“4D Pocket”apartment by elii

Indoor difference in elevation creates unique experience

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

感谢 elii 予gooood分享以下内容。更多关于他们:elii on gooood. Appreciation towards elii for providing the following description:

该项目是对马德里的一处公寓进行翻新,设计团队在其中运用了两个策略。首先,设计师在房间中规划了一条服务带,将入口,湿区,储存空间和娱乐空间呈L形排布其中。这一形式更好的结合房屋中的窗户和阳台,形成明亮宽敞的主要空间,其中私密空间也避开了从入口方向来的视线。

A dual strategy is applied to this project:Firstly, the floor plan arrangement is based on an L-shaped service band that integrates the access, wet areas, storage areas and leisure spaces. This frees up the main area, which opens up to the windows and balconies to create a brightly lit atmosphere. The intimate areas are therefore secluded and sheltered from view from the entrance.

▼空间设计概览,overview

另一方面,公寓被分为两层:第一层为入口区域和室内主要空间,第二层比底层高90cm,与厨房的操作台面持平,娱乐空间和卫生间设置在这一层中。这样的高差分层不仅创造出不同的空间感受,也融合进一些附加功能,例如:在卫生间中形成了一个浴缸,在床下形成了一个储物空间和其他的一些设施等,这样的设计让内部的每一寸空间都得到了充分利用,更多的储存空间也隐藏在了地板下面,可移动的楼梯阶梯既是两层空间的分隔,也可用于储物和作为客厅里的小地台。

▼下层主要空间一览,the main room in the first floor view

▼上层的卧室空间一览,the bedroom on the upper level view

On the other hand, the apartment is arranged into two levels: the level at the elevation of the entrance and the main room, plus a second level, 90 centimetres higher up, extending beyond the kitchen surface, where the leisure area and the bathroom are located. The two elevations not only allow different atmospheres to be arranged, but also integrate ‘additional’ functions in the house, such as a deep bathtub in the bathroom, a storage area under the bed, part of the facilities, etc, thus optimising every cubit metre of the house. Secret trapdoors extend the storage space in the overhead areas. A portable stepladder/furniture item is used to overcome the difference in elevation, add storage spaces and double as small grandstands in the living room.

▼楼梯可作为客厅里的休憩地台, the staircase as small grandstands to seat in the living room

▼第二层比底层高90cm,娱乐空间和卫生间设置在这一层中,90 centimetres higher up, where the leisure area and the bathroom are located

▼与客厅相结合的厨房空间,kitchen space combined with living room

总体来说,这个构想利用了建筑物角落的位置,让室内拥有很好的自然采光和街景的视角。可延伸的家具也形成了上层区域更丰富的视角。不同高度平面采用不同的表面处理,形成各自独特的氛围。设计师在主要空间选用浅色的墙面,让室内显得更加明亮,并以油布铺设地面。 卧室区域采用木质饰面,屋顶上的投影仪恰好可以投影在床边的屏幕上。 浴室的墙壁、地板和浴缸表面都采用镜面饰面,为室内提供更好的采光与进深感。

▼室内储藏空间设计概念一览,the concept of shortage space

▼可移动的楼梯阶梯既是两层空间的分隔,也可用于储物,a portable stepladder/furniture item is used to overcome the difference in elevation, add storage spaces

▼更多的储存空间也隐藏在了二层地板下面,secret trapdoors extend the storage space in the overhead areas

All in all, the proposal gains the corner of the building, floods it with natural lighting and views to the street, both the deep horizon and the street-level perspective, from the overhead areas. Openings in the furniture extend the indoor cross views from the upper area.The various elevations sport different finishes that produce specific atmospheres. Light colours are used on the walls of the main area to provide as much light as possible. The floor is made of linoleum. The bedroom area has wood finishes and includes a projector on the roof that projects onto a screen from the bed. The bathroom walls, floor and bathtub have a mirror finish to fill this indoor area with light and to augment the feeling of depth.

▼卫生间一览,the bathroom

▼浴室的墙壁、地板和浴缸表面都采用镜面饰面,the bathroom walls, floor and bathtub have a mirror finish


▼高差设计形成卫生间中的浴缸,height difference design forms a bathtub in the bathroom

▼入口玄关,the entrance

▼卧室壁柜细节,the cabinet in the bedroom

▼建筑轴测图,the house axon

▼建筑平面,the plan

▼厨房部分剖面,the kitchen section

▼客厅部分剖面,the living room section

▼卧室部分剖面,the bedroom section

Architects:elii – Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
Architect coordinating the project:elii – Ana López
Team: elii – Eduardo Castillo, Lucía Fernández
Joinery: Alfredo Merino Caldas
Construction:Aniceto Jiménez
Developers:Diana Díaz, Luis Arenas
Models:Carlos Cañete, Ana López, Lucía Fernández
Photography:ImagenSubliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Surface:33.60 m2
Date:2017
Location:Madrid

More:elii 。更多关于他们:elii on gooood

Post a Comment