10Space Future Hall, China by SpaceStation

Encapsulated interface control the flow, sound, light and function

Project Specs

Location:

非常感谢 空间站建筑师事务所 予gooood的分享以下内容 。
Appreciation towards SpaceStation for providing the following description:

这是一个空间改造项目,原空间是一个五百平米左右的盒子型空间,一侧有采光。客户希望改造后的空间能应对多样的使用场景:展览、培训、会议、观影、演出,及其他目前不可预知的需求。

This is a space renovation project. The original space w a box-shaped space of about 500 square meters. The client hoped that the renovated space could cope with a variety of usage scenarios: exhibitions, training, meetings, movies, performances, and other current unpredictable needs.

▼项目外观,exterior view of the project  ©金伟琦

▼从室外场地看建筑内部,view from the site to the interior  ©金伟琦

我们发现这些使用场景对于空间的视线控制、流线组织、光环境、声环境、及空间的高度的需求存在很大差异。于是设计工作的核心很快变成了对包裹空间的界面的重新思考。

We found that these usage scenarios differ greatly in the requirements of visual control, streamline organization, light environment, sound environment and space height. So the core of the design work soon became a rethinking of the interface of the encapsulated space.

▼入口,entrance  ©金伟琦

▼紧靠入口的主要空间,the main space is close to the entrance  ©金伟琦

▼入口处走廊,corridor at the entrance area  ©金伟琦

▼从走廊看向空间内部,view from the corridor to the main space  ©金伟琦

我们的目标是通过一套简单的系统解决所有的问题。最终的解决方案分为两步:首先用一个大台阶改造空间的剖面形状。大台阶既可以是交通空间也可以作为看台。第二步是用许多块转轴翻板包裹整个空间,包括空间的侧面和顶部。侧面的翻板形成可以打开的“墙”,顶部的翻板形成可以落下的“帷幕”。

Our goal was to solve all the problems through a simple system. The final solution is divided into two steps: first, a large step is used to reconstruct the section of the space. The large steps can be used as both traffic space and grandstand. The second step is to wrap the whole space, including the side and top of the space, with many turning axles. The side flange forms an open “wall” and the top flange forms a “curtain” that can fall.

▼大台阶改造空间的剖面形状,a large step is used to reconstruct the section of the space  ©金伟琦

▼作为演出大厅的空间布局,layout when the space used as performance hall  ©金伟琦

▼作为演讲场地的空间布局,layout when the space used as lecture room  ©金伟琦

▼楼梯可以作为看台和交通空间,large steps can be used as both traffic space and grandstand  ©金伟琦

侧面的每一品转轴翻板的宽度在1米左右,最高的单元高度达到7米,开时形成约2米宽的空洞,关闭时完全封闭为一面墙壁。打开时,两侧的空间被连通,视线形成交流,人流可以从该处进入,自然光线被引入空间的内部,声音则可以从内部穿透到外部。关闭时,两侧的空间被阻隔,视线和人流被切断,空间内的采光转变为可控的人工光线,同时空间内部形成隔绝的声场。顶部的翻板每一品高1.8米,宽7.6米,开启时下垂,关闭时升起呈水平,也可以停止在中间的任何角度。起到调节空间高度和隐藏顶部设备层的作用。所有翻板厚度为5厘米,采用了特殊的高强度蜂窝板作为材料。在背光时这种材料呈现半透明的状态,此时可以看到整块翻板内部并没有龙骨,光线在材料内部均匀的扩散,细看时还可以发现材料表面的纤维质感。

▼空间中的转轴翻板控制人流、光线、声音与功能,the turning boards control the flow, light, sound and function  ©金伟琦

All the turnovers are 5 cm thick, and special high strength honeycomb panels are used as materials. When backlighting, the material is translucent. At this time, it can be seen that there is no frame inside the whole turning board. The light diffuses uniformly inside the material. When you look closely, you can also find the texture of the fiber on the surface of the material.

▼音响室,audio room  ©金伟琦

▼洗手间,bathroom  ©金伟琦

改造之后的空间提供了多种“看与被看”的方式,并可以在使用中进行进一步的设计。

The transformed space provides a variety of ways to “see and be seen” and can be further designed in use.

▼轴测,axonometric drawing

▼一层平面,level 1 plan

▼二层平面,level 2 plan

▼细部,detail

项目名称:一零空间未来厅
设计方:空间站建筑师事务所
公司网站:www.spcaestationarchitects.com
联系邮箱:wz@spcaestationarchitects.com
项目设计 & 完成年份:设计:2017年7月-2017年10月
施工完成:2018年9月”
主创及设计团队:主创设计师:汪铮
设计团队:冯晨、李凌、王方超、丁爽
项目地址:北京市,东城区,东直门外斜街56号
建筑面积:500平方米
摄影版权:金伟琦
结构设计咨询:宋铮
施工图设计:赵兴武
照明设计咨询:前沿设计
音响设计咨询:张勇
导视设计:胡冠楠
施工总包:WFP
客户:10Space
品牌:1. 塑料蜂窝板:青岛华贵复合材料有限公司
2. 可动隔断加工:沈阳金典必盛自动门有限公司
3. 卷扬机:北京欧力特起重机械有限公司
Project name: 10Space Future Hall
Design: SpaceStation
Website: www.spcaestationarchitects.com
Contact e-mail: wz@spcaestationarchitects.com
Design year & Completion Year “Design:July-0ctober/2017
construction Finished:September/2018″
Leader designer & Team: Leder sedigner: WANG Zheng
Team:FENG Chen, LI Ling, WANG Fangchao, DING Shuang
Project location: Dongzhimenwaixiejie #56, Dongcheng District, Beijing, China
Gross Built Area (square meters): 500 square meters
Photo credits: JIN Weiqi
Structure Design Consultant:SONG Zheng
Construction Drawing: ZHAO Xingwu
Lighting Design Consultant: Frontier Design
Sound Design Consultant: ZHANG Yong
Signage System Design: HU Guannan
Construction:WFP
Clients: 10Space

More: 空间站建筑师事务所

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment