18-040 La Trobe University North and South Apartments by Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd

The largest mass timber project in Victoria, Australia by volume

Project Specs

Location:

来自 Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd 对gooood的分享。更多请至:Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd on gooood
Appreciation towards Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd for providing the following description:

拉筹伯大学的双子楼学生宿舍项目为校园东部的住宿区域新增了624个学生床位。该项目是校园宏大发展计划中的关键部分,后者的目标是将Bundoora校区打造为未来的大学城。作为拉筹伯大学的重要项目以及总体规划中的首批建筑之一,该项目创造了高质量的住宿和学习空间,改善了学生的生活条件并加强了学校与相邻区域的联系。

La Trobe University’s twin building student accommodation development brings 624 new student beds to the eastern residential precinct. It forms a key part of an ambitious plan to transform the Bundoora campus into a University City of the Future. This is a significant project for the University and one of the first buildings of an overall master plan that creates high quality housing and study spaces, improves student living and enhances connections to adjacent precincts.

▼项目概览,General view © Peter Clarke

两座建筑沿着场地的东北角和西南角形成了两道弧线,为校园的“街道”网络和中央的大型“私人”庭院空间建立了明显的边界。呈放射状布局的体量与种植在场地边界的桉树形成了和谐的关系,同时也为项目赋予了雕塑般的观感。两座建筑除了各自拥有通往街道网络的“正门”,还可以通过精心设计的小路与场地丰富多彩的内部世界相连接。

▼平面图,Plan © Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd

The buildings form two sweeping arcs along the site’s north eastern and south western corners, creating strong edges to the campus ‘street’ network and a large central ‘private’ courtyard space. The radial forms negotiate their way around the established gum trees which flank the site boundary and form sculptural clusters. Whilst both buildings have respective ‘front doors’ to the street network, a finer grain of pathways sneak between to reveal the development’s inner, more colourful heart.

▼建筑体量与种植在场地边界的桉树形成了和谐的关系 © John Gollings
The radial forms negotiate their way around the established gum trees

建筑的朝向平衡了所有立面的阳光照射量,并最大程度降低了西面和南面采光表现不加的可能性。在场地外制造的立面单元使项目得以在短时间内实现高性能的隔热外墙。折叠的外部表皮为窗户提供了荫蔽,同时在设计上兼顾了对重复性、阴影以及色彩的研究。

Building orientation balances sun exposure across all facades and minimised the potential for poor performing western and southern facades. Through off-site fabrication and unitised facade units, a thermally broken high-performance facade was employed in the tight timeframe. The folded outer sheet provides shading to windows, and is a study in repetition, shadow and colour.

▼折叠的外部表皮为窗户提供了荫蔽
The folded outer sheet provides shading to windows © Peter Clarke

建筑立面和室内空间的色彩搭配均经过了细致的考量,主要参考了本土景观的宏观样貌和微观细节,旨在展现对澳大利亚“森林校园”环境背景的尊重。立面的白色、银色和灰色对应着场地中的桉树树干,细节处使用的更为鲜艳的绿色、粉色和红色来自桉树的树叶,焦橙色则来自树皮的裂缝。

A considered palette applied to the facade and interior spaces references the macro to micro of the site’s indigenous landscape, respecting its Australian bush campus context. The colour spectrum indicates a progression from the whites, silver and greys of eucalyptus trunks to the vibrant colours found in the details – greens, pinks and reds in the gum leaves, and burnt oranges in the bark fissures.

▼立面细节,Facade detailed view © Peter Clarke

公共空间的透明玻璃幕墙激活了地面层的“街道”边界,沿着立面分布的连续座位则创造了人性化的尺度,无形中吸引着学生的停留和聚集,促使它们与更广泛的街道环境形成互动。

Activating the street edge at ground level, a transparent glazed curtain wall for communal spaces and continuous seating along perimeters create pedestrian scale and encourage students to informally sit, gather and engage with the buildings and broader street context.

▼公共空间,communal space © Peter Clarke

▼大台阶座位,The stepped seating area © Peter Clarke

▼走廊,Corridor © Peter Clarke

项目中一共有275套公寓,包括单人开间和4-6人的住宿单元,并辅以学习区、学生厨房和宽敞的公共空间。中央核心筒平衡了典型楼板两翼的荷载,创造了高效的交通并增加了学生之间的相遇机会。

275 apartments, including single occupancy studios and 4-, 5- and 6-bedroom units are supported by study areas, student kitchens and large communal spaces. A central core balances two equally loaded wings on a typical floorplate, creating circulation efficiency and promoting chance encounters between students.

▼学生厨房和共享空间,Student kitchen and communal spaces © Peter Clarke

该项目的一个显著特征是其对木材的大规模使用。超过75%的楼面和屋面(约2万平方米)以及超过90%的承重墙和立柱均采用CLT和胶合木建造。整个项目共使用了4500立方米CLT和胶合木材,是维多利亚州体量最大的木造建筑。

The project is ambitious in its extensive use of mass timber construction. Over 75% of approximately 20,000 sqm gross floor and roof area, and over 90% of the load-bearing walls and columns are constructed in CLT and Glulam. As the largest mass timber project in Victoria, Australia by volume, it utilises 4500 cubic metres of Cross Laminated and GluLam timber.

▼超过90%的承重墙和立柱均采用CLT和胶合木建造 © Peter Clarke
Over 90% of the load-bearing walls and columns are constructed in CLT and Glulam

Architects :
Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd
Project Team:
Graham Burrows, Director
Simon Topliss, Project Director
Danielle Pacella, Project Architect
Thom McCarthy, Lead Interior Designer
Chad Brown, Architectural Graduate
Gretel Stent, Architect
Yukari Yamaguchi, Architect
Amanda Callaghan, Architect
Naomi Evans, Architect
Contact: Graham Burrows, Director
Project Address: La Trobe University Bundoora Campus
Project Type: Multi Residential / Student Housing / University
Project Cost: AU$100M
Project Size: 18,000 sqm (GFA)
Completion Date: August 2020
Project Duration: 24 months (12 months design/12 months construction)
Traditional Owners: Wurundjeri
Project Client: La Trobe University
Head contractor: Multiplex
Structural Engineer: Wallbridge Gilbert Aztec (WGA) & Taylor Thomson Whitting (TTW)
Civil: Wallbridge Gilbert Aztec (WGA)
Facade: WSP (formerly Irwinconsult) & Taylor Thomson Whitting (TTW)
Mechanical: Stantec (formerly Wood & Grieve Engineers)
Electrical: Stantec (formerly Wood & Grieve Engineers)
Hydraulics: Stantec (formerly Wood & Grieve Engineers)
Fire Systems: Stantec (formerly Wood & Grieve Engineers)
Fire Engineering: SciFire (Scientific Fire Services)
Acoustics: Marshall Day Acoustics
ESD: Stantec (formerly Wood & Grieve Engineers)
Landscaping: ASPECT Studios
Engineered Timber Fabricator: XLam Dolomiti
Building Surveyor: Philip Chun
Signage and Wayfinding: Latitude Group
Project Managers: Duo Projects
Photographer: John Gollings, Peter Clarke

More: Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd。更多请至:Jackson Clements Burrows Architects Pty Ltd on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment