2Q4qz8rVaDocjyzUMtVp7880TM-PWPLOfQo-MolOX-pKsxcBy0.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_dzaVpeXV4fD3gO6GzHzy4-8mbGMcCsd_T4b3n41wrkzJmNpcevxIUCzpdkKbndLrlpnq2NpAYyYPYLSlJTGtfVIc50Xcrm00.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_t0B3rsUR3u87zqEsOirTLg7gO-fqnkvTa_BtnHcJVk3MkceEFFlc7FolHNxeJN_JGtPmzESN0DLFaiXHsXqU89omITcHMe7n.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_hNIw3XbGC1tSECcVrE5uTgAZZXSCB5m8Ej14HeTz0jmB7ZpeFbO0Dpjh0AAv2NWSlHA6-W3nNYqaE-9SkrVhnVX5A5GlQaE0.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_jHS9VD9lsP56gzK1hTk6BBnpCql0CV5m70c-dILywufulYunCC-o04HHCeQHeTI7mghM37ea9g9XdFfXL9Qzgc5w42hRbbFz.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_CbXBSRabkDVtU57uFaT2iNr60T1-hLfrRvZWGeoE_GCrV7nVI_4V88EhX1TMyS_LT4vITArZayPcpAC4sDOvw95-72tFiz5b.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_dcEVpWxDk9E85GrPX8LOANVEwP1epcXqAH-Y5T3RukWAi3m8RWnUhoJIOIa5ql1mN4cwanrbrb_OzKXAc7G3cWHslR_DDYvM.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_U5aN3ouCKYx9TUDCzlpVQnNckY-sLDIGWAGctcyaT6khNJTcFig783rPVfEZudLNYBX0d-8NPV-aJUti0bOV06a8UjaDr9sZ.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_bTrN1fG_jTqMV-7l3MFpBxvIdP7UdgYQTiy4cw-FCVNX8xuAtxWdhRFjJADIm1RXV1AZU1b5TAYtuZgu_FSUFQY3F4hNigV0.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_Jtm5TRnkIAfREuQK-Od1er3VoTGOfLCX9GyHf11tP4wU1_eNg6apCPvyfxSctZZoYs1ZnC5THF5mLcpDhVt-NRfhKTGBF-KZ.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_g44lr3xb3UkvNXl8UTp-QxFJc0Uqo-U5KUOykPc60etZ5NLe0srDWVtb1CMztxrlhJeE1GjdwSIU72W41lltIPpf37ickTMZ.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_AkUVhWW_R6nZq0T_AAkN14QmqIjKMkV6awZpabbcp-jbl9ISPct8iBNrZpI_1pTTnfVIIaEl9Ko2puMSqlvlSBpjsRxLJkBn.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_fuL9kQtgSASEGdTVnIhYNQTI3IrGzmYzp9czj7iChJWdLMbOcJL3NBDrKqrqW1eiPYD-YxsMPoXrS4HkvF0D4p7WQIgwpOrv.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_VSw98tkW_HEprHPmxzGjoFUt2Beju68FXNjkFZlU7oUVAQvzIRUDtTIh-B-kKRuHmEnPF3RH26FxUAnK_yN4_pPgD6vC9qLQ.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_YGchSxkvi2TWiEm5O67HAYt3B63nKd49v6fNR2YYuMulQrfGoKLBjcpcemMx8EGr_C2BSDl_9qh4ErOnZaVNVGt3-G3X8ZYB.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_ix5WCnJpPycLJhi9cpUjO-Z5HSDITcPUsJ03tIl5pAdqJkYVnKviEa6Vo2jn9ZiqjFX-e7s-PPbWLgDmNRIeEiNHrvzpiGFH.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_xHPAon5TPFrDGZXaOefKOWFDLAIKkS2msQqLJ23c0WaJN7BwM-mnoolFJSgGKRgTqdN0nqkiEDCd6vJDKO3JtMUwTRcwOHaN.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_Vys8zR0iBrHqZFZPFlMRgqOWP2TwzzPsEtLgG0dI6Y-su-VVsVYzFlV883MGSNTepNt3tKr961RIXjxImdO6v0CvUTTiHu3Q.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_xa12WtMNNzU4OrXcrZpQqAO2_MuC6Xd73jKi8bSCDopyznAClhMXl8P6uRYwBf_85pGkttr05jolrJSsW2W2W6LXRKjeLQaB.jpg

/wp-content/uploads/2013/04/_c_sD2yD0D3ptwHvIK7arxX6ujJzntE7_MIRYDcK0U0lvRZrV-Mb5UGVbo0inyXeUBhbkkVrRKlL8vkXGhsn26HOeWZCVv9ICga.jpg

Project Team: 
Design Director – Yossapon Boonsom
Associate – Kantaya Kiatfuengfoo
Client& Developer: Sansiri PCL.
Photograph Credit: Mr. Wison Tungthanya
Location: Bangkok, Thailand
Use: Condominium Garden
Site Area: 5, 244 sq. m
Building Scale: 28 Storey Building.
Design Year : 2008
Period of Construction:2010-2011. 

More:Shma Company Limited

Post a Comment